Δελτία Τύπου

Η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΠΟΣΠΗΕΦ στην Θεσσαλονίκη

Η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΠΟΣΠΗΕΦ στην Θεσσαλονίκη
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συνεδριακό της μέρος στο οποίο οι τοποθετήσεις-χαιρετισμοί επίσημων καλεσμένων κατέδειξαν την αναγκαιότητα στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στηλιτεύοντας τα λάθη του παρελθόντος
Στις 24/2/2018 πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών) στην Θεσσαλονίκη. Η παρουσία των μελών της Ομοσπονδίας και των επίσημων καλεσμένων της, ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς συμμετείχαν πάνω από 220 άτομα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συνεδριακό της μέρος στο οποίο οι τοποθετήσεις-χαιρετισμοί επίσημων καλεσμένων κατέδειξαν την αναγκαιότητα στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στηλιτεύοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η σταθερότητα στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ, οι ολέθριες συνέπειες των αναδρομικών παρεμβάσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και η βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της Χώρας είναι αδιαπραγμάτευτες συνθήκες για να μεταβούμε μετά από πολλά χρόνια στην κανονικότητα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σύνολο του φωτοβολταϊκού κόσμου το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των ομιλητών, εξήραν την στρατηγική και τις καίριες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στα ενεργειακά δρώμενα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Παναγής στην ομιλία του τόνισε :

•             Την πολύπλευρη φύση της ηλεκτρικής ενέργειας και την διαφορετική αντίληψη που έχουν οι καταναλωτές, οι παραγωγοί αλλά και οι προμηθευτές για το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρισμού. Βασική προϋπόθεση στην αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων είναι η σφαιρική προσέγγιση και όχι οι κοντόφθαλμες - ιδιοτελείς πρακτικές και η στείρα αντιπαράθεση, οι οποίες είχαν ολέθριο αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια. Στην βάση των ανωτέρω, θα πρέπει να υιοθετηθεί η νοοτροπία, από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ότι είναι αναγκαίο να συμβιώσουμε, διατηρώντας ισορροπίες οι οποίες δεν θίγουν την βιωσιμότητα των ΑΠΕ, προσβλέποντας όλοι σε καλύτερες μέρες.  

•             Η Ομοσπονδία αρκετές φορές έδρασε πέραν των ορίων που υπάρχουν σε έναν συνδικαλιστικό φορέα, με καίριες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις της οι οποίες αφορούσαν το σύνολο της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.    

•             Το 2018 είναι έτος προκλήσεων και μεγάλων αλλαγών στον τομέα της ενέργειας, η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και το TARGET MODEL δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Περεταίρω η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτών, όπως την ξέρουμε, και η προτεινόμενη αντικατάσταση της από μια μη μετρήσιμη πηγή εσόδων τα «πράσινα» πιστοποιητικά πρέπει να διαφυλάξει το θετικό Πρόσημο του ΕΛΑΠΕ, ώστε να μην ξαναζήσουμε στιγμές του παρελθόντος. Η εύκολη επιλογή της Κυβέρνησης να παρατείνει την Διακοψιμότητα για 2 χρόνια διατηρώντας την σε ισχύ εντός του TARGET MODEL, ενώ λόγω της νέας αγοράς πρέπει να καταργηθεί η Χρέωση Προμηθευτών, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.  

•             Τέλος, ευχήθηκε να καταφέρουν οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί να συγκεντρωθούν σε ένα και μοναδικό φορέα Εκπροσώπησης, χωρίς αφορισμούς, με δουλειά, σύμπνοια και ωριμότητα. Ενώ κάλεσε όλους τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς να ενισχύσουν και να στηρίξουν τους τοπικούς συλλόγους, καθώς οι προσπάθειες και η δυναμική της Ομοσπονδία θα υπάρχει και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μόνο αν υπάρχουν δυνατοί τοπικοί σύλλογοι .

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε :

•             Στις κοινές προσπάθειες της Ομοσπονδίας με την ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσεων μέσω λεπτών ισορροπιών στις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας το 2017. Η συνεργατικότητα, η υπομονή και η συναντίληψη, που επέδειξε η Ομοσπονδία έφεραν τα επιθυμητά για όλους μας αποτελέσματα. Η σοφή και κοινωνικά υπεύθυνη στάση της Ομοσπονδίας τις δύσκολες στιγμές είναι ο αποδοτικότερος τρόπος ώστε να λύνουμε από κοινού όλα τα προβλήματα, σε αντίθεση με συντεχνιακές, ιδιοτελείς πρακτικές, που είδαν και το φώς της δημοσιότητας, οι οποίες διέβαλαν τις ΑΠΕ στο κοινωνικό σύνολο της χώρας.

•             Στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, ο οποίος έχει ως κεντρικούς πυλώνες τον μετασχηματισμό της, σε μια εξωστρεφή ανταγωνιστική επιχείρηση και την αλλαγή του ενεργειακού της μίγματος. Η αποεπένδυση από τον λιγνίτη είναι μια ευκαιρία για την ΔΕΗ στην μετάβαση της στην νέα εποχή. Οι επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων στις ΑΠΕ τα επόμενα 5-6 χρόνια, θα φέρουν την ΔΕΗ ως τον μεγαλύτερο παίκτη στις ΑΠΕ ξεπερνώντας τα 2GW.p εγκατεστημένης ισχύς. Η ΑΠΕ είναι το μέλλον της Χώρας μας, ενώ οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια στις ΑΠΕ θα ωθήσουν και την συνολική οικονομία.

•             Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στην ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ, η πρόσκληση στην Ομοσπονδία αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, για συνεργασία στον ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό τομέα των ΑΠΕ. Γεγονός το οποίο ενισχύει ακόμα περισσότερο την ήδη άριστη συνεργασία της Ομοσπονδίας με την ΔΕΗ, ανοίγοντας νέο πεδίο συνεργασίας.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε :

  • Στις κοινές προσπάθειες της Ομοσπονδίας με την ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσεων μέσω λεπτών ισορροπιών στις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας το 2017. Η συνεργατικότητα, η υπομονή και η συναντίληψη, που επέδειξε η Ομοσπονδία έφεραν τα επιθυμητά για όλους μας αποτελέσματα. Η σοφή και κοινωνικά υπεύθυνη στάση της Ομοσπονδίας τις δύσκολες στιγμές είναι ο αποδοτικότερος τρόπος ώστε να λύνουμε από κοινού όλα τα προβλήματα, σε αντίθεση με συντεχνιακές, ιδιοτελείς πρακτικές, που είδαν και το φώς της δημοσιότητας, οι οποίες διέβαλαν τις ΑΠΕ στο κοινωνικό σύνολο της χώρας.
  • Στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, ο οποίος έχει ως κεντρικούς πυλώνες τον μετασχηματισμό της, σε μια εξωστρεφή ανταγωνιστική επιχείρηση και την αλλαγή του ενεργειακού της μίγματος. Η αποεπένδυση από τον λιγνίτη είναι μια ευκαιρία για την ΔΕΗ στην μετάβαση της στην νέα εποχή. Οι επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων στις ΑΠΕ τα επόμενα 5-6 χρόνια, θα φέρουν την ΔΕΗ ως τον μεγαλύτερο παίκτη στις ΑΠΕ ξεπερνώντας τα 2GW.p εγκατεστημένης ισχύς. Η ΑΠΕ είναι το μέλλον της Χώρας μας, ενώ οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια στις ΑΠΕ θα ωθήσουν και την συνολική οικονομία.
  • Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στην ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ, η πρόσκληση στην Ομοσπονδία αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, για συνεργασία στον ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό τομέα των ΑΠΕ. Γεγονός το οποίο ενισχύει ακόμα περισσότερο την ήδη άριστη συνεργασία της Ομοσπονδίας με την ΔΕΗ, ανοίγοντας νέο πεδίο συνεργασίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης