Ενέργεια

Οι G7 θέλουν περαιτέρω μείωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Οι G7 θέλουν περαιτέρω μείωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων, η ομάδα δήλωσε ότι οι δημόσια υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινή λύση
Η ομάδα των G7 ζήτησε πέρα από τη σταδιακή απανθρακοποίηση μέχρι το 2030, και την περαιτέρω μείωση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές ενέργειας θα ήταν υποστηρικτικός για την Ουκρανία.
 
Αναγνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των ρωσικών ενεργειακών εσόδων αποτελεί ουσιώδες μέρος της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία και επιδιώκουμε να τερματίσουμε τη σημαντική εξάρτηση από αυτήν και να εργαστούμε για την απεξάρτηση από τη Ρωσία, πρόσθεσε η ομάδα σε δήλωση που έκανε στο τέλος της τριήμερης συνόδου κορυφής στο Τορίνο.
 
Πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της ΕΕ, επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 για να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας από το διεθνές εμπόριο, αλλά δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στις εισαγωγές φυσικού αερίου.
 
Η G7 - αποτελούμενη από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ - δήλωσε ότι τα έθνη θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και επενδύοντας σε ενεργειακές υποδομές. 
 
Δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων, η ομάδα δήλωσε ότι οι δημόσια υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινή λύση.
 
Λογική στρατηγική
 
Είναι μια λογική στρατηγική και πριν από δύο χρόνια δεν θα ελπίζαμε ποτέ ότι θα βρισκόμασταν σε τόσο καλή θέση σήμερα, δήλωσε στο Montel ο Matteo Villa, αναλυτής του think tank ISPI. 
 
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πλέον σχεδόν επιστρέψει στα προ της εισβολής επίπεδα, αν και παραμένουν ακόμη πολύ υψηλότερες από τις αμερικανικές, ενώ η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόσο από αγωγούς όσο και από το LNG, έχει συρρικνωθεί από 50% σε λιγότερο από 15%, συμπλήρωσε ο Villa.
 
Ακόμα κι έτσι, πολλά έμεναν ακόμα να γίνουν και η συνεχιζόμενη στρατηγική υποκατάστασης των ρωσικών εισαγωγών με μεταφορές LNG από άλλα μέρη του κόσμου κινδύνευε να κλειδώσει πάρα πολλές επενδύσεις σε φυσικό αέριο, ιδίως με τη μορφή μονάδων επαναεριοποίησης LNG ή FSRU, τόνισε επίσης ο Villa.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης