Ενέργεια

Η BP θα μειώσει το κόστος 2 δισ. δολ. λόγω πτώσης κερδών

Η BP θα μειώσει το κόστος 2 δισ. δολ. λόγω πτώσης κερδών

Η εταιρεία πετρελαίου θα ξεκινήσει πρόγραμμα εξοικονόμησης, αλλά θα διατηρήσει το ρυθμό των επαναγορών μετοχών παρά τις επιπτώσεις της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου

Η BP (πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Λονδίνο) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το κόστος της επιχείρησής της σε 2 δισ. $ (1,6 δισ. £) έως το τέλος του 2026, λόγω του ότι τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Η εταιρεία πετρελαίου αποκάλυψε ότι τα υποκείμενα κέρδη της μειώθηκαν στα 2,7 δισ. δολάρια για τους πρώτους 3 μήνες του 2024 από 5 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και μιας απρογραμμάτιστης διακοπής λειτουργίας σε ένα μεγάλο διυλιστήριο της BP στο US.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για σχεδόν 2,9 δισ. δολάρια.

Η BP γνωστοποίησε στους επενδυτές ότι θα διατηρήσει το ρυθμό της επαναγοράς των μετοχών της παρά το χειρότερο από το αναμενόμενο ξεκίνημα του έτους, αποκτώντας μετοχές 3,5 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 

Πρόγραμμα εξοικονόμησης 2 δισ. δολ. από την BP

Ο Murray Auchincloss (Διευθύνων Σύμβουλος της BP), είπε στους επενδυτές ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά από την επιχείρηση έως το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

Ο Auchincloss ο οποίος αντικατέστησε τον Bernard Looney μετά την αποχώρηση του τελευταίου τον Σεπτέμβριο του 2023, είπε ότι σχεδίαζε να κάνει τις οικονομίες μέσω του χαρτοφυλακίου της BP «υψηλής διαβάθμισης» και «ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και παγκόσμιων κόμβων ικανοτήτων».

Ο Auchincloss δέχεται πιέσεις να αυξήσει την αγοραία αποτίμηση της BP, ενώ οι ανταγωνιστές της σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Έχει υποσχεθεί μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση στους πράσινους στόχους της BP η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρεία υψηλότερης αξίας για τους μετόχους, κινούμενοι προς το καθαρό μηδέν «χωρίς σπατάλη χρημάτων».


Οι ανησυχίες που προκάλεσε η BP

Νωρίτερα προκάλεσε ανησυχίες όταν μαθεύτηκε ότι η εταιρεία θα υπαναχωρήσει από την προηγούμενη φιλοδοξία της να μειώσει τις εκπομπές πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 20% και 30% από τα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αφού είπε στον Guardian ότι ο «στόχος» δεν επιβεβαιώθηκε ως ένας «στόχος» και θα γινόταν μόνο ένας ανάλογα με τον αριθμό των τελικών επενδυτικών αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.

Τα ετήσια κέρδη της BP μειώθηκαν κατά το ήμισυ πέρυσι σε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου προκάλεσαν πτώση των εσόδων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ωστόσο, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη εξακολουθούσαν να είναι τα δεύτερα υψηλότερα που ανέφερε η BP σε περισσότερο από μια δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης