Περιβάλλον

Πρόγραμμα άνω των 60 εκ. ανακοίνωσε ο Αυγενάκης για την ενίσχυση της μελισσοκομίας (Euractiv)

Πρόγραμμα άνω των 60 εκ. ανακοίνωσε ο Αυγενάκης για την ενίσχυση της μελισσοκομίας (Euractiv)
Η μέλισσα αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή παγκοσμίως, και ο ρόλος της είναι καθοριστικός τόσο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και την επισιτιστική ασφάλεια
Ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο στην μέλισσα, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20 Μαΐου) με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.

Η μέλισσα αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή παγκοσμίως, και ο ρόλος της είναι καθοριστικός τόσο για την ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και την επισιτιστική ασφάλεια.

«Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Αυγενάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-27, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ξεκινά «ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτή, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ», με στόχο να ενισχυθούν οι δράσεις έρευνας και κατάρτισης μελισσοκόμων, η ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και προώθησής του, εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας, αλλά και βελτίωση της βιοποικιλότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργού.

Την ίδια μέρα, ο Υπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών για την ημέρα και τόνισε την «ανάγκη ανασύστασης και σωστής λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, ώστε το ελληνικό μέλι ως προϊόν να βρει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές».

Η ύπαρξης μιας ισχυρής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού «είναι καθοριστική για την ενίσχυση του κλάδου της μελισσοκομίας και την εκπροσώπηση των παραγωγών τόσο στη χώρα μας όσο και στα όργανα της ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάταση του τομέα της μελισσοκομίας, αλλά η μετάβαση του σε μια νέα βιώσιμη και ανταγωνιστική εποχή», κατέληξε ο Υπουργός στην ομιλία του.

Μάλιστα, χτες δημοσιεύθηκε επίσης και το σχετικό ΦΕΚ που περιγράφει και καθορίζει το ακριβές  περιεχομένου και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της Δράσης «Εκπαίδευση – Κατάρτιση Μελισσοκόμων» στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-27.

Μελισσοκομία & εμπόριο

Η μελισσοκομία ασκείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, αποδόσεις και μελισσοκομικές πρακτικές.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παραγωγός μελιού μετά την Κίνα, καθώς και καθαρός εισαγωγέας μελιού από τρίτες χώρες. Οι χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία και Πολωνία) βρίσκονται κυρίως στη νότια Ευρώπη, όπου οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν περισσότερο τη μελισσοκομία, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το 2023, τα μέλη της ΕΕ εισήγαγαν 163.700 τόνους φυσικού μελιού από χώρες εκτός ΕΕ, αξίας 359,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, μόλις 24.900 τόνοι εξήχθησαν από τα μέλη της ΕΕ εκτός ΕΕ, αξίας 146,0 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για την Παγκόσμια Μέρα Μέλισσας.

Το 2023, η Κίνα ήταν εισαγωγέας μελιού από χώρες εκτός ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 37% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός ΕΕ. Δεύτερος μεγαλύτερο εισαγωγέας ήταν η Ουκρανία με 28%, ακολουθεί η Αργεντινή με12% και το Μεξικό με 7%.

Στις εξαγωγές, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύεται ως ο κύριος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ για το 2023, λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών μελιού της ΕΕ (17% του συνόλου των εξαγωγών μελιού εκτός ΕΕ), ενώ ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

Στις εξαγωγές, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύεται ως ο κύριος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ για το 2023, λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών μελιού της ΕΕ (17% του συνόλου των εξαγωγών μελιού εκτός ΕΕ), ενώ ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

Ανησυχητική η εικόνα στην παραγωγή

Εξαιρετικά κρίσιμο φαίνεται να είναι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ στο σύνολο να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα παραγωγής μελιού στο μέλλον λόγω της αύξησης των πυρκαγιών και του κόστους παραγωγής, αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

«Η μελισσοκομία πλήττεται σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από πολλές πλευρές. Οι απώλειες μελισσιών αυξάνουν και η παραγωγή μελιού μειώνεται. Το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται ενώ οι πωλήσεις κάνουν βουτιά», υποστηρίζει στην σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

«Μέχρι τώρα οι αριθμοί έδειχναν αύξηση των μελισσιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιας και οι μελισσοκόμοι αναπλήρωναν τις απώλειες και πολλαπλασίαζαν τα μελίσσια τους», ωστόσο πλέον «η κλιματική αλλαγή και το κόστος παραγωγής από τη μια και οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων «μελιών» από την άλλη, που μειώνουν τη ζήτηση και τις τιμές του ελληνικού μελιού, οδηγούν πολλούς» στην εγκατάλλειψη του επαγγέλματος, αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης