Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Άλμα 5% για την τιμή του άνθρακα – Νέο υψηλό 3 μηνών

Άλμα 5% για την τιμή του άνθρακα – Νέο υψηλό 3 μηνών
Η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης ήταν 73,43 ευρώ/τόνο, αυξημένη κατά 2,88 ευρώ την ημέρα
Το συμβόλαιο άνθρακα αναφοράς της Ευρώπης σημείωσε άνοδο σχεδόν 5%, καταγράφοντας νέο υψηλό τριών μηνών την Τρίτη (16/4), ωθούμενο από το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων που προκάλεσαν συμπίεση των βραχυπρόθεσμων θέσεων στον άνθρακα.

Σύμφωνα με το Montel, το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 74,07 ευρώ/τόνο, το υψηλότερο από τις 8 Ιανουαρίου, όταν έφτασε στο υψηλό των 76,20 ευρώ/τόνο.

Η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης ήταν 73,43 ευρώ/τόνο, αυξημένη κατά 2,88 ευρώ την ημέρα.

«Όλα αφορούν το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Yan Qin, ανώτερος αναλυτής για τον άνθρακα της LSEG. «Φαίνεται ότι η αγορά αναμένει παρατεταμένες συγκρούσεις και ανησυχεί για τις διαταραχές του εφοδιασμού», συμπλήρωσε.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου αναφοράς της Ευρώπης για τον πρώτο μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF διεύρυνε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι μη προγραμματισμένες διακοπές στις νορβηγικές υποδομές φυσικού αερίου και οι φόβοι για επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στήριξαν ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο κινδύνου στις αγορές ενέργειας.

Διαπραγματεύθηκε τελευταία φορά στα 32,75 ευρώ/MWh, αυξημένο κατά 1,60 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο διακανονισμό του, ενώ νωρίτερα, σημείωσε μέγιστη τιμή 33,27 ευρώ/MWh, την υψηλότερη τιμή της από τις 8 Ιανουαρίου.

Εντάσεις στη Μέση Ανατολή

«Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα ενισχύσουν την αβεβαιότητα, καθώς το Ισραήλ υπόσχεται να ανταποδώσει τα αντίποινα στις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν το Σαββατοκύριακο», ανέφερε σε σημείωμά του ο Tom Lord της Redshaw Advisors.

Η αγορά ανέμενε μια πτώση τόσο των ακαθάριστων όσο και των καθαρών θέσεων πώλησης που κατείχαν τα επενδυτικά κεφάλαια ήδη στη δέσμευση των εμπόρων την Τετάρτη, καθώς οι συμμετέχοντες έκλεισαν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των κερδών της περασμένης εβδομάδας κατά 18%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης