Τελευταία Νέα
Απόψεις

Chris Bryant: Η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης πλήττει τις Siemens Energy και Alstom (Bloomberg)

Chris Bryant: Η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης πλήττει τις Siemens Energy και Alstom (Bloomberg)

Αποκαλυπτικό άρθρο του Chris Bryant, αρθρογράφου στο Bloomberg για τις ευρωπαϊκές βιομηχανικές εταιρίες

Δύο ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί κολοσσοί, η Siemens Energy AG και η Alstom SA, αποκάλυψαν την Τετάρτη 15/11/2023 το συγκλονιστικό κόστος των καταστροφικών διασυνοριακών εξαγορών και τις οικονομικές διορθώσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών και των επενδυτών.

 

Όπως αναφέρεται στο έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές παραμένει μια τεράστια ευκαιρία για τέτοιες εταιρείες. Παρόλα αυτά η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους που έχουν πλέον υλοποιηθεί, όπως συνέβη και στη Orsted A/S.

Με άλλα λόγια, οι προαναφερόμενες εταιρείες βαδίζουν στα χνάρια της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στη Δανία.


Το χρέος
της Alstom

Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία Alstom αναγνώρισε ότι μπορεί τελικά να χρειαστεί να το κάνει μία φορά.

Το καθαρό χρέος εκτινάχθηκε στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω σιδηροδρομικών συμβάσεων που δεν αποδίδουν σωστά και θέτουν σε κίνδυνο την πιστοληπτική της ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας.

Εκτός από την πιθανή αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, η Alstom καταργεί το μέρισμα, περικόπτει 1.500 θέσεις εργασίας και εξετάζει το ενδεχόμενο πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων για να καλύψει το οικονομικό έλλειμμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Henri Poupart-Lafarge θα παραιτηθεί από τον δεύτερο ρόλο του ως πρόεδρος.

 

Οι χρηματοδοτήσεις που θα λάβει η Siemens Energy

Η Siemens Energy πρόκειται να λάβει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώην μητρική Siemens AG για να ανακόψει την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τεχνικά προβλήματα με νέες ανεμογεννήτριες.

Εξασφάλισε επίσης πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εγγυήσεων του γερμανικού δημοσίου και η αύξηση κεφαλαίου παραμένει μια επιλογή. Δεδομένων των απογοητεύσεων του παρελθόντος, μπορεί κανείς να συγχωρήσει τους επενδυτές που ανησυχούν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο.

Οι σωρευτικές απώλειες στον κλάδο της αιολικής ενέργειας κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των οικονομικών ετών 2023 και 2024 και το νεκρό σημείο δεν αναμένεται μέχρι το 2026.

Λόγω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και της εξάρτησής τους από την είσπραξη προπληρωμών από πελάτες, αυτές οι εταιρείες απαιτούν σταθερούς ισολογισμούς. Αυτά έχουν τορπιλιστεί… από κακές εξαγορές και κακή διαχείριση έργων.


Κοστοβόρες επενδύσεις των Alstom και Siemens Energy

Η Alstom απέκτησε τη μονάδα τρένων της Bombardier Inc. το 2021 χωρίς να εκτιμήσει πόσα από τα συμβόλαια της καναδικής εταιρείας ήταν ανεπαρκώς χρηματοδοτημένα και καθυστερημένα.

Τα προβλήματα της Siemens Energy χρονολογούνται από τη συγχώνευση του 2017 της αιολικής δραστηριότητας της Siemens AG με την Ισπανική ανταγωνίστρια Gamesa. Ορισμένοι από τους χερσαίους στρόβιλους της Siemens Gamesa δεν λειτουργούν σωστά και τώρα θα πρέπει να επανατοποθετηθούν με μεγάλα έξοδα. Η νέα διοίκηση αναγνώρισε έκτοτε ότι πάρα πολλά προβλήματα κρύφτηκαν.

Η Siemens Energy αποσχίστηκε από τη Siemens AG το 2020.

Τα τεχνικά προβλήματα στη Siemens Energy τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί. Οι δραστηριότητές της στον αεριοστρόβιλο και στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και παράγουν πολλά μετρητά.

Αντίθετα, η Alstom είναι πλέον εξ ολοκλήρου επικεντρωμένη στους σιδηροδρόμους, έχοντας αποχωρήσει πλήρως από τις ενεργειακές της δραστηριότητες το 2018 πουλώντας τις στη General Electric Co. Η GE στη συνέχεια αναγκάστηκε να καταγράψει τεράστιες απομειώσεις σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της Alstom και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία χωρισμού σε 3 χωριστές εισηγμένες εταιρείες που επικεντρώνονται στην υγειονομική περίθαλψη, τους κινητήρες αεριωθουμένων και την ενέργεια.


Εκτίμηση για το μέλλον της Siemens

Κλείνοντας το άρθρο του ο Chris Bryant γράφει ότι αναμένει από τους επενδυτές της Siemens AG να απαιτήσουν μια πιο πλήρη διάλυση.

Αυτό θα επιτρέψει στον κολοσσό που εδρεύει στο Μόναχο να επικεντρωθεί στις πολύ κερδοφόρες βιομηχανικές δραστηριότητές του στον αυτοματισμό και στο λογισμικό, ενώ θα μειώσει τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν οι επενδυτές στις μετοχές του ομίλου.

Η γερμανική κυβέρνηση μπόρεσε να την πιέσει για να βοηθήσει στη διόρθωση της οικονομικής ζημιάς στη Siemens Energy επειδή εξακολουθεί να κατέχει το 25% των μετοχών και συνέβαλε στα προβλήματά της εξαγοράζοντας την Gamesa.

Η Siemens κατάφερε να σώσει ό,τι μπορεί, αγοράζοντας μερίδιο 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στη δημόσια εισηγμένη θυγατρική της στην Ινδία από τη Siemens Energy σε μειωμένη τιμή, ενώ χρησιμοποίησε χρήματα που της οφείλει η Siemens Energy ως εγγυήσεις.

Πηγή: Bloomberg

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης