
To μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, κρούει στην Ευρώπη τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την για μια επείγουσα μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών.
Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις
Ανάμεσα στις άλλες μεταρρυθμίσεις προτείνεται και η εναρμόνιση των φορολογικών, πτωχευτικών και εποπτικών κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η γηραιά ήπειρος δεν θα μείνει περαιτέρω πίσω σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία.
Το Norway’s Oil Fund, αξίας 1,9 τρισ. δολ., είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος κάτοχος ευρωπαϊκών assets, καθώς κατέχει κατά μέσο όρο το 2,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στην ήπειρο. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών μετοχών στο συνολικό του χαρτοφυλάκιο έχει μειωθεί από 26% σε 15% την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται, κυρίως λόγω της, μειωμένης ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τις αγορές των ΗΠΑ και ορισμένα ασιατικά χρηματιστήρια.
«Μια καλά λειτουργούσα αγορά στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για εμάς... Νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αίσθηση επείγοντος μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Το αισθανόμαστε κι εμείς, και αυτό μας ικανοποιεί», δήλωσε στους Financial Times η Malin Norberg, επικεφαλής στρατηγικής αγορών του Norway’s Oil Fund.
Η απάντηση από την Κομισιόν
Το fund πρόκειται να αποστείλει αυτή την εβδομάδα απάντηση στη διαβούλευση της Κομισιόν για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, υποστηρίζοντας πως πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη και να αντιμετωπίσει βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που πλήττουν την ήπειρο και τις πολλαπλές εθνικές αγορές της.
«Μοιραζόμαστε την ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές αγορές, με την πάροδο του χρόνου, έχουν μείνει πίσω όσον αφορά τον επιχειρηματικό δυναμισμό και την παροχή νέων επενδυτικών ευκαιριών σε θεσμικούς επενδυτές», αναφέρεται στην επιστολή. «Βασικά εμπόδια αποτελούν οι εθνικοί νόμοι περί κινητών αξιών, οι εταιρικοί νόμοι και τα πτωχευτικά καθεστώτα που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών».
Το fund, του οποίου οι μεγαλύτερες συμμετοχές στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τις SAP, ASML, Novo Nordisk, Nestlé και UBS, κατονόμασε τους τομείς στους οποίους επιθυμεί να δει δράση. Αυτοί περιλαμβάνουν τη μείωση των εθνικών διαφορών στους νόμους περί κινητών αξιών, στους εταιρικούς και πτωχευτικούς κανόνες, την εναρμόνιση των φορολογικών καθεστώτων -ειδικά όσον αφορά τον παρακρατούμενο φόρο- και την απλοποίηση της έκδοσης χρέους.
Η ρευστότητα των ευρωπαϊκών μετοχών πρέπει να ενισχυθεί μέσω του ανταγωνισμού και της καινοτομίας, όχι μέσω ρύθμισης, και πως η εποπτεία πρέπει να ενοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το fund στρέφεται στις ΗΠΑ
Αν και οι Νορβηγοί πολιτικοί περιόρισαν τη σχετική έκθεση του fund στην Ευρώπη και αύξησαν την κατανομή του στις ΗΠΑ το 2012, το ταμείο εξακολουθεί να δίνει μεγαλύτερο βάρος σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία. Τα στελέχη του ταμείου σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι ο βασικός παράγοντας πίσω από τη μείωση των ευρωπαϊκών επενδύσεων είναι διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών στην περιοχή.
Η απόδοση σε σύγκριση με τις μετοχές των ΗΠΑ είναι ένα ακόμη ζήτημα. Οι αμερικανικές μετοχές πλέον αντιστοιχούν στο 40% των περιουσιακών στοιχείων του fund, έναντι 21% πριν από δέκα χρόνια.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών στις οποίες μπορούμε να επενδύσουμε έχει μειωθεί, όπως επίσης και το σχετικό μέγεθος του ενεργητικού που διαχειριζόμαστε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Emil Framnes, παγκόσμιος επικεφαλής συναλλαγών μετοχών του fund.
Ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Spotify και Klarna έχουν εισαχθεί ή σχεδιάζουν να εισαχθούν στις ΗΠΑ, ενώ όμιλοι όπως οι Linde, CRH και Arm Holdings έχουν μεταφέρει τις εισαγωγές τους εκεί τα τελευταία χρόνια.
Ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών στις οποίες το ταμείο έχει συμμετοχές έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τις 1.546.
www.worldenergynews.gr