Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς το Ιράν υποβάθμισε την ισραηλινή επίθεση - Στα 87 δολ. το Brent, στα 83 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς το Ιράν υποβάθμισε την ισραηλινή επίθεση - Στα 87 δολ. το Brent, στα 83 δολ. το αργό

 Οι τιμές μειώθηκαν κατά 4% την εβδομάδα μέχρι να εκτονωθούν οι εντάσεις

 

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε την Παρασκευή καθώς το Ιράν υποβάθμισε τις ισραηλινές επιθέσεις στο έδαφός του, σε ένδειξη ότι μπορεί να αποφευχθεί μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ενισχύθηκε 0,23%, στα 87,26 δολάρια το βαρέλι έως τις 19:14 ώρα Ελλάδας.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Μάιο κέρδισε 0,47%, στα 83,06 δολ.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην ιρανική πόλη Ισφαχάν την Παρασκευή που οι πηγές ανέφεραμ ως ισραηλινή επίθεση, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και είπε ότι δεν σχεδιάζει να αντιδράσει.
«Αν και η αρχική άνοδος του πετρελαίου μπορεί να υπογράμμισε τον αρχικό φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση, είδαμε τόσο τις μετοχές όσο και το αργό να αντιστρέφουν ορισμένες από αυτές τις προκαταρκτικές κινήσεις», δήλωσε ο Joshua Mahony, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Scope Markets.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στις 13 Απριλίου, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν απάντηση στην αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου που κατέστρεψε ένα κτίριο στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ, αμερικανοί νομοθέτες πρόσθεσαν κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που στοχεύει πλοία, λιμάνια ή διυλιστήρια που επεξεργάζονται ιρανικό αργό και συναλλαγές από κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αφορούν αγορές πετρελαίου από το Ιράν.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου έχει σταδιακά αποκλιμακωθεί, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 4% από τη Δευτέρα και έχουν προγραμματιστεί για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή να διαταράξουν την προσφορά.
«Η αγορά πετρελαίου ωστόσο ανησυχεί, καθώς διακυβεύεται πάρα πολύ πετρέλαιο», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής εμπορευμάτων της SEB Research.
Αναλυτές της Goldman Sachs και της Commerzbank αύξησαν τις προβλέψεις τους για το Brent την Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και την προοπτική αύξησης της ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων (OPEC+).
«Η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται με υγιή ρυθμό και η προσφορά θα πρέπει να περιοριστεί λόγω των παρατάσεων των εθελοντικών περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης