Περιβάλλον

Στα ηλεκτρικά φορτηγά επικεντρώνεται η Νορβηγία για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων

Στα ηλεκτρικά φορτηγά επικεντρώνεται η Νορβηγία για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων
Για να συμβεί αυτό, η Enova διαθέτει 60 εκατομμύρια κορώνες σε πέντε νορβηγικές εταιρείες
Είναι γεγονός πως η Νορβηγία πρωτοπορεί παγκοσμίως στην μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικά, μόνο τον Φεβρουάριο του 2024, πάνω από το 92% των πωλήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων στη σκανδιναβική χώρα ήταν ηλεκτρικά με μπαταρία (90%) ή plug-in υβριδικά (2%).

Σύμφωνα όμως με την Enova, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος της Νορβηγίας και που επικαλείται το Clean Technica, μόνο το 2% των φορτηγών που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας είναι ηλεκτρικά, αν και τα αυτά αποτελούν πλέον περίπου το 10% των νέων πωλήσεων.

Για αυτόν τον λόγο ακριβώς, η Νορβηγία έθεσε τώρα ως στόχο της όλα τα νέα φορτηγά που πωλούνται στη χώρα να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030, κάτι που θα απαιτήσει την προσθήκη πολλών νέων σταθμών φόρτισης ικανών να παρέχουν ισχύ τουλάχιστον ενός μεγαβάτ.

Για να συμβεί αυτό, η Enova διαθέτει 60 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 5,5 εκατομμύρια δολάρια) σε πέντε νορβηγικές εταιρείες - Mer, Circle K, St1, Tungbil Lading και Fastcharge - για την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στη νότια Νορβηγία για ηλεκτρικά φορτηγά.

Οι θέσεις φόρτισης

Συνολικά, θα υπάρχουν 19 θέσεις φόρτισης με 108 φορτιστές κατά μήκος τεσσάρων κύριων οδικών δικτυών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά βαρέων φορτίων - Όσλο-Σβίνεσουντ, Όσλο-Σταβάνγκερ, Όσλο-Μπέργκεν και Όσλο-Τρόντχαϊμ.

Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2025, ενώ επίσης θα κατασκευαστούν φορτιστές για ηλεκτρικά φορτηγά κατά μήκος τριών λιγότερο πολυσύχναστων διαδρομών.

«Τώρα θα είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρικών φορτηγών στα μεγαλύτερα στάδια μεταφοράς και όπου τα οχήματα έχουν ημερήσια χιλιομετρική απόσταση πέραν της αναμενόμενης εμβέλειας του οχήματος», δήλωσε ο Nils Kristian Nakstad, επικεφαλής της Enova, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την κατασκευή εταιρικών φορτιστών που βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων των μεταφορικών εταιρειών.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση μιας βιομηχανίας φορτηγών χωρίς εκπομπές ρύπων. Η μετάβαση σε φορτηγά μηδενικών εκπομπών είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για τη μείωση των νορβηγικών εκπομπών. Το ποσοστό των ηλεκτρικών φορτηγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η πρόσβαση σε υποδομές φόρτισης για βαρέα οχήματα είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού. Μέσω της Enova, διασφαλίζουμε ότι οι πρώτοι φορτιστές είναι στη θέση τους», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και
Περιβάλλοντος Andreas Bjelland Eriksen.

Από πλευράς του, ο υπουργός Μεταφορών Jon-Ivar Nygå εξήρε επίσης την ανακοίνωση της Enova, λέγοντας πως οι εκπομπές από τις βαριές μεταφορές πρέπει να μειωθούν δραστικά προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Να σημειωθεί πως φέτος το χειμώνα, η Νορβηγική Υπηρεσία Οδοποιίας μίσθωσε ένα από τα νέα ηλεκτρικά φορτηγά για ένα μήνα προκειμένου να δοκιμάσει την ικανότητά του να κινείται στο δρόμο μεταξύ Dombås και Grønbakken.

Τι έδειξε το εγχείρημα

Η διαδρομή ξεκινά από τα 650 μέτρα περίπου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και ανεβαίνει σε πάνω από 1000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας κατά μήκος της διαδρομής.

Μέχρι στιγμής, το φορτηγό μπορεί να κινείται για εννέα ώρες χωρίς φόρτιση, ενώ ξεκίνησε το ταξίδι με 90% φόρτιση και είχε ακόμα 28% όταν τελείωσε η μέρα.

Ο Mizanur Rahaman της Νορβηγικής Δημόσιας Διοίκησης Οδών λέει ότι η εμπειρία ήταν καλή και ότι η κατανάλωση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, 182 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, και επίσης φάνηκε ότι ο καιρός και η θερμοκρασία δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο όπως στα επιβατικά αυτοκίνητα, κυρίως επειδή η καμπίνα του φορτηγού είναι μικρή σε σύγκριση με το μέγεθος της μπαταρίας.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ισχύει το αντίθετο και έτσι μέρος της ενέργειας της μπαταρίας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διατηρηθεί το εσωτερικό ζεστό. Επιπλέον, το φορτηγό διαθέτει τεχνολογία που διατηρεί την μπαταρία ζεστή συνεχώς.

Επομένως, δεν εκτίθεται στο κρύο με τον ίδιο τρόπο όπως η μπαταρία σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης