Τελευταία Νέα

Δημοσιεύθηκαν οι αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού - «Πράσινο» φως για τις υπογραφές

Δημοσιεύθηκαν οι αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού - «Πράσινο» φως για τις υπογραφές

 Στο ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ - Υπογραφές στις 16.00 μετά το υπουργικό συμβούλιο

Σχετικά Άρθρα
Καθώς πλησιάζει η ώρα των υπογραφών για την Εγνατία Οδό, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή προς τα επάνω των διοδίων.

Πρόκειται για την εκπλήρωση στα παρά πέντε της τελευταίας προαίρεσης από την πλευρά του Δημοσίου, πριν την υπογραφή της 35ετούς σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Projects.

Οι χρεώσεις στους 18 μετωπικούς και 19 πλευρικούς σταθμούς διοδίων τόσο της Εγνατίας Οδού όσο και των τριών κάθετων αξόνων, όπως προβλέπονται στην ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, κυμαίνονται σε 30-35%, αφού η βασική χρέωση από 3 λεπτά/χλμ. ανέβηκε στα 4 λεπτά/χλμ.

Η σημερινή υπογραφή, που θα λάβει χώρα στις 16.00 μετά το υπουργικό συμβούλιο, είναι το καθοριστικό βήμα για την αλλαγή σελίδας στην Εγνατία.

Βεβαίως, η αλλαγή αυτή δεν προμηνύεται ανέφελη αφού ο σύλλογος των εργαζομένων αντιδρά στις αυξήσεις των διοδίων, αλλά και στην προαναγγελθείσα αλλαγή της πολιτικής για τις δωρεάν διελεύσεις.

Ο ιδιώτης ανάδοχος, πάντως, δεν θα αναλάβει ακόμα τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, αφού για την παράδοση – παραλαβή υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες.

Παρόλα αυτά, η σημερινή εξέλιξη, που έρχεται 6,5 χρόνια μετά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας βάζει στην τελική ευθεία την πλήρωση και των υπολοίπων εκκρεμοτήτων από την πλευρά του δημοσίου.


Πόσο θα αυξηθούν τα διόδια

Όσον αφορά στην αύξηση της χρέωσης, αυτή σε πρώτη φτάσει καθορίζεται στα 4 λεπτά/χλμ. από 3 λεπτά/χλμ. που είναι σήμερα.

Έτσι, οι αυξήσεις για τα ΙΧ στους μετωπικούς σταθμούς κυμαίνονται από 5 ως και 60 λεπτά ανά διέλευση, ενώ σε 2 σταθμούς σε Μάλγαρα και Προμαχώνα μειώνεται.

Μετά την έναρξη της παραχώρησης, για την οποία υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, η χρέωση θα αυξηθεί σε 5 λεπτά/χλμ., προκειμένου τρία χρόνια μετά να εξισωθεί με τη χιλιομετρική χρέωση των υπολοίπων παραχωρημένων αυτοκινητοδρόμων, που είναι στα 6,5 λεπτά του ευρώ. Μια συνολική αύξηση δηλαδή της τάξεως του 116,6% στην τριετία από την έναρξη της παραχώρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης