Διεθνή

Απάντηση θέλουν να δώσουν οι Ισραηλινοί στο Ιράν - Δεν ακολουθούν οι ΗΠΑ

Απάντηση θέλουν να δώσουν οι Ισραηλινοί στο Ιράν - Δεν ακολουθούν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους New York Times, o Netanyahu ανακάλεσε αρχικά τα περί ανταποδοτικού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν
Σχετικά Άρθρα
Το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή (14/4/2024) -μετά από 6 ώρες διαβουλεύσεων- να απαντήσει στην ιρανική επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών, σε μία «υπόσχεση» που αν γίνει πραγματικότητα, θα οδηγήσει στον όλεθρο τη Μέση Ανατολή. Πάντως στο πολεμικό συμβούλιο εκφράστηκαν διαφωνίες για τον χρόνο και την κλίμακα της στρατιωτικής απάντησης και όλα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά ζητήματα, που θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος σε επόμενες συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισραηλινά αλλά και δυτικά ΜΜΕ, υπέρ της απάντησης στο Ιράν τάσσεται η πλειοψηφία των μελών του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ, ενώ, παράλληλα, αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Rafah ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν δεχθεί αντίποινα ή ακόμη περισσότερο, επίθεση στο έδαφός του, η αντίδρασή του θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου 13/4.
Επίσης, έχει σταλεί μήνυμα προς τους συμμάχους του Ισραήλ να μην παροτρύνουν ή βοηθήσουν σε μία πιθανή επίθεση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, διότι θα υπάρξει άμεση απάντηση και σε αυτό το μέτωπο.

Ο βουλευτής του κόμματος Likud και αντιπρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Hanoch Milwidsky, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει ομοφωνία στην ισραηλινή κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξει απάντηση στην επίθεση του Ιράν. «Γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τελείωσε με τον τρόπο που τελείωσε, τουλάχιστον αυτός ο γύρος», δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που αναχαιτίστηκαν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση που να προτείνει να μην προβούμε σε αντίποινα», ανέφερε. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει παρόμοια ομοφωνία στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, είπε: «Απολύτως».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους. Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του.
«Έχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». «Το σχέδιό τους (του Ιράν) απέτυχε».

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν: Δεν θα πάρουμε μέρος σε καμία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ.

Δεν θα γίνουμε μέρος οποιασδήποτε απάντησης από την πλευρά του.
Αυτή είναι η συνεπής προσέγγισή μας», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης σχετικά με την ιρανική αεροπορική επιδρομή στο Ισραήλ.


Νωρίτερα:

"Μαζεύεται"
το σκηνικό έντασης και απειλών στην Μέση Ανατολή.
Το απόγευμα της Κυριακής (14/4/4024), λίγες ώρες μετά την επίθεση το Ισραήλ φαίνεται να ανακαλεί τα περί εκδίκησης, τουλάχιστον όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η ανατροπή ήλθε ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.

Σύμφωνα με τους New York Times, o Netanyahu φέρεται να ανακαλεί τα περί ανταποδοτικού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις του Σάββατο το βράδυ (13/4/2024).
Πριν γίνει γνωστή η πληροφορία από τους New York Times όλα συνέκλιναν προς μία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σε στιγμή που το Τελ Αβίβ θα κρίνει ως κατάλληλη.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ πίεζαν έντονα το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χτύπημα κατά του Ιράν.

NYT: Ο Netanyahu πήρε πίσω την απόφαση για αντίποινα μετά την επικοινωνία με Biden

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ είχε πάρει την απόφαση νωρίς το πρωί της Κυριακής (14/4/2024) να επιτεθεί στο Ιράν αλλά το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε μετά την επικοινωνία του Netanyahu με τον Biden.
Η κυβέρνηση Biden συνέστησε στο Ισραήλ να είναι προσεκτικό και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την επιτυχή άμυνά του κατά των ιρανικών αεροπορικών επιδρομών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν την αναχαίτιση περισσότερων από 300 drones και πυραύλων από το Ισραήλ ως σημαντική στρατηγική νίκη που μπορεί να μην απαιτήσει περαιτέρω αντίποινα, ανέφεραν οι New York Times.


G7: Καταδικάζουμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ

Ομόφωνη απόφαση για καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ έλαβαν τα μέλη της G7. τα οποία συνεδρίασαν εκτάκτως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Με δήλωσή του στα social media, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε:


«Με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ


Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το έκτακτο ΚΥΣΕΑ το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρει πως στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας της Αθήνας με το Ισραήλ. Το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να εκτιμά ότι προς ώρας το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μην απαντήσει με άμεσο χτύπημα το Ισραήλ.



www.worldenergynews.gr
 
 
 



 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης