AD
Διεθνή

Σχέδιο 10 σημείων για ειρήνη από το Ιράν - Τραμπ: Δασμοί 50% σε όσους δίνουν όπλα στην Τεχεράνη

Σχέδιο 10 σημείων για ειρήνη από το Ιράν - Τραμπ: Δασμοί 50% σε όσους δίνουν όπλα στην Τεχεράνη
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, μιάμιση ώρα προτού λήξει το τελεσίγραφο που απηύθυνε στο Ιράν, ότι αποδέχθηκε πρόταση του Πακιστάν να δώσει παράταση δυο εβδομάδων. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η Τεχεράνη υπέβαλε στην Ουάσιγκτον «σχέδιο 10 σημείων»

Μια περίοδος δύο εβδομάδων θα επιτρέψει την οριστικοποίηση και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.gr

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, μιάμιση ώρα προτού λήξει το τελεσίγραφο που απηύθυνε στο Ιράν, ότι αποδέχθηκε πρόταση του Πακιστάν να δώσει παράταση δυο εβδομάδων. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η Τεχεράνη υπέβαλε στην Ουάσιγκτον «σχέδιο 10 σημείων», που έκρινε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.


Πτώση 15% στο πετρέλαιο στα 95 δολ το crude, άνοδος 2,4% στα futures της Wall.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, λίγο πριν την εκπνοή του τελεσίγραφου προς το Ιρανικό καθεστώς, ο Τραμπ έγραψε:

Με βάση συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ και τον Στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ του Πακιστάν, στις οποίες μου ζήτησαν να αναβάλω την αποστολή καταστροφικής δύναμης απόψε στο Ιράν, και με την επιφύλαξη της συμφωνίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για το ΠΛΗΡΕΣ, ΑΜΕΣΟ και ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ των Στενών του Ορμούζ, συμφωνώ να αναστείλω τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά του Ιράν για περίοδο δύο εβδομάδων.

Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι ότι έχουμε ήδη επιτύχει και ξεπεράσει όλους τους στρατιωτικούς στόχους και έχουμε προχωρήσει πολύ με μια οριστική Συμφωνία σχετικά με τη Μακροπρόθεσμη ΕΙΡΗΝΗ με το Ιράν και την ΕΙΡΗΝΗ στη Μέση Ανατολή.

Λάβαμε μια πρόταση 10 σημείων από το Ιράν και πιστεύουμε ότι αποτελεί μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις. Σχεδόν όλα τα διάφορα σημεία της προηγούμενης διαμάχης έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, αλλά μια περίοδος δύο εβδομάδων θα επιτρέψει την οριστικοποίηση και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας.

Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ως Προέδρου, και επίσης εκπροσωπώντας τις χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι τιμή μου που αυτό το μακροπρόθεσμο πρόβλημα πλησιάζει στην επίλυση.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!

Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ

Όπως μεταδίδουν τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, (το πρακτορείο ειδήσεων MEHR και το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim) το Ιράν αναφέρει ότι το σχέρδιο 10 σημείων περιλαμβάνει ελεγχόμενη διέλευση μέσω του στενού του Ορμούζ σε συντονισμό με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, τερματισμό του πολέμου εναντίον του Ιράν και των συμμαχικών ομάδων και αποχώρηση των αμερικανικών μαχητικών δυνάμεων από όλες τις περιφερειακές βάσεις.

Αναλυτικά, το σχέδιο των 10 σημείων:

-Πλήρης και οριστική παύση του πολέμου κατά του Ιράν χωρίς χρονικό περιορισμό

-Πλήρης τερματισμός της Αμερικανικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, του Ιράκ και της Υεμένης

-Αποχώρηση των αμερικανικών μαχητικών δυνάμεων από όλες τις βάσεις και τα σημεία ανάπτυξης στην περιοχή

-Ελεγχόμενη διέλευση μέσω του Στενού του Ορμούζ σε συντονισμό με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις

-Θέσπιση πρωτοκόλλου και όρων για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

-Πλήρης καταβολή αποζημίωσης για το κόστος ανοικοδόμησης στο Ιράν

-Πλήρης δέσμευση για άρση των πρωτογενών και δευτερογενών κυρώσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος του Ιράν

-Απελευθέρωση ιρανικών κεφαλαίων και παγωμένων περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

-Το Ιράν δεσμεύεται πλήρως να μην επιδιώξει την κατοχή πυρηνικών όπλων

-Άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά την έγκριση των παραπάνω όρων.

Όλοι είναι... νικητές

«Μια μεγάλη μέρα για την Παγκόσμια Ειρήνη (...) Αυτή θα μπορούσε να είναι η Χρυσή Εποχή της Μέσης Ανατολής!!!» θριαμβολογεί σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (SNSC) του Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλοι οι πολεμικοί στόχοι της χώρας έχουν επιτευχθεί, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Ισλαμαμπάντ για την οριστικοποίηση της πολιτικής έκβασης της σύγκρουσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, το οποίο διαμεσολαβεί προκειμένου να βρεθεί μία διπλωματική διέξοδος για την επίλυση της κρίσης, ζήτησε παράταση δύο εβδομάδων προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να ευοδωθούν οι συζητήσεις. Το Πακιστάν πρότεινε την παράταση του τελεσίγραφου από τον Τραμπ για δύο εβδομάδες και για το ίδιο διάστημα κατάπαυση πυρός και άνοιγμα του Ορμούζ για όλα τα πλοία.
 
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν κάλεσε αντιπροσωπείες τόσο από το Ιράν όσο και από τις ΗΠΑ στην Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες την Παρασκευή. 
 
Το Ισραήλ υποστηρίζει την απόφαση Τραμπ για κατάπαυση του πυρός. Η εκεχειρία δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ επιτέθηκε στον Νετανιάχου για την εκεχειρία στο Ιράν. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια διπλωματική καταστροφή σε όλη μας την ιστορία», γράφει χαρακτηριστικά στο X. «Το Ισραήλ δεν ήταν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας».
 
Al Jazeera: Ο Νετανιάχου χρειάζεται το μέτωπο του Λιβάνου για αντιπερισπασμό

Με το ενδεχόμενο επικείμενης συμφωνίας με το Ιράν να βρίσκεται, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χρειάζεται να συνεχίσει τον πόλεμο τουλάχιστον σε ένα μέτωπο για να πει στους ψηφοφόρους του στο Ισραήλ ότι ο πόλεμος σε κάποιο επίπεδο συνεχίζεται.
 
Γι' αυτό βλέπουμε και την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο αναφέρει το Al Jazeera.
 
Το Ομάν χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν εξέδωσε δήλωση με την οποία χαιρετίζει την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ και εκτιμά τις προσπάθειες του Πακιστάν.
 
Η δήλωση αναφέρει: «Τονίζουμε τη σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσεων που θα τερματίσουν τη ρίζα της κρίσης και θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Netanyahu δηλώνει ότι η εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν «δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο»

Σε δήλωση στο X την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, είπε ότι το Ισραήλ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να διασφαλίσει ότι «το Ιράν δεν αποτελεί πλέον πυρηνική, πυραυλική και τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τους Άραβες γείτονες του Ιράν και τον κόσμο».

Ωστόσο, η εκεχειρία των δύο εβδομάδων «δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Netanyahu ήρθε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, ότι οι ΗΠΑ, το Ιράν και οι σύμμαχοί τους «συμφώνησαν σε άμεση εκεχειρία παντού, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου και άλλων περιοχών».

Ο Sharif δήλωσε ότι η απόφαση τίθεται «σε άμεση ισχύ».

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος ενεπλάκη στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν στις 2 Μαρτίου, αφού η Hezbollah, που ευθυγραμμίζεται με την Τεχεράνη, εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Zeina Khodr, μεταδίδοντας από τη Βηρυτό, δήλωσε ότι η εμπλοκή της Hezbollah στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν διεύρυνε τη σύγκρουση και επιβάρυνε το Ισραήλ με πολλαπλά μέτωπα.

Εκτός από τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις, το Ισραήλ είχε αρνηθεί να αποσυρθεί από το νότιο Λίβανο, να απελευθερώσει κρατούμενους ή να επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σημείωσε η Khodr.

Το ερώτημα τώρα, πρόσθεσε, είναι αν το μέτωπο Ισραήλ– Hezbollah θα συζητηθεί στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Nawaf Salam, «πιστεύει ότι το Ιράν καθοδηγεί τη στρατιωτική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η Hezbollah στο νότιο Λίβανο και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα είναι κρίσιμες για τον Λίβανο», σημειώνει η Khodr.

«Στο τέλος της ημέρας, το Ισραήλ θέλει εγγυήσεις ασφάλειας. Και αυτό είναι κάτι που η λιβανική κυβέρνηση και το κράτος δεν μπορούν να προσφέρουν», πρόσθεσε.


Πώς βοήθησε το Πακιστάν να συμφωνηθεί η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Μιλώντας ανώνυμα, πακιστανική πηγή δήλωσε στο BBC ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν «με γρήγορο ρυθμό», με το Πακιστάν να λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Πακιστάν αποτελούσαν «έναν πολύ μικρό κύκλο» και το κλίμα ήταν «σοβαρό και βαρύ, αλλά παρέμενε ελπιδοφόρο ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών θα είναι το αποτέλεσμα. Απομένουν λίγες ώρες».

Το Πακιστάν έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Διατηρεί ιστορική σχέση με το Ιράν, μοιράζεται σύνορα μαζί του και συχνά αναφέρεται στην «αδελφική» του σχέση με τη χώρα.

Όσον αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump έχει αναφερθεί στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, στρατάρχη Asim Munir, ως τον «αγαπημένο» του στρατάρχη και έχει δηλώσει ότι γνωρίζει το Ιράν «καλύτερα από τους περισσότερους».

Η συμφωνία απείχε πολύ από το να θεωρείται βέβαιη. Μιλώντας στο κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ishaq Dar, δήλωσε: «Μέχρι χθες ήμασταν πολύ αισιόδοξοι ότι τα πράγματα κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση», πριν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν τη Δευτέρα και το Ιράν επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία.

Το Πακιστάν, όπως είπε, «εξακολουθούσε να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο στρατάρχης Munir ήταν ακόμη πιο ανοιχτά επικριτικός. Μιλώντας σε αξιωματικούς την Τρίτη δήλωσε ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία «υπονομεύει τις ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα».

Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση προς το Ιράν. Το Πακιστάν διαθέτει αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις στη χώρα.

Μετά τα μεσάνυχτα στο Πακιστάν, ο πρωθυπουργός της χώρας έγραψε στο X ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες... προχωρούν σταθερά, δυναμικά και με ισχύ, με τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον» και ζήτησε από τον πρόεδρο Trump να παρατείνει την προθεσμία κατά δύο εβδομάδες και από το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο πρέσβης του Ιράν στο Πακιστάν, Reza Amiri Moghaddam, έγραψε στο X περίπου στις 03:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρας BST) ότι υπήρξε «ένα βήμα προς τα εμπρός από ένα κρίσιμο, ευαίσθητο στάδιο».

Λίγο πριν από τις 05:00, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία και κάλεσε τις δύο πλευρές να συναντηθούν στο Ισλαμαμπάντ την Παρασκευή 10 Απριλίου για να «συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προς μια οριστική συμφωνία».

«Παραμένουμε ακόμη πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε η πηγή από το Πακιστάν στο BBC, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση παραμένει «εύθραυστη». Εξακολουθεί να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, με βαθιά εδραιωμένες θέσεις.

Αν και το Πακιστάν μπορεί τελικά να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι, το ερώτημα είναι σε τι μπορούν να συμφωνήσουν.

Trump: Δασμοί 50% σε όσους δίνουν όπλα στο Ιράν - Όχι στον εμπλουτισμό ουρανίου
Σε παρεμβάσεις του νωρίτερα του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει εμπλουτισμός ουρανίου και απειλεί με βαρείς δασμούς 50% όποια χώρα προμηθεύει με όπλα τον Ιράν.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης