Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν έχει καμία ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν έχει καμία ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία
Έχουμε σπάσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία και οι αγωγοί του Πούτιν δεν είναι πλέον εργαλείο εκβιασμού κατά της Ευρώπης, δήλωσε η Λάιεν
Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανακοίνωση του προγράμματος REPower EU της ΕΕ, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μετέτρεψε τους ενεργειακούς πόρους της σε οικονομικό όπλο κατά της Ευρώπης, η αντίδρασή μας ήταν ταχεία και σθεναρή. Εγκρίναμε το σχέδιο REPowerEU για να τερματίσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Δύο χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα των συλλογικών μας προσπαθειών είναι ξεκάθαρα σε όλους. Κάναμε μια τεράστια περικοπή στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, συμπιέζοντας την πολεμική οικονομία του Κρεμλίνου και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Ουκρανούς φίλους μας. Συνεργαστήκαμε με αξιόπιστους διεθνείς εταίρους για να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές εισαγωγές όπου χρειάζεται, μεταξύ άλλων μέσω κοινών αγορών στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ. Έχουμε αγωνιστεί μαζί ως Ευρωπαίοι για να μειώσουμε την ενεργειακή μας ζήτηση και έχουμε επενδύσει για να επιταχύνουμε την αντικατάσταση των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων με εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτές οι προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια ιστορική αναπροσαρμογή των ενεργειακών μας αποθεμάτων.

Όταν οι ενέργειες της Ρωσίας οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας το καλοκαίρι του 2022, συμφωνήσαμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές. Οι τιμές τώρα έχουν επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα.

Έχουμε σπάσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία και οι αγωγοί του Πούτιν δεν είναι πλέον εργαλείο εκβιασμού κατά της Ευρώπης.

Έχουμε ανανεώσει την Ευρώπη, σχεδιάσαμε εκ νέου το ενεργειακό τοπίο και κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στον πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης .

Τώρα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να καταργήσουμε πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να παρέχουμε πιο ασφαλή, καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια στους ευρωπαίους πολίτες και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης