Τελευταία Νέα

Μετά το net metering έρχεται το net billing - Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση του ΥΠΕΝ

Μετά το net metering έρχεται το net billing - Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση  του ΥΠΕΝ

Μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγορά την ώρα παραγωγής της ενέργειας

 

 

Ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία ώστε να υπογραφεί η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για την υιοθέτηση της νέας μορφής ενεργειακού συμψηφισμού που θα εφαρμόζεται στο εξής για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Ο λόγος για το net billing, δηλαδή για την αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά με την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό, δηλαδή με τη μέθοδο του net metering που ισχύει σήμερα και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα. 

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να περιορίσει τις επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας και παράλληλα να αποσυμφορήσει τα δίκτυα. Μάλιστα όπως κατ΄επενάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης η εφαρμογή του net metering έχει επικριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητεί την κατάργηση του. 


Όροι και προύποθέσεις

Η νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του net billing και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγορά την ώρα παραγωγής της ενέργειας. 

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες λήγει στις 15 Μαΐου όλα δείχνουν ότι το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να ταυτοχρονίσει την λήξη του προγράμματος με την έναρξη ισχύος του net billing. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά επρόκειτο να εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου αλλά προ ολίγων ημερών το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επίσπευση του κλεισίματος στις 15 Μαΐου. Και τούτο διότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ 11.500 αιτήσεις, αριθμός που εκτιμάται ότι καλύπτει τον προϋπολογισμό του προγράμματος. 

Αύξηση αιτήσεων

Πάντως πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση της λήψης του προγράμματος φωτοβολταϊκά στη στέγη έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται στο ΔΕΔΔΗΕ τόσο από ενδιαφερομένους να ενταχθούν όσο και από πολίτες που δεν διεκδικούν επιδότηση αλλά θέλουν να κλειδώσουν την ένταξη τους στο net metering. Κάποιοι μιλούν για φρενίτιδα ενδιαφερομένων οι οποίοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας αφού μετά τη λήξη του προγράμματος το net metering θα πάψει να υφίσταται.   

Υπενθυμίζεται ότι στο net metering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας. Αντίθετα, στο net billing η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα. 

Εξάλλου στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προβλέπεται ότι τα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν να υπαχθούν στο net metering μόνον αν προορίζονται για ένταξη στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη με δεδομένο δε ότι το πρόγραμμα λήγει πλέον στις 15 Μαΐου και έως τότε θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση το νέο καθεστώς αμοιβής της ενέργειας από οικιακά φωτοβολταικά θα είναι το net billing.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης