Διεθνή

Peskov: Αναμένουμε ενημέρωση από τις ΗΠΑ πριν απαντήσουμε στις προτάσεις για εκεχυρία στην Ουκρανία

Peskov: Αναμένουμε ενημέρωση από τις ΗΠΑ πριν απαντήσουμε στις προτάσεις για εκεχυρία στην Ουκρανία
Οι ρωσικές πηγές αντέδρασαν επιφυλακτικά στην πρόταση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ρωσικές προόδους στο πεδίο και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Μόσχας

Μια ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Γουόλς αναμένει το Κρεμλίνο. Η Μόσχα καλείται να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία διάρκειας 30 ημέρων που συμφωνήθηκε χθες στην Τζέντα.

Οι αντιδράσει του Πεσκόφ

Σε ερώτηση που του απευθύναν, ο Πεσκόφ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην βιάζονται λέγοντας: «Μιλώντας στα ΜΜΕ, τόσο ο Ρούμπιο όσο και ο Γουόλς είπαν χθες ότι θα χρησιμοποιούσαν διάφορους διπλωματικούς διαύλους για να μας δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ουσία των συνομιλιών στην Τζέντα. Πρέπει πρώτα να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες. Έχουμε προγραμματίσει επίσης επαφές με τους Αμερικανούς τις επόμενες ημέρες, στη διάρκεια των οποίων αναμένουμε να λάβουμε πλήρη ενημέρωση», εώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να οργανωθεί πολύ γρήγορα, εάν χρειαστεί.

Σήμερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν επιτυχώς στο Κουρσκ της Ρωσίας και ανακαταλαμβάνουν χωριά από τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί. Τα στρατεύματά του ανακατέλαβαν πέντε οικισμούς στο Κουρσκ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, καθώς η Μόσχα πιέζει να εκδιώξει τις δυνάμεις του Κιέβου που κατέλαβαν κομμάτι της περιοχής σε μια διασυνοριακή εισβολή τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά άλλους αναλυτές ο Πούτιν θέλει προτού κινηθεί να μιλήσει με τον ίδιο τον Trump.

Η αντίδραση της Μόσχας

Οι ρωσικές πηγές αντέδρασαν επιφυλακτικά στην πρόταση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ρωσικές προόδους στο πεδίο και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Τρίτη να επαναλάβουν τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, αφότου το Κίεβο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Ανώτερη ρωσική πηγή σχολίασε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός χωρίς να θέσει όρους και να λάβει κάποιου είδους εγγυήσεις.

Σύμφωνα με άλλη ανώτερη ρωσική πηγή είπε ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά της Μόσχας φαινόταν σαν παγίδα επειδή ο Πούτιν θα δυσκολευόταν να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις ή δεσμεύσεις.

Μια τρίτη ρωσική πηγή παρατήρησε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επαναλάβουν τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών και είχαν ‘’διακοσμήσει’’ αυτή την κίνηση με μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός».

Άλλες δηλώσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη δήλωσε ότι η Μόσχα θα αποφύγει συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Επανέλαβε σε κάθε τόνο ότι σε καμία περίπτωση η Ρωσία δεν θα δεχθεί παρουσία στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αν υπάρξει μια μόνιμη συμφωνία για ειρήνη, αλλά είναι ανοιχτή στην ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ για συνομιλίες με την Κίνα με αντικείμενο την πυρηνική ασφάλεια.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο δήλωσε έτοιμο να δεχθεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, μετέδωσε το TASS.

Πώς διαμορφώνεται η συμφωνία;

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico πριν από τις δηλώσεις Λαβρόφ και Ζαχάροβα, τα κύρια σημεία που προκύπτουν από τη συμφωνία της Τζέντας είναι τα εξής:

1. Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν αμέσως, εάν συμφωνήσει η Ρωσία, και καθώς λένε οι αμερικάνοι «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο τους» είπε ο Ρούμπιο. Η Ρωσία είναι ευχαριστημένη από τη στάση του Τραμπ μέχρι στιγμής και η κατάπαυση του πυρός δεν επιβάλλει καμία προϋπόθεση στο Κρεμλίνο, από όσα είναι γνωστά. Σύμφωνα με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, η παύση των μαχών θα επιτρέψει ανθρωπιστικά βήματα, όπως ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, απελευθέρωση κρατουμένων αμάχων, «και επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν βίαια», ανέφερε η κοινή δήλωση.

2. Οι δυτικοί αξιωματούχοι ήταν από καιρό σκεπτικοί για το κατά πόσο ο Πούτιν ενδιαφέρεται πραγματικά για μακροπρόθεσμη ειρήνη, ακόμη κι αν αποδεχθεί μια εκεχειρία 30 ημερών. Η Ρωσία κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης.

3. Μετά την απόφαση για ριζική διακοπή παροχής στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών στο Κίεβο, οι ΗΠΑ συμφώνησαν τώρα να ξαναρχίσουν τη συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω μιας «βοήθειας ασφαλείας» (secutiry assistance), που πιθανώς αναφορά στη στρατιωτική βοήθεια.

4. Η Συμφωνία θα είναι μια εκεχειρία που μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Μόλις σταματήσουν οι μάχες, θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας μόνιμης ειρήνης. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία έχουν υποσχεθεί να ανακοινώσουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες το συντομότερο δυνατό.

5. Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά. Ο Ζελένσκι αναμενόταν να υπογράψει κάποιου είδους συμφωνία που θα έδινε διακαιώματα σε αμερικανικές εταιρείες, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο πριν από δύο εβδομάδες, αλλά μετά προέκυψε η δημόσια διαμάχη με τον Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς και όλα κατέρρευσαν.

6. Πριν από τις συνομιλίες, ο Ρούμπιο προειδοποίησε το Κίεβο ότι θα χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων στο εδαφικό. Αλλά στη διάρκεια των οκτάωρων συζητήσεων στην Τζέντα την Τρίτη, το θέμα της εκχώρησης εδαφών δεν τέθηκε καν, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

7. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει «πολλές» εγγυήσεις για τη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας, και πετάει για αυτό το θέμα την μπάλα στην ΕΕ

Και μετά τι;

Ο Στάρμερ αναμένεται να συγκαλέσει συνάντηση Ευρωπαίων και άλλων ηγετών το Σάββατο, σε συνεργασία με τον Μακρόν για να συγκροτήσει έναν «συνασπισμό των πρόθυμων».

Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, καθώς η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις σε ουκρανικό έδαφος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο συνασπισμός του Στάρμερ και του Μακρόν είναι αρκετά ισχυρός για να πείσει τους Ουκρανούς ότι θα σταματήσει την επίθεση της Ρωσίας και αρκετά ουδέτερος για να πείσει τον Πούτιν ότι δεν αποτελεί απειλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης