Διεθνή

Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης οξύνεται - Γιατί το γεωπολιτικό ρίσκο ανεβαίνει εκθετικά

Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης οξύνεται - Γιατί το γεωπολιτικό ρίσκο ανεβαίνει εκθετικά
Το ψήφισμα του Κογκρέσσου για βοήθεια 91 δισ συνολικά σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν δείχνει, ότι η ένταση θα έχει συνέχεια

Για επιτάχυνση του νέου ψυχρού πολέμου κάνει λόγο το Bloomberg υποδεικνύοντας το νέο άξονα Ρωσίας - Κίνας - Ιράν σαν τον όλο και πιο επικίνδυνο αντίπαλο της Δύσης και παραθέτοντας στοιχεία για το πώς οι Ρώσοι ενίσχυσαν τον εξοπλισμό τους με την βοήθεια των Κινέζων και παράλληλα με drones από το Ιράν στην πολεμική κατά της Ουκρανίας. Μάλιστα αναφέρεται, ότι με την σειρά τους έχουν βοηθήσει το Ιράν σε συστήματα αεράμυνας και συγχρόνως τονίζεται η τροφοδοσία της Κίνας με ιρανικό πετρέλαιο.

Το ψήφισμα του Κογκρέσσου εξάλλου για βοήθεια 91 δισ συνολικά σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν δείχνει, ότι η ένταση θα έχει συνέχεια και η αντιπαράθεση θα επανέλθει με ισχυρότερους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις προσκείμενες στις ΗΠΑ μιλούσαν για επίτευξη συμφωνίας μέσα στο 2024 για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ ακόμα και εντός των επόμενων ημερών θα μπορούσε το Πεντάγωνο να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία εφόσον εγκριθεί από τη Γερουσία το νομοσχέδιο, καθώς διαθέτει ένα δίκτυο αποθηκευτικών χώρων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στο οποίο υπάρχουν τα πυρομαχικά και τα εξαρτήματα αεράμυνας που χρειάζεται απεγνωσμένα το Κίεβο.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία καθώς όπως δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς πρόσθετη βοήθεια από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Η Βουλή ενέκρινε χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα το Σάββατο. Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την εξέτασή του μεθαύριο Τρίτη με ορισμένες προκαταρκτικές ψηφοφορίες το ίδιο απόγευμα. Η τελική έγκριση αναμένεται κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή του από τον Μπάιντεν ώστε να καταστεί νόμος.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, αναφέροντας ότι η βοήθεια «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να γίνουν ισχυρότερες». Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα υπογράψει «αμέσως» την απόφαση.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ εάν συμβεί αυτό, «έχουμε ένα πολύ ισχυρό δίκτυο εφοδιαστικής που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε υλικό πολύ γρήγορα».


Ρωσία: Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον ως η de facto πλευρά της σύγκρουσης θα λάβουν μια άνευ όρων και αποφασιστική απόκρουση

Σύμφωνα με το bankingnews, «oι αμερικανικές αρχές, ρίχνουν πολλά δισεκατομμύρια, αναγκάζοντας το Κίεβο να πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό, ελπίζοντας σε ένα πράγμα: ότι το καθεστώς Zelensky θα αντέξει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου και θα σώσει την εικόνα του Joe Biden», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λευκός Οίκος δεν ποντάρει πλέον στη μυθική νίκη του ελεγχόμενου καθεστώτος του Κιέβου, αλλά στις αντοχές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αντέξουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς να χαλάσουν την εικόνα του Joe Biden.
Για το λόγο αυτό, η αγωνία του Zelenski και της «αυλής» του παρατείνεται, ενώ οι απλοί Ουκρανοί πολίτες στέλνονται για σφαγή στην «κρεατομηχανή» του μετώπου, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του υπουργείου Maria Zakharova.

«Οι αμερικανικές άρχουσες ελίτ, ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού, είναι έτοιμες να τροφοδοτήσουν με όπλα το καθεστώς του Κιέβου, να πολεμήσει μέχρι ο τελευταίος Ουκρανός, και να διαπράξει συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στη Ρωσία, επιθέσεις σαμποτάζ και δολοφονίες δημοσιογράφων.
Για να γίνει αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφεύγουν στην κλοπή παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», συνέχισε η διπλωμάτης.

Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον ως η de facto πλευρά της σύγκρουσης θα λάβουν μια άνευ όρων και αποφασιστική απόκρουση και η ολοένα και βαθύτερη βύθισή τους σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας θα μετατραπεί σε ένα ηχηρό και ταπεινωτικό φιάσκο όπως στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν, τόνισε η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

"Σε κάθε περίπτωση, πυρετώδεις προσπάθειες που στοχεύουν στη διάσωση του νεοναζιστικού καθεστώτος του Zelensky είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν πλήρως", κατέληξε.

Elon Musk : Λάθος η νέα οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, επιδεινώνει την στρατηγική εξόδου των ΗΠΑ από την Ουκρανία

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Elon Musk σχολίασε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ρωτώντας για στρατηγική εξόδου από τη σύγκρουση.
Ο Elon Musk απάντησε σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X του επιχειρηματία David Sachs, στην οποία υπολόγιζε ότι η χορηγούμενη βοήθεια, η οποία διαφημίζεται ως «διάσωση της Ουκρανίας», θα ήταν αρκετή για την μισή αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το καλοκαίρι 2023 που τελικά απέτυχε.


Το μέτωπο Ισραήλ - Ιράν

Όσον αφορά το μέτωπο Ισραήλ - Ιράν εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων όπως ο Mάικλ Ρούμπιν στο Βήμα, βρισκόμαστε στην αρχή της σύγκρουσης. Ο ίδιος εξήρε την σημασία των  αμερικανικών βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και την Σούδα σε σχέση με το Ιντσιρλίκ.

Σίγουρα τα μηνύματα και από τις δυο πλευρές έχουν ανταλλαγεί και μένει να δούμε ποιά θα είναι τα πλήγματα που ενδεχομένως θα επιφέρει το Ισραήλ στην Ράφα. Και επίσης πως ο Biden θα κατορθώσει να αποφύγει την εμπλοκή των ΗΠΑ προεκλογικά σε μια κλιμακούμενη πολεμική σύγκρουση (Financial Times).

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα αυτά δεν ευνοούν το οικονομικό περιβάλλον και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και σίγουρα θα ωθήσουν ανοδικά τα ενεργειακά commodities και τις πληθωριστικες πιέσεις.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης