Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Δασών - Ημερίδα στην Πάρνηθα

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Δασών - Ημερίδα στην Πάρνηθα

Δενδροφύτευση και παρουσιάσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3). Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, στο πλαίσιο της οποίας έλαβαν χώρα δράσεις δενδροφύτευσης, αλλά και σύντομες παρουσιάσεις, με έμφαση στην προστασία και στην αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων.

Στην ημερίδα συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, 20 Πρέσβειρες διαφόρων κρατών και 30 μαθητές και μαθήτριες του 3ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής.

Τον Υπουργό συνόδεψαν ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών Αττικής και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Σκυλακάκης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, δεδομένης της επελαύνουσας κλιματικής κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά σχετικής μεταρρύθμισης, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα τεθεί, προσεχώς, σε δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω παρουσιάσεις, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση:

  • “Hellenic Forest Service: Contribution to the environmental protection in a changing climate”, Δασολόγος MSc., Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, Βερενίκη Λούκα
  • “Parnitha National Park: a source of life for the city of Athens”, Δασολόγος MSc., Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, ΟΦΥΠΕΚΑ Natural Environment and Climate Change, Agency Greece (NECCA), Ελένη Κατσιρώδη
  • “Forest Fire Intervention”, Πυραγός Βασίλειος Καραμανλής, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε: «Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Δασών, προσκάλεσα γυναίκες πρέσβεις, διαπιστευμένες στη χώρα μας, να κάνουμε μαζί μια δενδροφύτευση στην Πάρνηθα, σε μια συμβολική κίνηση ανανέωσης της δέσμευσής μας να προστατεύσουμε τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο. Θέλω να τις ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που στήριξαν την προσπάθειά μας, όπως βέβαια και τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής, που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση. Τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Σήμερα, 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δασών, βρεθήκαμε στην Πάρνηθα για μία συμβολική δενδροφύτευση, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινάει η υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών μας. Θα θέσουμε -για πρώτη φορά- τα δάση της Αττικής σε διαχείριση, μέσα στους επόμενους μήνες. Οι σχετικές μελέτες ανατίθενται εντός ολίγων ημερών και έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα πολύτιμα δάση μας, που είναι οι “πνεύμονες” της Αττικής. Στη σημερινή, συμβολική ημέρα, αποτυπώνεται η βούληση της Πολιτείας να δώσει τη μάχη απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, την κλιματική κρίση, που βρίσκεται, ήδη, εδώ. Θα είναι μία διαρκής μάχη, στην οποία θα ανταποκριθούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Γιατί τα δάση ανήκουν σε όλους μας. Ανήκουν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ανήκουν σε όλη την παγκόσμια κοινωνία. Είναι οι “πνεύμονές” μας για το αύριο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης