Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για τη Σουηδία - Δεν πιάνει τους κλιματικούς της στόχους λένε οι ειδικοί (Euractiv)

«Καμπανάκι» για τη Σουηδία - Δεν πιάνει τους κλιματικούς της στόχους λένε οι ειδικοί (Euractiv)
Η Σουηδία, που συχνά θεωρείται ηγέτης στα κλιματικά ζητήματα, έχει θέσει ως στόχο να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045
Οι ενεργειακές πολιτικές της Σουηδίας για το κλίμα οδηγούν σε αύξηση των εκπομπών ρύπων και θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για μείωση τους μέχρι το 2030, με βάση την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε από ένα κυβερνητικό συμβούλιο ειδικών.

Σύμφωνα με το Euractiv, η κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας - με επικεφαλής τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ulf Kristersson και με την υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών - έλαβε αποφάσεις το 2023 που τελικά θα αυξήσουν αντί να μειώσουν τις εκπομπές το 2024, σύμφωνα με το Σουηδικό Συμβούλιο Πολιτικής για το Κλίμα.

Η έκθεση του Σουηδικού Συμβουλίου Πολιτικής για το Κλίμα (CPC), ενός κορυφαίου φορέα εμπειρογνωμόνων στη χώρα, απέρριψε κατηγορηματικά την πολιτική της κυβέρνησης για το κλίμα, θεωρώντας ότι οδηγεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

«Η πολιτική που υιοθετήθηκε το 2023 θα αυξήσει τις εκπομπές και δεν οδηγεί στην εκπλήρωση των κλιματικών στόχων της Σουηδίας και των δεσμεύσεων της ΕΕ έως το 2030», ανέφερε η έκθεση του συμβουλίου, η οποία συντάχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, όπως η μείωση του φόρου στα καύσιμα, θέτουν σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες για το κλίμα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Asa Persson σχολίασε ότι η κυβέρνηση δίνει τα χρήματα για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων της Σουηδίας και των δεσμεύσεων της ΕΕ έως το 2030 χωρίς ορατά αποτελέσματα.

Συστάσεις για τις εκπομπές

Η έκθεση παραδόθηκε στην υπουργό Κλίματος και Περιβάλλοντος, Romina Pourmokhtari , η οποία είπε στους δημοσιογράφους ότι «θα αναλύσει το περιεχόμενό της».

«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για ορισμένες από τις εκτιμήσεις που γίνονται σε αυτό το σημείο. Βασίζονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το 2023 και υπάρχουν πολλά μέτρα που έχουν προστεθεί από τότε», είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη ότι ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Η έκθεση κάνει επίσης συστάσεις προς την κυβέρνηση, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών, σχέδια για την αύξηση της δέσμευσης άνθρακα στα δάση και τα εδάφη και μια στρατηγική για τη γεωργία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Η Σουηδία, που συχνά θεωρείται ηγέτης στα κλιματικά ζητήματα, έχει θέσει ως στόχο να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045, μπροστά από τον στόχο της ΕΕ για το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης