Ανανεώσιμες

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ - Μεγάλη επένδυση της First Solar στις ΗΠΑ

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ - Μεγάλη επένδυση της First Solar στις ΗΠΑ
Πως διαμορφώνεται η διεθνής συγκυρία για την φωτοβολταϊκή ισχύ σύμφωνα με S&P Global Platts και IHS Markit

Αύξηση του κόστους και των φωτοβολταϊκών έργων προοιωνίζεται η άνοδος των ναύλων μεταφοράς φορτίων, αλλά και η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει αρχίσει να πλήττεται και αρκετές εταιρίες να επιβραδύνουν την εγκατάσταση νέων πάνελ.
Aπό την άλλη πλευρά η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία παραγωγής, που ανταγωνίζεται ευθέως του Κινέζους, η First Solar ανακοινώνει σήμερα 10/6 επένδυση 650 εκατ δολ στο Οχάϊο, που θα της επιτρέψει να παράγει τέτοιον αριθμό πάνελς, που θα καλύπτουν ετήσια παραγωγή 3 GW και θα μπορούντα τροφοδοτούν με ενέργεια 570.000 νοικοκυριά. Η μονάδα αυτή θα μπει σε λειτουργία από το 2023 και δείχνει ότι οι μεγάλες εταιρίες βλέπουν εξομάλυνση της αγοράς και προχωρούν τις επενδύσεις.

«Το αφήγημα αλλάζει», ανέφερε ο αναλυτής της S&P Global Platts για την καθαρή ενέργεια Bruno Brunetti, υπογραμμίζοντας το αυξανόμενο κόστος και τον πληθωρισμό.

Οι τιμές του χάλυβα - που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των ηλιακών πάνελ έχουν τριπλασιαστεί, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος τιμής και του πολυπυριτίου, πρώτη ύλη για την κατασκευή των πάνελ. Για τον λόγο αυτό και οι Κινέζοι ενισχύουν τις επενδύσεις στον κλάδο αυτό με στόχο να εξομαλύνουν την αγορά.

Τα αυξανόμενα ναύλα για τα φορτία που μεταφέρονται με πλοίο,  μαζί με το υψηλότερο κόστος καυσίμων, χαλκού και εργασίας επιβαρύνουν επίσης το κόστος των έργων. 

Η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS Markit προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια πρόβλεψη για τη νέα φωτοβολταϊκή ισχύ που θα προστεθεί φέτος μπορεί τελικώς να μειωθεί στα 156 GW από την τρέχουσα εκτίμηση των 181 GW,  εάν δεν αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των ναύλων.

Ανοδικά τα συμβόλαια στις διεθνείς αγορές

Το καμπανάκι έχει ήδη κτυπήσει στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δείκτη MAC Global Solar  της  Wall Street να έχει μειωθεί κατά 24% μέσα στο 2021, μετά από μία ραγδαία άνοδο το 2020,  χρονιά κατά την οποία ο εν λόγω δείκτης τριπλασιάστηκε.

Εταιρίες που προγραμματίζουν έργα στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά παγκοσμίως μετά την Κίνα, δήλωσαν στο Reuters ότι αγωνίζονται να τιμολογήσουν έργα για το 2022, δεδομένης της έλλειψης ορατότητας  για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν  οι τιμές.

Οι τιμές των συμβολαίων πώλησης ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ ήδη αυξήθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το 2020, λόγω των περισσότερων διασυνδέσεων  και της αύξησης του κόστους αδειοδότησης, σύμφωνα με έναν τριμηνιαίο δείκτη της LevelTen Energy.

Η αμερικανική εταιρία  κατασκευής πάνελ First Solar Inc ενημέρωσε τους επενδυτές τον Απρίλιο ότι η συμφόρηση στα αμερικανικά λιμάνια είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν φορτία της στην Ασία, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει την παραγωγή πάνελ σε αμερικανικό έδαφος. 

Η Array Technologies, η οποία κατασκευάζει ηλιακά συστήματα, τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να αποσύρει όλες τις αρχικές προβλέψεις για το έτος, λόγω του αυξανόμενου κόστους του χάλυβα και της ανόδου των ναύλων.

Στάση αναμονής τηρεί η Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ορισμένα έργα που δεν έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, τηρούν στάση αναμονής, όπως αναφέρουν στελέχη και αναλυτές.

«Η κατάσταση είναι ρευστή επειδή οι τιμές έχουν παραμείνει υψηλές, οπότε όσοι έχουν τη δυνατότητα, προτιμούν να περιμένουν», δήλωσε ο Jose Nunez, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της ισπανικής εταιρείας παραγωγής ηλιακών tracker “Soltec Power Holdings SA.” Πρόσθεσε  ότι η Soltec βλέπει καθυστερήσεις έργων σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Οι περιορισμοί στην προσφορά θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδική πίεση στις σχετικά σταθερές ευρωπαϊκές τιμές ηλιακής ενέργειας τους επόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους.

Στην Κίνα, την κορυφαία χώρα παραγωγής ηλιακών προϊόντων στον κόσμο, οι παραγωγοί αυξάνουν ήδη τις τιμές για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, πράγμα που οδηγεί σε επιβράδυνση των παραγγελιών.

Σύμφωνα με  κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα που ρωτήθηκαν από το Reuters, οι τιμές των πάνελ έχουν αυξηθεί κατά 20-40% , μετά την άνοδο της τιμής του  πολυπυριτίου , της πρώτης ύλης για τα ηλιακά κύτταρα και τα πάνελ.

Αρκετές κινεζικές εταιρίες έχουν μειώσει την παραγωγή επειδή οι πελάτες δεν προχωρούν σε παραγγελίες στις τρέχουσες τιμές

Η κινεζική Canadian Solar Inc, κορυφαίος παραγωγός πάνελ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές των προϊόντων της αυξήθηκαν κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ότι την  αύξηση αυτή σκοπεύει να τη μετακυλήσει στους πελάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης