Ενέργεια

Ασφαλής ενεργειακά η Αυστρία ακόμα και αν σταματήσει να εισάγει ρωσικό αέριο (Montel)

Ασφαλής ενεργειακά η Αυστρία ακόμα και αν σταματήσει να εισάγει ρωσικό αέριο (Montel)
Η Αυστρία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να λαμβάνουν υψηλό μερίδιο των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας από το 2022
Ο εφοδιασμός της Αυστρίας με φυσικό αέριο για το χειμώνα είναι ασφαλής, επανέλαβε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας E-Control, μετά την προειδοποίηση της μεγάλης εταιρείας φυσικού αερίου OMV για διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Montel, η θυγατρική εταιρεία της OMV που είναι υπεύθυνη για την εμπορία του ρωσικού αερίου ενδέχεται να αναγκαστεί να σταματήσει τις άμεσες πληρωμές προς τη ρωσική Gazprom Export λόγω νομικών ζητημάτων, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν είναι γνωστό» αν θα επηρεαστεί η Αυστρία.

«Ο όγκος του φυσικού αερίου που ενδεχομένως μπλοκαριστεί ανέρχεται σε έως και 7.400 MWh/h», ανέφερε η OMV.

Η E-Control δήλωσε ότι είχε ήδη υπολογίσει στην πρόβλεψή της την ασφάλεια του εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.

«Το αποτέλεσμα αυτών των υπολογισμών είναι ότι ο εφοδιασμός της αυστριακής αγοράς με φυσικό αέριο είναι εξασφαλισμένος για τον ερχόμενο χειμώνα», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, επισημαίνοντας τους υψηλούς αποθηκευτικούς όγκους και τις εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού μέσω Γερμανίας και Ιταλίας.

Ο μεγαλύτερος ειαγωγές στην Ευρώπη

Η Αυστρία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να λαμβάνουν υψηλό μερίδιο των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας από το 2022.

Οι αυστριακές αποθήκες φυσικού αερίου ήταν την τελευταία φορά γεμάτες κατά 77,3%, με τον όγκο των 76,5 TWh να καλύπτει περισσότερο από το 80% της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Παρατηρητές της αγοράς αναμένουν διακοπή των ρωσικών παραδόσεων μέχρι το νέο έτος, καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης με την Ουκρανία πρόκειται να λήξει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία είδε τον περασμένο χειμώνα να εισάγει ρωσικό αέριο σε ποσοστό 76-98% της συνολικής προμήθειάς της σε φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης