Ενέργεια

Η BP «ρίχνει δίχτυα» στα περιουσιακά στοιχεία της Tesla (cleantechnica)

Η BP «ρίχνει δίχτυα» στα περιουσιακά στοιχεία της Tesla (cleantechnica)

Σκοπεύει να επενδύσει τεράστια ποσά για να αποκτήσει δίκτυα φόρτισης της αμερικάνικης βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων 

Ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Tesla είναι το δίκτυο Supercharger το οποίο γλυκοκοιτάζουν… ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η ΒΡ με στόχο την εκμετάλλευσή του.

Τη σχετική αποκάλυψη κάνει η ιστοσελίδα cleantechnica.com η οποία ασχολείται ιδιαίτερα με τα ηλεκτρικά οχήματα και με τα ενεργειακά θέματα γενικότερα.

Η Tesla συνειδητοποίησε νωρίς ότι οι άνθρωποι δεν θα αγόραζαν πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτός αν είχαν έναν αξιόπιστο τρόπο να τα φορτίσουν όταν έλειπαν από το σπίτι.

Συνέπεια ήταν η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία να επενδύσει νωρίς στη δημιουργία του δικού της δικτύου φόρτισης το οποίο περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 50.000 φορτιστές σε όλο τον κόσμο.

Η ομορφιά του συστήματος Supercharger είναι ότι η Tesla είναι σε θέση να κατασκευάζει τον δικό της εξοπλισμό φόρτισης με κόστος που ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι είναι έως και 70% μικρότερο από τον ανταγωνισμό.

Όχι μόνο αυτό, οι υπερσυμπιεστές Tesla λειτουργούν όπως προβλέπεται, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για φορτιστές άλλων εταιρειών φόρτισης EV.  Η άφιξη, η σύνδεση και η φόρτιση ξεκινά σε δευτερόλεπτα.

Το κόστος κάθε περιόδου σύνδεσης χρεώνεται αυτόματα στην πιστωτική κάρτα που σχετίζεται με τον λογαριασμό Tesla του πελάτη.

Το δίκτυο Supercharger αναγνωρίζεται ως το χρυσό πρότυπο που όλες οι άλλες εταιρείες χρέωσης φιλοδοξούν να ταιριάξουν, αν μπορούν. Μέχρι στιγμής, κανένας δεν έχει.

 

Ο υπερσυμπιεστής στη Βόρεια Αμερική

Στη Βόρεια Αμερική, η Tesla χρησιμοποιεί ένα ιδιόκτητο βύσμα που είναι ένα παράδειγμα αποτελεσματικότητας και ομορφιάς σε σύγκριση με τον βαρύ εξοπλισμό CCS που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι.

Η συσκευή Tesla (γνωστή ως NACS που σημαίνει North American Charging Standard), είναι τόσο ανώτερη από την επιλογή CCS που σχεδόν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές EV συμφώνησαν να υιοθετήσουν για τα αυτοκίνητά τους που πωλούνται στη Βόρεια Αμερική.

Η SAE δημιούργησε γρήγορα ένα νέο πρότυπο γνωστό ως J3400.

Μέχρι το 2025, σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στη Βόρεια Αμερική θα προέρχονται από το εργοστάσιο με θύρες φόρτισης που χρησιμοποιούν το πρότυπο J34o0.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει περισσότερους φορτιστές EV στην Αμερική.

Αλλά εσχάτως ο Έλον Μασκ απέλυσε συνοπτικά τον επικεφαλής του τμήματος Supercharger μαζί με περίπου 500 άτομα που ήταν μέλη της ομάδας Supercharger.

 

Ακριβά σχέδια της ΒΡ για απόκτηση δικτύων Tesla Supercharger

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας αλλαγής πορείας από την Tesla.

Είναι απίθανο τα πρώην μέλη της ομάδας Tesla Supercharger να μείνουν άνεργα για πολύ. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η BP, κάποτε γνωστή ως British Petroleum. Έχει δημιουργήσει ένα νέο τμήμα με την ονομασία BP Prime που υποτίθεται ότι αναζητά τρόπους για την εταιρεία να μεταβεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η BP λέει τώρα ότι είναι πρόθυμη να αποκτήσει δίκτυα Tesla Supercharger σε όλες τις ΗΠΑ μαζί με τους υπαλλήλους που τις κατέστησαν δυνατές. Έχει δεσμευτεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 για να επεκτείνει το δίκτυό της.

Σκοπεύει να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια για να εγκαταστήσει περισσότερα από 3.000 σημεία φόρτισης σε όλες τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι υπέγραψε πέρυσι συμφωνία για την προμήθεια υλικού Tesla Supercharger αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με την εγκατάσταση να αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος και στις αρχές του 2025.

Αλλά το Reuters αναφέρει ότι η BP περιόρισε πρόσφατα το 10% των εργαζομένων της στον κλάδο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αποχώρησε από πολλές αγορές αφού ένα στοίχημα για την ταχεία ανάπτυξη των εμπορικών στόλων EV δεν απέδωσε.

 

Αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνολογία Supercharger  

Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EVgo, βλέπουν την επιβράδυνση της Tesla ως μια θετική εξέλιξη που θα συμβάλει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, σύμφωνα με τον CEO Badar Khan.

Προβλέπει «μια αρκετά σημαντική αλλαγή στην ανταγωνιστική δυναμική στον τομέα φόρτισης» που επιτρέπει σε ανταγωνιστές όπως η EVgo να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη που άφησε πίσω της η Tesla, είπε στην κλήση κερδών της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Η εταιρεία είναι επίσης πρόθυμη να αναλάβει τους υπαλλήλους της Tesla και βρίσκεται σε συζητήσεις.

Η Tesla ακύρωσε συνοπτικά πολλές προτεινόμενες νέες τοποθεσίες Supercharger, λέγοντας ότι θα προσθέσει περισσότερους φορτιστές σε υπάρχουσες τοποθεσίες.

Οι γρήγοροι φορτιστές DC που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η BP Pulse θα είναι συμβατοί τόσο με το πρότυπο φόρτισης της Βόρειας Αμερικής (NACS) όσο και με το σύστημα συνδυασμένης φόρτισης (CCS) και θα παρέχουν ισχύ 250 kW. Αυτή είναι η ισχύς μεσαίας εμβέλειας σήμερα, με πολλούς φορτιστές ικανούς να παρέχουν 350 kW ή περισσότερο σε αυτοκίνητα που μπορούν να δεχτούν αυτό το επίπεδο ισχύος.

 

Αναμένοντας τη φόρτιση του μέλλοντος στη Β. Αμερική

Ό,τι κι αν σχεδιάζουν ο Musk και η Tesla, άλλοι (BP) βλέπουν ευκαιρίες που δεν υπήρχαν πριν από μερικές εβδομάδες.

Είναι ενδιαφέρον ότι η BP, η οποία μας έφερε τη φρικτή καταστροφή του Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, θέλει τώρα να παρουσιάσει ένα νέο, πιο φιλικό προς το κλίμα πρόσωπο.

Μετά την ξαφνική απόφαση της Tesla να διαλύσει την ομάδα Supercharger, αναμένουμε πώς θα είναι η φόρτιση υψηλής ταχύτητας στη Βόρεια Αμερική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης