Γαλλία: Στην κοινοπραξία Elicio-BayWa r.e. το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό της χώρας

Γαλλία: Στην κοινοπραξία Elicio-BayWa r.e. το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό της χώρας
Οι κατασκευαστές έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 5 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το έργο στις περιοχές της Βρετάνης και του Pays de la Loire
Μια κοινοπραξία ανάμεσα στην βελγική Elicio και τη γερμανική BayWa r.e. κέρδισε τον διαγωνισμό AO5 στη Γαλλία για την ανάπτυξη και λειτουργία του πρώτου πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο λόγος γίνεται για το έργο Pennavel, ισχύος 250 MW, στα ανοικτά των νότιων ακτών της Βρετάνης.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δέκα υποψήφιοι που προεπιλέχθηκαν από την Επιτροπή Ρύθμισης Ενέργειας (CRE), βάσει των τεχνικών και οικονομικών ικανοτήτων τους, ενώ εχθές, στις 15 Μαΐου 2024, η κοινοπραξία BayWa r.e. και Elicio ανακοινώθηκε ως ο νικητής του διαγωνισμού AO5 για την κατασκευή του.

Η προσφορά που πρότεινε η κοινοπραξία ανερχόταν σε 86,45 ευρώ ανά MWh και επελέγη μετά την εξέταση όλων των προτεινόμενων σχεδίων από την CRE.

Το Pennavel των 250 MW θα είναι το πρώτο εμπορικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο στο οποίο θα χορηγηθεί μακροπρόθεσμη σύμβαση CfD, δήλωσε η κοινοπραξία.

Το έργο επωφελείται από μια εξασφαλισμένη σύνδεση στο δίκτυο με την RTE, τον διαχειριστή του γαλλικού συστήματος μεταφοράς (TSO), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων υποσταθμών και των καλωδίων εξαγωγής.

Οι δηλώσεις

«Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση του γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, το οποίο αναγνωρίζει την τεράστια δέσμευση και την ποιότητα του έργου που επιτελούν οι ομάδες BayWa r.e. και Elicio. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας μας με την περιοχή και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e.

Οι κατασκευαστές έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 5 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το έργο στις περιοχές της Βρετάνης και του Pays de la Loire.

Επιπλέον, το αιολικό πάρκο Pennavel αναμένεται να χρειαστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια ώρες εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και περισσότερες από 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Η κοινοπραξία δήλωσε ότι το αιολικό πάρκο, το δεύτερο πλωτό αιολικό έργο στην Ευρώπη που κέρδισαν η Elicio και η BayWa r.e. μετά το έργο 960 MW Buchan στη Σκωτία, θα παράγει περίπου το 30% της σημερινής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Βρετάνης και θα τροφοδοτεί με ενέργεια πάνω από 450.000 κατοίκους ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης