Δελτία Τύπου

ΕΕ: Πώς οι Έλληνες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια

ΕΕ: Πώς οι Έλληνες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια
Συμβουλές της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας - Έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης στο Π. Φάληρο
Την ώρα που εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, 2 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, ανάμεσά τους και τους λογαριασμούς ενέργειας, ωστόσο η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των Ελλήνων καταναλωτών για τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας και αυτός είναι ο βασικός στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης που ξεκινά σήμερα και στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η κατανάλωση ενέργειας παρουσιάζει αύξηση στην Ελλάδα, παρότι η χώρα βρίσκεται ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ακριβότερη από αυτή των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη –αν και φθηνότερη από αυτήν των δυτικών κρατών-μελών.
Η χρηματοπιστωτική κρίση, οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα από το 2008 έως το 2016 να αυξηθεί κατά σχεδόν 1.000% η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2015, τα χρήματα που οφείλονταν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν περίπου €2,3 δισ.
Το 2016, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έφτασαν έως και 2,4 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG JUST) ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχους τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αλλαγή στη συμπεριφορά τόσο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και όσων επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Το κύριο μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα ωφελήσουν όχι μόνο τον προϋπολογισμό των οικογενειών, αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών, μπορoύν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα.
Και η αξιοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, μπορεί να βοηθήσει συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Jourová.
Η καμπάνια ξεκίνησε σήμερα 23/5 από το Φάληρο, με τα επίσημα εγκαίνια του Roadshow για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για μία ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή, όπου οι επισκέπτες εξερευνώντας τα διαφορετικά δωμάτια ενός σπιτιού μέσω του πρωτότυπου διαδραστικού «τοίχου», θα μπορούν να βρουν απλές, χρηστικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά τους. Παράλληλα, θα υπάρχουν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και για όλη την οικογένεια.
Το «διαδραστικό σπίτι» θα είναι ανοιχτό για το κοινό στο Παλαιό Φάληρο (Πάρκο Φλοίσβου, 23 – 27 Μαΐου) και στην Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους, 30 Μαΐου – 3 Ιουνίου).
Η καμπάνια πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Δήμου Αθηναίων, της ΠΟΜΙΔΑ, των Ενώσεων Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ΒΙΟΖΩ και ΚΕ.Π.ΚΑ και της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne D’Arc και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
Το Roadshow έχει ήδη επισκεφθεί την Τσεχία και τη Ρουμανία, ενώ μετά την Ελλάδα θα συνεχίσει και στην Πορτογαλία.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Φτώχεια (EU Energy Poverty Observatory), το οποίο έχει ως στόχο να αποτελέσει μία φιλική για τους χρήστες πλατφόρμα, με ανοιχτή σε όλους πρόσβαση, που θα προωθήσει το θέμα της ενεργειακής φτώχειας και θα παρέχει πληροφορίες και παραδείγματα καλών πρακτικών.

Στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα

- Ο συνολικός αριθμός των οικιακών καταναλωτών το 2016 στο σύνολο της επικράτειας της Ελλάδας ανήλθε σε 5,792,367, έναντι 5,764,609 το 2015.
- Η μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στον οικιακό τομέα αφορά τη θέρμανση κατοικιών (63,7% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας). Η δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας (17,4%) αφορά τη θέρμανση νερού. Περίπου το 7,2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας αφορά τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικιακών συσκευών
- Η υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα γίνεται στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.
- Η χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα γίνεται στο Βόρειο Αιγαίο και στη Δυτική Μακεδονία.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ (0,179 € / KWh την περίοδο 2014-2016).
Η φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας εντοπίζεται στη Βουλγαρία (0,09 € / KWh) και η υψηλότερη στη Δανία (€ 0,304 / KWh).
- Η χρηματοπιστωτική κρίση, οι βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα από το 2008 έως το 2016 οι κλοπές από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 1.000% .
Το 2015, τα χρήματα που οφείλονταν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν περίπου € 2,3 δισ .
Το 2016, οι μη εξοφλημένοι λογαριασμοί έφτασαν τα € 2,4 δισ .

Ενεργειακή απόδοση στην Ευρώπη – πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20% έως το 2020.
Το 2016, ο οικιακός τομέας της ΕΕ αντιπροσώπευε το 25,4% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.
Παρότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν παρουσίαζει έντονες αυξητικές τάσεις, υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις στο δίκτυο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδου, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών (π.χ. λόγω αναγκών ψύξης το καλοκαίρι).
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά (από 7,3 TWh το 2015 σε 12,5 TWh το 2016).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις σημαντικότερες αυξήσεις της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με το 2015 (+30,2%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (+ 13,0%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 12,9%), την Πορτογαλία (+12,4%) και την Ιρλανδία (+11,6%).
Το 2017 η Εταιρεία Προμήθειας Φυσικού Αερίου της Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) αριθμούσε περισσότερους από 360.000 οικιακούς καταναλωτές και 200 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση – Τι δυνατότητες έχουν οι Έλληνες;

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

1. Αποφύγετε την κατάσταση αναμονής στις συσκευές και εξοικονομήστε έως 71 € ανά έτος
Με την απενεργοποίηση των οικιακών συσκευών, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Εγκαταστήστε κεφαλή εξοικονόμησης νερού και περιοριστή ροής νερού στο ντους
Αυτή η απλή αναβάθμιση μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας έως και 37 € ετησίως.

3. Να είστε προσεκτικοί με τον κλιματισμό
Για κάθε βαθμό Κελσίου που χαμηλώνετε στη θερμοκρασία του δωματίου σας, αυξάνετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 11%.

4. Μετακινήστε τα εμπόδια από τα θερμαντικά σώματα για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης κατά 20%
Αν καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα σας με ρούχα ή άλλα αντικείμενα, εμποδίζετε τη θερμότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα. Ελευθερώστε τα θερμαντικά σώματα για να ζεσταίνεστε με λιγότερα χρήματα.

5. Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής
Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε έως και 5 βαθμούς πιο δροσεροί και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τον κλιματισμό.

6. Επιλέξτε προσεκτικά οικιακές συσκευές για εξοικονόμηση απόδοσης μέχρι 60%
Όταν αγοράζετε μια νέα οικιακή συσκευή, αναζητήστε την ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ. Οι συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή κατάταξη μπορεί να είναι έως και 60% πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, που προστατεύει και τις μελλοντικές γενιές, επισκεφθείτε το: ec.europa.eu/clima/citizens/tips_el

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης