Απόψεις

Γιατί η δέσμευση άνθρακα είναι η λύση των Big Oil για την Κλιματική Αλλαγή (Bloomberg)

Γιατί η δέσμευση άνθρακα είναι η λύση των Big Oil για την Κλιματική Αλλαγή (Bloomberg)

Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες παρά την προτίμηση που έδειξαν κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως υποστηρίζει στο άρθρο της η Christine Li Edwards

Παραμονές της επερχόμενης συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), το πρακτορείο Bloomberg διερευνά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τις αδυναμίες της και γιατί οι «γίγαντες» των ορυκτών καυσίμων την έχουν υπερασπιστεί.

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα είναι εδώ και καιρό η προτιμώμενη λύση του κλάδου. Αλλά η επένδυση των Big Oil σε αυτό ήταν αργή και στόχευε σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια της παραγωγής περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Το τρυπάνι έγχυσης CO2 και το πηγάδι βρίσκονται στο κέντρο της εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άνθρακα της Gorgon, που λειτουργεί από τη Chevron Corp. στο νησί Barrow της Αυστραλίας.  

Ο Σουλτάνος Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ (υποψήφιος Πρόεδρος της COP28 και επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι), είπε πρόσφατα ότι «πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρό μηδέν έως το 2050, η δέσμευση άνθρακα θα είναι απαραίτητη 30 φορές πιο πολύ (όπου το CO2 αφαιρείται από την πηγή του) μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Εν τω μεταξύ, το 2022 η τεχνολογία κατέγραψε μόλις το 0,1% των παγκόσμιων εκπομπών.

 

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των επενδύσεων στον άνθρακα

Η απογοητευτική ανάπτυξη της δέσμευσης άνθρακα ήταν παγκόσμια. Μεγάλα και ακριβά έργα από την Αυστραλία έως τη Βόρεια Αμερική δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Μια έρευνα του Bloomberg Green αποκάλυψε ότι το Century (εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα στο Τέξας που κατασκευάστηκε από την Occidental Petroleum Corp.), δεν λειτούργησε ποτέ με περισσότερο από το 1/3 της δυναμικότητάς του.

Η τεχνολογία δεν ήταν το θέμα, αλλά μάλλον η οικονομία. Η λειτουργία του ήταν συνδεδεμένη με τις τιμές του φυσικού αερίου. Όταν οι τιμές των εμπορευμάτων ανέβηκαν, η Occidental το πούλησε.

Εάν οι εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα κατασκευαστούν έτσι ώστε οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων να μπορούν να το χρησιμοποιούν ως λιπαντικό για την αναζωογόνηση των γερασμένων… γεωτρήσεων, αυτό θα είναι αντίθετο με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης