Διεθνή

Οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ στην ατζέντα της επίσκεψης Σολτς στην Κίνα

Οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ στην ατζέντα της επίσκεψης Σολτς στην Κίνα

Τα πρωτοφανή ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ βρήκαν τον Γερμανό καγκελάριο εν πτήσει προς την Κίνα. Θα ζήτησει παρέμβαση της κινεζικής ηγεσίας προς το καθεστώς των μουλάδων;

Μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, η ερώτηση που κυριαρχεί είναι τι πρόκειται να επακολουθήσει, θα υπάρξει αντίδραση από ισραηλινή πλευρά, και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή. Και κυρίως τί είναι αυτό που θα μπορούσε να σήμαινε για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Η μαζική ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ βρήκε τον καγκελάριο Σολτς καθοδόν προς την Κίνα. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη στη χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Επίσκεψη που οπωσδήποτε επισκιάζεται από τα δραματικά γεγονότα της περασμένη νύχτας.

Ο Όλαφ Σολτς ενημερώνονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της δεκάωρης πτήσης του για τις δραματικές εξελίξεις και την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μετά την προσγείωση νωρίς σήμερα το πρωί ώρα Γερμανίας στην κινεζική μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ καταδίκασε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Στέφεν Χέμπερστράιτ, ο οποίος τον συνοδεύει,με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές επιδρομές. "Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Θα συζητήσουμε τώρα τις περαιτέρω αντιδράσεις στενά με τους εταίρους και συμμάχους μας στην G7", ανέφερε στη δήλωσή του. Το μαζικό πυραυλικό χτύπημα «αντιποίνων», όπως αποκαλείται από την ιρανική πλευρά, αναμένονταν από καιρό. Όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στην πεποίθηση ότι θα γίνονταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ακύρωσαν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους και παρέμειναν στο πόστο τους. Παρόλα αυτά καγκελάριος Σολτς αποφάσισε να μην ακυρώσει το ταξίδι, κάτι γαι το οποίο επικρίθηκε. Εκείνο που απασχολεί και τη γερμανική διπλωματία είναι ο φόβος εξάπλωσης των πυραυλικών επιθέσεων και σε άλλες γειτονικές χώρες. Πάντως η ισραηλινή πλευρά προετοιμάζεται και για την επόμενη κίνηση, αν ερμηνεύσουμε σωστά τις δηλώσεις του Γιοάβ Γκαλάντ, ισραηλινού υπουργού Άμυνας.

«Αυτή η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει ακόμη" είπε. "Πρέπει να παραμείνουμε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί στις οδηγίες του στρατού και της πολιτικής προστασίας και να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο. Ταυτόχρονα, εμποδίσαμε το πρώτο κύμα επιθέσεων και το κάναμε με μεγάλη επιτυχία". Σε ποιο βαθμό αυτές οι εξελίξεις και πιθανώς αυτές που όλοι απεύχονται, θα επηρεάσουν τώρα το πρόγραμμα επισκέψεων του Σολτς είναι ακόμη ασαφές. Στη μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ, η οποία με τα 32 εκατομμύρια κατοίκους της θεωρείται η πολυπληθέστερη πόλη στον κόσμο, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη σε μονάδα παραγωγής υδρογονοκινητήρων της Bosch και συζήτηση με φοιτητές για τον αστικό σχεδιασμό. Μια συνάντηση με τον περιφερειακό γραμματέα του κόμματος Γιουάν Γιαούν και ένα ταξίδι με πλοίο στον ποταμό Γιανγκντζέ ήταν επίσης στο πρόγραμμα της καγκελαρίου.

Κίνα: Εφαρμογή του ψηφίσματος 2728 των ΗΕ

Στο Πεκίνο για τις κύριες πολιτικές συζητήσεις θα βρίσκεται ο καγκελάριος την Τρίτη, και μέχρι τότε θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των εξελίξεων στην Μ. Ανατολή. Στόχος της γερμανικής διπλωματίας είναι να πείσει την Κίνανα συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο στην Ελβετία. Η κινεζική ηγεσία έχει στείλει και δικό της απεσταλμένο στην Ευρώπη για επαφές με κράτη που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Ερωτηθείς ο καγκελάριος πριν ξεκινήσει για το ταξίδι εάν ζητήσει και την κινεζική βοήθεια προς την κατεύθυνση του Ιράν, είπε ότι η γερμανική διπλωματία κινείται προς κάθε πλευρά.

Σε μια πρώτη αντίδραση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης και καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί περεταίρω κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτός ο γύρος κλιμάκωσης είναι η πιο πρόσφατη εκδήλωση της επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα. Κορυφαία προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του ψηφίσματος 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τις χώρες με επιρροή, να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Deutsche Welle

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης