Ενέργεια

Η αλήθεια για τη χρησιμότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας (cleantechnica)

Η αλήθεια για τη χρησιμότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας (cleantechnica)

Ο ρόλος της στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής - Υπέρ και κατά

Μερικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί (ιδιαίτερα τα μεγάλα φράγματα του παρελθόντος) διατάραξαν τα ποτάμια, την άγρια ζωή και τους ανθρώπους.
Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης ένας από τους πιο προσιτούς, δοκιμασμένους και αληθινούς τρόπους παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Γίνεται τελευταία μεγάλη κουβέντα για το αν χρειαζόμαστε αρκετή καθαρή ενέργεια για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ένθερμη κλιματική αλλαγή και να προστατέψουμε τα ποτάμια, την άγρια ζωή και τους ανθρώπους.

Άραγε τα οφέλη της υδροηλεκτρικής ενέργειας υπερτερούν των μειονεκτημάτων της; Χρειαζόμαστε ακόμα την παλαιότερη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας ή να αφαιρέσουμε όλα τα φράγματα;

Η ιστοσελίδα cleantechnica.com, αναλύει αρκετές παραμέτρους για το προαναφερόμενο θέμα και προβλέπει τι μπορεί να συμβεί.


Συνέπειες στην αλιεία

Στη λεκάνη του ποταμού Κολούμπια, οι πληθυσμοί του σολομού και της πέστροφας μειώνονται ραγδαία. Η παρακμή ξεκίνησε αρχικά ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από τις βιομηχανίες εμπορικής αλιείας και υλοτομίας, στη συνέχεια τα φράγματα που κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια συνέβαλαν στο πρόβλημα. Τώρα, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μια ακόμη πρόκληση για την αλιεία της περιοχής. Αυτό θέτει τη βιομηχανία υδροηλεκτρικής ενέργειας σε μια περίπλοκη θέση που χρειάζεται να εξισορροπήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα με μετριασμούς των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

 

Συνεργασία για εξισορρόπηση ενέργειας με υγιή ποτάμια

Το Γραφείο Τεχνολογιών Υδατικής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και το Πρόγραμμα Τοπικής Ενέργειας των Κοινοτήτων, συνεργάζονται με φυλές και περιβαλλοντικούς επιστήμονες για να βρουν πώς να εξισορροπήσουν την ανάγκη για υδροηλεκτρική ενέργεια και καθαρή ενέργεια με την ανάγκη για υγιή ποτάμια (άλλα συνδυασμένα ομάδες, όπως εκείνες πίσω από τους Uncommon Dialogues του Πανεπιστημίου Stanford, αναζητούν επίσης τρόπους για να επιτύχουν αυτή τη λεπτή ισορροπία).

 

Προσπάθεια απελευθέρωσης άνθρακα

Το 2022, οι άνθρωποι έκαψαν αρκετά ορυκτά καύσιμα για να απελευθερώσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι άνθρωποι απελευθερώνουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια φορτηγά ημιρυμουλκούμενων φορτηγών άνθρακα αξίας άνθρακα.

Η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια σημαίνει ότι κρατάμε όλο αυτόν τον άνθρακα έξω από την ατμόσφαιρά μας.

Φτάσαμε στο σημείο οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες να είναι πιο προσιτές και αποδοτικές από ποτέ.

Αλλά ένα δίκτυο καθαρής ενέργειας χρειάζεται επίσης έναν συνεργάτη καθαρής ενέργειας που μπορεί να εξισορροπήσει τις διακυμάνσεις του δικτύου όταν ο ήλιος δύει και ο άνεμος είναι αργός.

 

Η αδράνεια δικτύου ως αποτέλεσμα της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Πολλές εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ξεκινήσουν και να σταματήσουν μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα.

Όπως οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί (άνθρακας και παρόμοια) η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να προσφέρει κάτι που ονομάζεται αδράνεια δικτύου: Εάν μια βλάβη του συστήματος διαταράξει το ηλεκτρικό δίκτυο, τα μεγάλα μηχανήματα του εργοστασίου συνεχίζουν να κινούνται, όπως ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο σε έναν λόφο, έτσι ώστε οι κοινότητες να μπορούν να συνεχίσουν να λίγη ισχύς ενώ επιδιορθώνεται το σφάλμα.

Καθώς οι μονάδες ορυκτών καυσίμων αποσύρονται, το δίκτυο θα χάσει πολλές από τις παραδοσιακές πηγές αδράνειας του δικτύου, δυνητικά καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε διακοπές.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια, οι γεωθερμικές μονάδες και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας ή βιομάζας, θα μπορούσαν να παρέχουν αυτή την αδράνεια. Σε πολλές περιπτώσεις, η υδροηλεκτρική ενέργεια ήδη το κάνει.

Αλλά η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί επίσης να κάνει πολύ περισσότερα από την απλή παραγωγή καθαρού ηλεκτρισμού.

 

Η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας - μπαταρίες

Ένα δίκτυο καθαρής ενέργειας θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερη αποθήκευση ενέργειας από ό,τι έχουμε σήμερα. Ένα είδος υδροηλεκτρικής ενέργειας, που ονομάζεται αντλούμενη αποθήκευση, αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 96% της αποθήκευσης ενέργειας του δικτύου των ΗΠΑ.

Οι μπαταρίες πλησιάζουν, αλλά, επειδή οι περισσότερες μπαταρίες δεν μπορούν να αποθηκεύσουν τόση ενέργεια όπως οι δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία, το δίκτυο πιθανότατα θα χρειαστεί και τα δύο.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια με αντλία αποθήκευσης είναι επίσης μια από τις πιο φιλικές προς το κλίμα επιλογές αποθήκευσης ενέργειας και οι υγρές, ορεινές δυτικές πολιτείες, ειδικά η Αλάσκα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτύχουν τους στόχους τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γρηγορότερα, εάν έχουν αντλήσει υδροηλεκτρική ενέργεια αποθήκευσης για να στηριχθούν.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και τα σχεδόν 90.000 φράγματα που δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν άρδευση για τη γεωργία, την αναψυχή, τις προμήθειες νερού και τον έλεγχο των πλημμυρών συσσωρεύοντας τα μανιωδώς νερά στις δεξαμενές τους.

 

Τι μπορεί να γίνει με τα φράγματα

Φυσικά, κάποια φράγματα ίσως χρειαστεί να φύγουν (αρκετά όπως τα φράγματα Klamath στα σύνορα του Όρεγκον και της Καλιφόρνια, είναι παλιά και αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια).

Αλλά με επισκευές, συντήρηση, σύγχρονες αναβαθμίσεις και μερικούς μικρούς στρόβιλους, μερικά από αυτά τα αδρανή φράγματα των 90.000 θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Και θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό με ελάχιστες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ισχυρά κλιματικά οφέλη.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το μέλλον της υδροηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ είναι απίθανο να περιλαμβάνει περισσότερα φράγματα που εμποδίζουν τους ποταμούς. Το ερώτημα είναι: Πώς αξιοποιούμε στο έπακρο αυτό που έχουμε;

 

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν την πανίδα και τη χλωρίδα

Σήμερα, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι τεχνολογίες δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου με τους αντίστοιχους του παρελθόντος.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως οι φιλικές προς τα ψάρια τουρμπίνες και οι συσκευές διέλευσης ψαριών, βοηθούν τα ψάρια να μεταναστεύσουν και να γεννήσουν.

Σε μια προκαταρκτική μελέτη, ένας νέος σχεδιασμός τουρμπίνας έδειξε ποσοστό επιβίωσης 100% για το αμερικανικό χέλι που διέρχεται.

Ορισμένοι τύποι υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπως η αντλία αποθήκευσης κλειστού βρόχου και η υδροηλεκτρική υδροηλεκτρική ενέργεια ροής του ποταμού, δεν εμποδίζουν τα ποτάμια.

Το μέλλον της υδροηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε προσεκτικές συζητήσεις και έρευνα.

Οι ειδικοί στην υδροηλεκτρική ενέργεια μοντελοποιούν πώς να εξισορροπούν πολλούς παράγοντες, όπως αλλαγές στις βροχοπτώσεις, την αυξανόμενη εξάρτηση του δικτύου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πληθυσμούς ψαριών, άλλα υδρόβια άγρια ζώα, προμήθειες νερού και ηλεκτρικές ανάγκες με φυλετική κυριαρχία, στόχους καθαρής ενέργειας και γενικό περιβάλλον ασφάλεια.

Υπάρχει επίσης χώρος για την ασφαλή ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας (όχι μόνο με την προσθήκη ενέργειας σε μερικά από αυτά τα 90.000 φράγματα).

Μερικοί από τους σημερινούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια με μια τεχνική που ονομάζεται αντίστροφη κίνηση.

 

Τέλος τα εγκαταλελειμμένα σπήλαια εξόρυξης θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν ως δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία, αποκομμένες από φυσικά ρέοντα ποτάμια, ώστε να έχουν ελάχιστες έως καθόλου περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Προς το παρόν, το δίκτυο χρειάζεται υδροηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης