Χρηματιστήριο & Αγορές

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Eurobank δίνει η Deutsche bank

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Eurobank δίνει η Deutsche bank
Αν και η Deutsche Bank πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον φθηνές, υπάρχουν λόγοι να παραμείνουν οι επενδυτές θετικοί
Σχετικά Άρθρα
Αν και δεν θεωρεί πλέον τις ελληνικές τράπεζες φθηνές, η Deutsche Bank συστήνει αγορά (buy) στον κλάδο, με προτίμηση κυρίως στην Eurobank και δευτερευόντως στην Εθνική.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank στη σημερινή, 22 Μαρτίου 2024, ανάλυσή της, οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από πολλούς θετικούς καταλύτες που τις καθιστούν ελκυστικές ακόμη.

Με έναν συνδυασμό βελτιωμένης κερδοφορίας και ανθεκτικότητας, καθώς και της βελτιωμένης ρευστότητας της αγοράς μετά τη διάθεση των ποσοστών του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο κλάδος εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και λαμπρές προοπτικές.
Παρόλα αυτά, μετά από ισχυρές αποδόσεις για περισσότερο από ένα χρόνο, οι πολλαπλασιαστές είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνοι με αυτά των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, με τα p/e με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 να βρίσκονται τώρα στο εύρος του 6x και τα P/TBV στο 0,6- 0,8x για RoTEs 10-15%.
Έτσι, αν και η Deutsche Bank πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον φθηνές, υπάρχουν λόγοι να παραμείνουν οι επενδυτές θετικοί.

Αυξάνει τις τιμές στόχους

Με βάση τα παραπάνω, η Deutsche Bank ανεβάζει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,20 ευρώ, από 2,15 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 4,20 ευρώ, από 3,95 ευρώ, για την Eurobank στα 2,55 ευρώ, από 2,40 ευρώ και για την Εθνική στα 8,95 ευρώ, από 8,30 ευρώ προηγουμένως.
Κορυφαία επιλογή της είναι η Eurobank, δεδομένης της δομικής της ισχύος και του μεγαλύτερου περιθωρίου για θετικές εκπλήξεις, λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας εξαγοράς και ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας (HB) στην Κύπρο.
Επιπλέον, το guidance που παρέχεται στο επιχειρηματικό της σχέδιο για την περίοδο 2024-26 επηρεάζει ορισμένες υποθέσεις (κυρίως για την HB) που μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα, κατά την άποψη της Deutsche Bank.
Η Deutsche Bank εξακολουθεί να προτείνει και την Εθνική, λόγω της εντυπωσιακής επίδοσης και του πιθανού καταλύτη από την άμεση αγορά του μεριδίου του ΤΧΣ ως τον καλύτερο τρόπο χρήσης του πλεονάζοντος κεφαλαίου, κατά την άποψή της.

Από την αξία στην ανάπτυξη

Το αφήγημα για τις ελληνικές τράπεζες έχει αλλάξει, όπως διαπιστώνει η Deutsche Bank, δηλαδή υπάρχει περιθώριο υψηλής ανάπτυξης, που υποστηρίζει την ανθεκτική κερδοφορία.
Έτσι, ενώ έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το εάν εξακολουθεί να έχει νόημα να συνεχιστεί η θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες έναντι άλλων που είναι εξίσου φθηνές σε όρους P/E, η Deutsche Bank εντοπίζει τους ακόλουθους θετικούς καταλύτες:
(1) η ισχυρή ανάπτυξη δανείων είναι πιθανή τα επόμενα χρόνια, πάνω από τα μεσαία μονοψήφια ποσοστά για τα επόμενα τρία χρόνια, κάνοντας μεγάλη διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
(2) Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση των προοπτικών για το 2024-26, με έντονη δραστηριότητα, ελεγχόμενα κόστη και φθίνουσες προβλέψεις που αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο της ομαλοποίησης των επιτοκιακών εσόδων (NII), κάτι που θα μπορούσε να συνεπάγεται περαιτέρω συναινετικές αναβαθμίσεις.
(3) Η υψηλότερη ρευστότητα έχει ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερους επενδυτές που είναι περισσότερο από πρόθυμοι να απορροφήσουν τους τίτλους στην αγορά
(4) η ταχύτερη από την αναμενόμενη συσσώρευση κεφαλαίου οδήγησε στην επανέναρξη της διανομής των μερισμάτων, με καλές προοπτικές για αύξηση από το 2024 και περιθώρια για άλλα είδη αποδόσεων, όπως εξαγορές μετοχών.

Πηγή: bankingnews.gr
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης