Τελευταία Νέα

Αλλαγές στην εφοδιαστική του αλυσίδα χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτύχει τους πράσινους στόχους (Montel)

Αλλαγές στην εφοδιαστική του αλυσίδα χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτύχει τους πράσινους στόχους (Montel)
Οι αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν πρόβλημα για τους κατασκευαστές και τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για πόρους και εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να εμποδίσει τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με νέα έκθεση που εκπόνησε εταιρεία για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας.

Με βάση το Montel, ο ανταγωνισμός σε αιολικά, καλώδια υψηλής τάσης, σκάφη εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και σε άλλα εξαρτήματα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, των ηλιακών συλλεκτών και των υποδομών δικτύου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιδιώκει να γίνει καθαρό μηδενικό έως το 2050, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Baringa, η οποία συνέταξε την έκθεση,

Η κυβέρνηση επιδιώκει επί του παρόντος να αυξήσει την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στα 50 GW και την ηλιακή δυναμικότητα στα 75 GW έως το 2030 και το 2035, αντίστοιχα, γεγονός που η έκθεση προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο χωρίς σημαντικό συντονισμό μεταξύ της βιομηχανίας και της κυβέρνησης για την επίλυση των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Τα προβλήματα

Οι αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν πρόβλημα για τους κατασκευαστές και τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό, με την έλλειψη πόρων που προκύπτει από τον διεθνή ανταγωνισμό και την ύφεση της ευρωπαϊκής παραγωγής να ωθεί τους προμηθευτές να προτιμούν τους πελάτες και τις αγορές που προσφέρουν τη μεγαλύτερη βεβαιότητα, το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης και τις καλύτερες τιμές, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση διαβάζουμε ότι οι προμηθευτές αυτοί συχνά δεν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε νέα παραγωγική ικανότητα χωρίς επαρκή βεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των εξαρτημάτων που θα κατασκευαστούν και θα εγκατασταθούν.

Τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού ήταν πιο σοβαρά για τους τομείς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, σημειώνεται στην έκθεση.

Διαχείριση του ανταγωνισμού

Ως εκ τούτου, η Baringa πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τον ανταγωνισμό από άλλες βιομηχανίες και αγορές, συνεργαζόμενη με τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές για την τυποποίηση, τη συγκέντρωση της ζήτησης και τη συμφωνία κοινών σχεδίων και τόπων κατασκευής.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να δώσει την πολιτική της στήριξη και να παράσχει εγγυήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Ωστόσο, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση των άμεσων πλεονεκτημάτων από τη δημιουργία βρετανικών αλυσίδων εφοδιασμού για βασικά εξαρτήματα ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός του πεδίου της ίδιας της μελέτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης