Ευρώπη

Πολιτική κρίση στην Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά Rajoy - Δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές

Πολιτική κρίση στην Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά Rajoy - Δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές

«Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Ραχόι

Λίγα 24ωρα μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία που έβαλε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο μηνών αλλά που όμως δημιουργεί ανησυχίες στην ΕΕ για την πολιτική που θα ακολουθήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, μια νέα εστία κρίσης διαμορφώνεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία καθώς η κυβέρνηση του Mariano Rajoy είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής από την αντιπολίτευση και το σενάριο των πρόωρων εκλογών επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής βλάπτει την Ισπανία.
Αιτία για αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
η απόφαση ειδικού δικαστηρίου που καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα και κορυφαία στελέχη του για την εμπλοκή τους στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως υπόθεση Γκουρτέλ.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα ότι διέθετε μαύρο ταμείο από το δίκτυο που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005 και του καταλόγισε πρόστιμο ύψους 245.000 ευρώ, ενώ καταδίκασε με 351 χρόνια φυλάκισης 29 από τους 37 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.
Μετά από αυτήν την απόφαση – για την οποία το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση -, ακολούθησαν άμεσα ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις με τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos να καταθέτουν πρόταση μομφής κατά του Rajoy, ο οποίος απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι θα δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν ήδη πρόταση μομφής κατά του Rajoy με τον πρόεδρο του κόμματος, Pedro Sanchez να υποστηρίζει ότι αν περάσει η πρόταση μομφής θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ενώ οι Ciudadanos ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά του Rajoy, εάν δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
«Εάν ο Rajoy δεν κηρύξει πρόωρες εκλογές είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση μομφής προκειμένου να πάμε σε εκλογές» ανέφερε ο Jose Manuel Villegas, κορυφαίο στέλεχος των Ciudadanos.
Μετά την γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης ο επικεφαλής των Ciudadanos, Albert Rivera, ο οποίος είχε συνδράμει το Λαϊκό Κόμμα να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2018 υποστήριξε ότι πλέον περιπλέκεται η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία.
«Έχουμε ξαναδεί πολιτικούς να κατηγορούνται, αλλά ποτέ πριν δεν είχαμε ένα κυβερνητικό κόμμα να κατηγορείται για διαφθορά.
Αυτό αποτελεί ένα σημείο καμπής.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας βρέθηκε ένοχη για διαφθορά.
Αυτό μας εξασθενίζει σε μια ευαίσθητη στιγμή λόγω και της πρόκλησης των αυτονομιστών της Καταλονίας» είπε ο Rivera.
Από την πλευρά του και ο Pablo Iglesias από τους Podemos τάχθηκε χθες υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά του Rajoy, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι οι Podemos είναι έτοιμοι να στηρίξουν μια πρόταση των Σοσιαλιστών, εφόσον αυτή κατατεθεί, όπως και έγινε σήμερα.
«Καμία προηγμένη δημοκρατία δεν μπορεί να ανεχθεί ένα κόμμα εγκληματιών στην κυβέρνηση» υποστήριξε ο Iglesias.
Αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών εξελίξεων ήταν τα 10ετη ομόλογα της Ισπανίας να καταγράψουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου IBEX να καταγράψει ισχυρές απώλειες άνω του 2%.

Rajoy: Η πρόταση μομφής θα βλάψει την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας - Όχι σε πρόωρες εκλογές

Τα βέλη του κατά τους Σοσιαλιστές έστρεψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, με αφορμή την κατάθεση πρότασης μομφής, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Η πρόταση μομφής είναι προς όφελος μόνο των Σοσιαλιστών» δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα και πρόσθεσε ότι θα βλάψει να συμφέροντα της Ισπανίας.
«Η πρόταση μομφής θα βλάψει την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι η κυβέρνηση του να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της.
«Η Ισπανία έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να διατηρήσει την οικονομία σε ισχυρή τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης