Διεθνή

Ανησυχία για το εύρος του χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ - Στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ανησυχία για το εύρος του χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ - Στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σε υψηλό έξι μηνών το πετρέλαιο, άνοδος και για το φυσικό αέριο λόγω ρωσικών επειθέσεων στην Ουκρανία

 

Το Ισραήλ προετοιμάστηκε για επίθεση από το Ιράν καθώς αυξήθηκαν οι προειδοποιήσεις για αντίποινα για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ενός ανώτερου αξιωματικού στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην περιοχή, που ήδη βρίσκονται στο όριο του πολέμου στη Γάζα, που διανύει τον έβδομο μήνα του. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική και βιώσιμη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν είχε εκδώσει νέες οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση.
«Την περασμένη ημέρα, ο στρατός διεξήγαγε μια εκτίμηση της κατάστασης και ενέκρινε σχέδια για μια σειρά από σενάρια μετά από αναφορές και δηλώσεις για ιρανική επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι σε τηλεοπτική ανακοίνωση την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το Reuters το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε τις αναφορές ότι ορισμένες ισραηλινές διπλωματικές αποστολές είχαν εκκενωθεί μερικώς και εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

«Η εκδίκηση θα έρθει», έγραψε η μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth. «Προς το παρόν, η υπόθεση είναι ότι θα είναι πολύ σύντομα, τις επόμενες μέρες».

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου που σκότωσε τον Ταξίαρχο Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερο διοικητή της υπερπόντιας δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και έξι άλλους αξιωματικούς καθώς συμμετείχαν σε συνάντηση στην πρεσβεία της Δαμασκού.

Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε ότι το Ισραήλ "πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί" για μια επιχείρηση που είπε ότι ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για το Ιράν να μην ανταπαντήσει», δήλωσε ο Ραζ Ζίμτ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε πλήρη, άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση εναντίον του Ισραήλ, και σίγουρα όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά πρέπει να κάνει κάτι".

Το πετρέλαιο ανακάμπτει εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο περίπου 1% την Παρασκευή, αλλά καταγράφει μικρή εβδομαδιαία απώλεια, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισαν τις πτωτικές προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και μείωσαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 1,1%, στα 90,76 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή.
Για την εβδομάδα, το Brent υποχωρεί περίπου 0,4%, ενώ το WTI βρίσκεταιι 0,8% χαμηλότερα.

Η ανησυχία ότι το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, μπορεί να αντιδράσει για μια ύποπτη επίθεση ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα, έχει ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου κοντά σε υψηλό έξι μηνών αυτήν την εβδομάδα.
«Η κύρια εστίαση της αγοράς είναι στο εάν το Ιράν θα ανταποδώσει το Ισραήλ», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. Ο φόβος της διακοπής του εφοδιασμού που σχετίζεται με τα γεωπολιτικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή στήριξε τις τιμές, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά μια επίθεση που δεν θα ήταν αρκετά μεγάλη για να σύρει την Ουάσιγκτον σε πόλεμο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι η Τεχεράνη έχει ετοιμάζει μια απάντηση αλλά με στόχο την αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να φέρουν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου καθώς το Ιράν διατηρεί την απειλή του να κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε ο Tim Snyder, οικονομολόγος της Matador Economics.

Οι τιμές είχαν αντισταθμίσει για λίγο τα κέρδη αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), αν και η άποψη του ΟΠΕΚ την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη θα ήταν 1 εκατομμύριο bpd υψηλότερη από τη χορηγούμενη στήριξη.
«Προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται ως επί το πλείστον στο στρατόπεδο αύξησης της ζήτησης 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών του ΟΠΕΚ σε αντίθεση με τις μειωμένες προβλέψεις της ΙΕΑ κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Ole Hansen της Saxo Bank.

Τα κέρδη της Παρασκευής διέγραψαν επίσης τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία κυριαρχούσε ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ που περιόρισε τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο.
Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου λόγω Ρωσίας

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο εν μέσω της εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή, με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέβου σε πυραυλικό χτύπημα τη νύχτα.
Η επίθεση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε διακοπές ρεύματος στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε ορισμένες περιοχές που βασίζονται στην ηλεκτροδότηση από το Κίεβο.
Το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures για τις 24 Μαΐου κέρδισε πάνω από 8,5% την Πέμπτη, ενώ η UK NBP Natural Gas Futures σημείωσε άνοδο πάνω από 9,3%.

Η τελευταία επίθεση της Ρωσίας στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή κατέστρεψε ολοσχερώς τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypilska (TPP), τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις περιοχές: τις περιφέρειες Κιέβου, Τσερκάσι και Ζιτομίρ. Η Ουκρανική Centrenergo, η οποία εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο, δήλωσε ότι έχει χάσει το 100% της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν σε τοπικά ΜΜΕ ότι η Πολεμική Αεροπορία πέτυχε να καταρρίψει σχεδόν 60 από τα περισσότερα από 80 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι τα αντίποινα για τη στόχευση διυλιστηρίων από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος θα αντιμετωπιστούν με ευγενική ανταπόδοση.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία της χτυπήματα ουσιαστικά διέκοψαν τις επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας και περιόρισαν την ικανότητα του Κιέβου να μεταφέρει στρατεύματα και προμήθειες καυσίμων στον στρατό. Η ανταπόδοση από τη Ρωσία έρχεται μετά από μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, με το Reuters να εκτιμά ότι περίπου το 14% της συνολικής ικανότητας διύλισης της Ρωσίας έχει αποσυρθεί, προκαλώντας επίπληξη από την Ουάσιγκτον, η οποία ανησυχεί ότι τα συνεχιζόμενα ενεργειακά στοχευμένα πλήγματα θα ανεβάζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Επίσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Πέμπτη ανέφεραν ότι οι ροές φυσικού αερίου στο εργοστάσιο εξαγωγής LNG του Freeport στο Τέξας είχαν σχεδόν εκμηδενισθε μετά από προβλήματα με ένα τρένο υγροποίησης, σύμφωνα με την έκθεση της BOE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης