Περιβάλλον

Βαρελίδης (YΠEN): Η επάρκεια των υδατικών πόρων, η ορθή διαχείριση και διακυβέρνησή τους είναι βασική πολιτική προτεραιότητα

Βαρελίδης (YΠEN): Η επάρκεια των υδατικών πόρων, η ορθή διαχείριση και διακυβέρνησή τους είναι βασική πολιτική προτεραιότητα
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο κ. Βαρελίδης υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης σε έργα προσαρμογής που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, συμμετείχε στο 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Ύδατα, που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας (18-25/5), εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε, ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό, πόσιμο νερό αποτελεί βασικό, ανθρώπινο δικαίωμα.

Επίσης, τόνισε ότι η επάρκεια των υδατικών πόρων, η ορθή διαχείριση και διακυβέρνησή τους είναι βασική, πολιτική προτεραιότητα, καθώς παίζουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη στην περίπτωση κοινών λεκανών απορροής ποταμών και δίκαιου διαμοιρασμού του διαθέσιμου ύδατος.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο κ. Βαρελίδης υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης σε έργα προσαρμογής που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, όπως είναι: η βελτίωση των αντιπλημμυρικών υποδομών, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανά λεκάνη απορροής ποταμού, συμπεριλαμβανομένων φυσικών λύσεων και έργων ορεινής υδρονομίας, καθώς και η βελτίωση των υποδομών και τεχνικών άρδευσης.

Μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη σταδιακής αύξησης της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, μετά από τριτογενή ή και τεταρτογενή επεξεργασία και υπογράμμισε, ότι η σημασία των αφαλατώσεων αυξάνεται, καθώς αποτελούν τη μοναδική, ρεαλιστική επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι τα άνυδρα νησιά.

Τέλος, τόνισε πως οι συνέργειες των έργων διαχείρισης νερού, με τα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, μπορούν να διευκολύνουν την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης