Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη - Στις 58,1 μονάδες ο PMI τον Δεκέμβριο

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη - Στις 58,1 μονάδες ο PMI τον Δεκέμβριο
Ο δείκτης επιχειρηματικούς κλίματος της Ευρωζώνης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2011   
Περαιτέρω ενίσχυση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (4/1) στοιχεία της Markit, εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης στον μεταποιητικό κλάδο, την ίδια στιγμή που ο κλάδος υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλά εξίμισι ετών.
Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στις 58,1 μονάδες, έναντι 57,5 μονάδων τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διμαορφωθεί στις 58 μονάδες.
Πλέον, το επιχειρηματικό κλίμα καταγράφει ανάπτυξη για 54ο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο μέσος όρος του τελευταίου τριμήνου για το 2017 βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν και ξεκίνησε η Markit τις σχετικές έρευνες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 60,6 μονάδες.
Παράλληλα, σημαντική ήταν η συνεισφορά και του κλάδου υπηρεσιών, ο οποίος επιταχύνθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 80 μηνών, και συγκεκριμένα στος 56,6 μονάδες, έναντι 56,2 μονάδων τον Νοέμβριο 2017.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία παρέμεινε πρώτη στον τομέα της ανάπτυξης, με τον σύνθετο PMI να διαμορφώνεται στια 60,2 μονάδες, γεγονός που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.
Στη Γαλλία, ο δείκτης κατέγραψε οριακή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε ικανοποιητικά επίπεδα, και συγκεκριμένα στος 59,6 μονάδες, ενώ στη Γερμανία ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά, αγγίζοντας τις 58,9 μονάδες, γεγονός που συνιστά υψηλό 80 μηνών.
Η τάση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επίσης ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, με τον μεταποιητικό κλάδο να καταγράφει τις ισχυρότερες επιδόσεις του από τον Απρίλιο του 2000, και τον κλάδο υπηρεσιών να βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας.
Επιπλέον, η άνοδος των νέων παραγγελιών ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να παραμένει στα υψηλά 17 ετών στα οποία βρέθηκε τον Νοέμβριο.
Το θετικό οικονομικό περιβάλλον οδήγησε παράλληλα και στην άνοδο της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται σε υψηλά τεσσάρων μηνών.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης