Ενέργεια

Αρνητικές τιμές: Διαχειρίσιμες λένε Γ. Στάσσης και L. Birnbaum (Ε.Οn) στη Eurelectic

Αρνητικές τιμές: Διαχειρίσιμες λένε Γ. Στάσσης και L. Birnbaum (Ε.Οn) στη Eurelectic
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας ενεργειακής κρίσης, ο κ. Birnbaum τόνισε ότι δεν αναμένονται ανάλογα φαινόμενα με αυτά του καλοκαιρού του 2022
Σχετικά Άρθρα
Οι αρνητικές τιμες κατά τις ώρες μεγάλης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ είναι ένα φαινόμενο που θα ενταθεί αλλά δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει. Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Eurelectric Leonhard Birnbaum αλλά και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και αντιπροέδρου της Εurelectric Γιώργου Στάσση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου «Power Summit 2024».

«Μπαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο της ενεργειακής μετάβασης» είπε ο κ. Birnbaum, «όπου οι ΑΠΕ έχουν διεισδύσει σημαντικά στο ενεργειακό σύστημα και οι αρνητικές τιμές είναι πλέον γεγονός.

Στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα, 8 ημέρες καταγράφηκαν αρνητικές τιμές. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν επενδύσεις τόσο στα δίκτυα όσο και στις μπαταρίες αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα διαχειρίσιμο για τις μεγάλες εταιρείες που έχουν ευρύ χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Μάλιστα ο κ. Birnbaum ως επικεφαλής της Ε.Οn είπε ότι η εταιρεία του συνέδεσε το πρώτο εκατομμύριο έργων ΑΠΕ στα 50 χρόνια λειτουργίας της και το δεύτερο εκατομμύριο στα επόμενα τρία χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στο διπλασιασμό των επενδύσεων της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια στον τομέα των δικτυών και τόνισε ότι η ψηφιοποίηση είναι απολύτως αναγκαία για τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι όπως υπάρχουν κορυφώσεις στις τιμές μέσα στην ημερήσια αγορά, έτσι υπάρχουν και κατώτατα και το ζητούμενο είναι η διαχείριση των μεγάλων διακυμάνσεων, το λεγόμενο volatility.

Αυτό θα επιτευχθεί και με την αποθήκευση μελλοντικά και με την χρήση τεχνολογογίας, αλλά οι μεγάλοι καθετοποιημένοι όμιλοι, που μπορούν διαμέσου των ενεργειακών τομέων τους να αντισταθμίζουν τις αυξομειώσεις των τιμών θα είναι σε θέση να εξομαλύνουν την αγορά

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας ενεργειακής κρίσης, ο κ. Birnbaum τόνισε ότι δεν αναμένονται ανάλογα φαινόμενα με αυτά του καλοκαιρού του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης