Ενέργεια

Επιμένουν στο πετρέλαιο - 6,9 τρισ. δολ. έχουν επενδύσει οι 60 μεγάλες τράπεζες από το 2016 έως το 2023 (OilPrice)

Επιμένουν στο πετρέλαιο - 6,9 τρισ. δολ. έχουν επενδύσει οι 60 μεγάλες τράπεζες από το 2016 έως το 2023 (OilPrice)

Η Oil Change International εκτιμά ότι 3,3 τρισ. δολάρια διατέθηκαν για την επέκταση της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες - Η χρηματοδότηση για το fracking αυξήθηκε και πέρυσι, φτάνοντας τα 59 δισ. δολ.

Δεν υπάρχει μεγάλη διεθνής τράπεζα χωρίς net-zero plan. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν πάντα περιορισμούς στον δανεισμό στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, παρά αυτά τα σχέδια oι περισσότεροι από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη βιομηχανία πετρελαίου - και έχουν κάνει περισσότερα από αυτό τον τελευταίο καιρό.

Η αποκάλυψη προέρχεται από τη 15η ετήσια έκθεση Banking on Climate Chaos που συντάχθηκε από τον οργανισμό Oil Change International, μέρος μιας ομάδας κλιματικών ΜΚΟ που έχουν δεσμευτεί να βάλουν ένα τέλος στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν επενδύσει 6,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2016, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της παγκόσμιας αλλαγής του καθαρού μηδένς Από αυτά, σύμφωνα με την Oil Change International, 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την επέκταση της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Αυτά είναι αρκετά άσχημα νέα από την οπτική των ΜΚΟ για το κλίμα, σίγουρα, αλλά δεν είναι τα μόνα κακά νέα. Αυτό που είναι χειρότερο από μια συνολική επένδυση 6,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε υδρογονάνθρακες είναι μια επένδυση 705 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το 2023 — με ορισμένα τμήματα του κλάδου να βλέπουν αυξήσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Αυτό, σε έναν κόσμο με ατζέντα καθαρού μηδέν, δεν θα πρέπει να συμβαίνει, ειδικά όταν οι τράπεζες κάνουν δεσμεύσεις για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και συρρικνώνουν επίσημα τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, δεν το κάνουν όλοι.

Η Oil Change International, ελλείψει άλλων εργαλείων, χρησιμοποιεί ονόματα και χαρακτηρισμούς για να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου των τραπεζών που χρηματοδοτούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποκαλώντας τους εως τους χειρότερους μηδενικούς παραβάτες «The Dirty Dozen».

Σε αυτές ηγείται η JP Morgan, η οποία επένδυσε 430,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 2016 και 2023. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Citi, με έκθεση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο 396,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο, ακολουθούμενη από την Bank of America, η οποία επένδυσε 333,3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ της υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού και πέρυσι.

Γιατι συνεχίζουν να επενδύουν σε υδρογονάνθρακες

Η «Dirty Dozen» περιλαμβάνει επίσης τράπεζες όπως η Barclays, η MUFG, η Scotiabank και η HSBC, καθώς και η RBC και η έκθεση αποσκοπει να κάνει αυτές τις τράπεζες να αισθάνονται αμήχανα για τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Αυτό που δεν κάνει είναι να θέτει το ερώτημα που γεννούν αυτές οι πληροφορίες: γιατί οι τράπεζες επενδύουν τόσο πολύ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

Η απάντηση, φυσικά, βρίσκεται στις οικονομικές εκθέσεις των πετρελαϊκών εταιρειών και στις ειδησεογραφικές αναφορές, όπως αυτή που δημοσίευσε η Global Witness τον Φεβρουάριο, δηλώνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πλήρωσαν στους μετόχους τους μερίσματα ρεκόρ 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τα κέρδη ρεκόρ για το 2022. Αυτά τα κέρδη ρεκόρ προήλθαν από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας με τρόπο που όλοι μπορούσαν να κατανοήσουν—εκτός από τις κλιματικές ΜΚΟ, όπως φαίνεται.

Η έκθεση Oil Change International αναφέρει ότι η χρηματοδότηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξήθηκε πέρυσι, φτάνοντας τα 120,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τη σκοπιά τους, αυτή πρέπει να είναι μια ανησυχητική τάση. Από τη σκοπιά των ίδιων των τραπεζών, αυτό είναι καλό – επειδή η ζήτηση για LNG αυξάνεται με την Ευρώπη να μεταβαίνει από αγωγούς σε μεταφορείς LNG. Ακόμη και η παραγωγή ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2023 δεν μείωσε τη ζήτηση για υγροποιημένο αέριο.

Ακόμη χειρότερα για τις κλιματικές ΜΚΟ, η χρηματοδότηση για το fracking αυξήθηκε και πέρυσι, φτάνοντας τα 59 δισεκατομμύρια δολάρια, που χορηγήθηκαν σε συνολικά 236 εταιρείες από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ήδη επώνυμων και κακοχαρακτηρισμένων JP Morgan, Citi και BofA, μαζί με τις Morgan Stanley και Wells Fargo. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένου του σχιστολιθικού πετρελαίου, ήταν επίσης σε άνοδο, όπως και η ζήτηση για φυσικό αέριο.

Προτεραιότητα η ενεργειακή ασφάλεια

Το αίνιγμα της ζήτησης ενέργειας είναι η απόλυτη πρόκληση για το πλήθος των ΜΚΟ για το κλίμα. Οι διαμαρτυρίες και τα θεάματα στο δρόμο μπορεί να τραβήξουν την προσοχή -αν και μερικές φορές είναι λάθος είδος προσοχής- αλλά η ατζέντα του καθαρού μηδεν δεν μπορεί να ακολουθηθεί εάν η ζήτηση για υδρογονάνθρακες παραμείνει τόσο ισχυρή όσο ήταν όλα τα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η δημιουργία εναλλακτικών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας έναντι του φυσικού αερίου και του άνθρακα ευδοκιμεί, με τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την υποστήριξή τους. Παρόλα αυτά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη άνοδο της ζήτησης που θα αυξήσει ο τομέας της πληροφορικής.

Στις μεταφορές, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά χάρη στην εξίσου ισχυρή κρατική υποστήριξη και ωστόσο ακόμη και στη Νορβηγία, η οποία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό υιοθέτησης, η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει μειωθεί. Ορισμένες από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες από τα EV που παράγουν και συνεχίζουν να το κάνουν μόνο επειδή τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ τους εξακολουθούν να πωλούν καλά.

Το να κουνάτε το δάχτυλο στις τράπεζες για τον δανεισμό τους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να αναγνωρίζουν τους λόγους που το κάνουν θα θεωρηθεί, σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο, προχειρότητα σύμφωνα με το Oil Price. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, οι λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι πολύ άβολοι για τους ακτιβιστές που παρακολουθούν αυτή τη χρηματοδότηση. Αυτοί οι λόγοι είναι ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βγάζουν χρήματα και ότι είναι πολύ καλά χρήματα—επειδή οι άνθρωποι θέλουν αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης