Τελευταία Νέα

Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): Το Green Pool προϋπόθεση για τα πράσινα PPAs

Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): Το Green Pool προϋπόθεση για τα πράσινα PPAs

Στα 429 εκατ. ευρώ θα φθάσει το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2024 εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ

 

Την απουσία συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής που θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους έθεσε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων μιλώντας σε ημερίδα για την ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία.

«Η εμμονή των Βρυξελλών στην πολιτική της πράσινης μετάβασης με κάθε κόστος αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα που αυξάνει το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία» τόνισε ο κ. Κοντολέων σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η βιομηχανική πολιτική περιορίζεται σε συστάσεις για τη σύναψη ΡΡΑs με παραγωγούς ΑΠΕ.

Υψηλό ρίσκο

Ωστόσο οι βιομηχανίες εκτιμούν πως η προμήθεια ηλεκτρισμού μέσω μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εμπεριέχουν πολύ μεγάλο ρίσκο πολύ δε περισσότερο που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το κόστος των φορτίων που έχει ανάγκη η βιομηχανία κατά τις ώρες που η παραγωγή από φωτοβολταικούς σταθμούς είναι περιορισμένη. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για το λεγόμενο shaping cost ειδικά μετά την απόρριψη από την Κομισιόν του ελληνικού σχεδίου Green Pool. Υπενθυμίζεται ότι το Green Pool είναι ένας μηχανισμός επιδότησης των PPAs πράσινης ενέργειας ο οποίος προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν αλλά δεν εγκρίθηκε.

«Η βιομηχανία ενδιαφέρεται για ανταγωνιστική τιμή» δήλωσε ο κ. Κοντολέων, τονίζοντας ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά με την υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ και τη χαμηλή ζήτηση, που οδηγούν σε μηδενικές τιμές, οι βιομηχανικοί καταναλωτές που υπέγραψαν συμβάσεις ΡΡΑs είναι από τους «μεγάλους χαμένους», μαζί με τον ΔΑΠΕΕΠ και τους παραγωγούς ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά. Εκτίμησε μάλιστα ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στο τέλος του 2024 θα φθάσει στα 429 εκατ. ευρώ. ‘Όπως είπε η μεσοσταθμική τιμή αποζημίωσης για την ενέργεια από ΑΠΕ διαμορφώνεται περίπου στα 80 ευρώ/MWh και οι εξαγωγές της πράσινης ενέργειας που πλεονάζει γίνονται επί ζημία.

Ανησυχία για τις μηδενικές τιμές


Ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ έδωσε στην υπερπροσφορά των ΑΠΕ και στην κατακόρυφη αύξηση των ωρών με μηδενικές τιμές στην εγχώρια αγορά, ένα πρόβλημα που αφορά όλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο η παραγωγή ηλεκτρισμού ξεπέρασε τη ζήτηση στο σύστημα 17 ημέρες, με αποτέλεσμα να περικοπούν περίπου 245 GWh πράσινης ενέργειας, ποσότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο των περικοπών που έγιναν όλο το 2023. Εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου οι περικοπές θα φθάσουν τη 1 TWh.

O AΔΜΗΕ αναγκάστηκε να περιορίσει τη δυναμικότητα στις διεθνείς διασυνδέσεις στο διάστημα από 3 ως 7 Μαίου, ώστε να μηδενιστούν οι εισαγωγές τις επίμαχες ώρες μέσα στην ημέρα και για να προστατευτεί η ευστάθεια του συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι οι εν λειτουργία ΑΠΕ ανέρχονται σε ισχύ στα 13 GW, ενώ η ζήτηση δεν υπερβαίνει τα 6-9 GW και την ίδια στιγμή με όρους σύνδεσης στο δίκτυο βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 15 GW.

Φαινόμενα μηδενικών και αρνητικών τιμών παρουσιάζονται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης μα έντονα αυξητικές τάσεις από χρόνο σε χρόνο λόγω της συνεχούς διείσδυσης νέων ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα, ενώ η ζήτηση παραμένει υποτονική και μάλιστα στα περισσότερα κράτη-μέλη εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το 2023. Αναφερόμενος στην εγχώρια βιομηχανία είπε ότι για τις μονάδες που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση και την Υψηλή Τάση δεν υπάρχουν πια σταθερά τιμολόγια. Η χρέωση γίνεται ανά ώρα, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και ενώ οι τιμές του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά της ενεργειακής κρίσης, παραμένουν οι μεγάλες διακυμάνσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης