Ενέργεια

ΕΕ: Η Simson πιέζει τα κράτη-μέλη να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού αερίου

ΕΕ: Η Simson πιέζει τα κράτη-μέλη να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού αερίου
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να είναι ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος RePowerEU
Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον προέτρεψε τα μέλη του μπλοκ να απαγορεύσουν προσωρινά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, όπως ορίζεται στη νέα νομοθεσία της ΕΕ που εγκρίθηκε την Τρίτη (21/5) από το Συμβούλιο της Ένωσης.

«Ενθαρρύνω ιδιαίτερα όλα τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων για να τερματίσουν την πρόσβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις ενεργειακές μας αγορές το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η κ. Σίμσον χαιρετίζοντας την έγκριση.

Σύμφωνα με το Montel, oι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις εθνικές κυβερνήσεις να περιορίσουν προσωρινά τις προσφορές για τη χωρητικότητα στα δίκτυα φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG σε σημεία εισόδου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας μια ξαφνική και δραματική πτώση των εισαγωγών από αγωγούς, αν και οι εισαγωγές LNG παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Ανεξάρτητη από τη Ρωσία μέχρι το 2027 η ΕΕ

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να είναι ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος RePowerEU, το οποίο προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και διαφοροποιημένους προμηθευτές ενέργειας.

«Η Ευρώπη προχωρά τώρα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του μέλλοντος, όπου δεν υπάρχει χώρος για το ρωσικό φυσικό αέριο και όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα καθαρά αέρια και το υδρογόνο έχουν κεντρικό ρόλο», δήλωσε η Simson.

Ανανεώσιμα αέρια

Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος της επικαιροποιημένης νομοθεσίας της ΕΕ για τις αγορές φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών και των καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το υδρογόνο.

Η εν λόγω νομοθεσία απαιτεί να τερματιστούν έως το 2050 οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις ορυκτών αερίων που δεν περιλαμβάνουν τον μηχανισμό για την απομάκρυνση των σχετικών εκπομπών CO2.

Ακόμη, θέτει επίσης απλουστευμένους κανόνες σχεδιασμού της αγοράς υδρογόνου έως το 2033, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε υποδομές υδρογόνου, του διαχωρισμού της παραγωγής υδρογόνου από τη μεταφορά  και του καθορισμού των τιμολογίων δικτύου.

Επίσης, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει ένα σύστημα πιστοποίησης για αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου που παράγεται με πυρηνική ενέργεια, για παράδειγμα.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και αξιολόγησης των μειώσεων των αερίων του θερμοκηπίου θα διευθετηθούν αργότερα σε τεχνικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης