Διεθνή

Science: Από που προήλθε η Omicron; – Τρία σενάρια: Ίσως δεν προήλθε από προηγούμενες μεταλλάξεις

tags :
Science: Από που προήλθε η Omicron; – Τρία σενάρια: Ίσως δεν προήλθε από προηγούμενες μεταλλάξεις
Tο ελβετικό Πανεπιστήμιο της Βέρνης, εκτιμά, η Omicron "διαχωρίστηκε νωρίς από τα άλλα στελέχη, κάτι που μπορεί να συνέβη στα μέσα του 2020"
Με την παραλλαγή Omicron να εξαπλώνεται ταχύτατα, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται από πού προήλθε το φορτωμένο με τόσες μεταλλάξεις στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί ανησυχία.
Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια σύμφωνα με το "Science":
1. Να κυκλοφορεί καιρό τώρα (ίσως από το 2020) μεταξύ ενός πληθυσμού ανθρώπων με μικρή επιδημιολογική επιτήρηση, μεταδιδόμενη αργά κάτω από τα "ραντάρ" των επιστημόνων, γι' αυτό πέρασε απαρατήρητη.
2. Να "μαγειρεύτηκε" αθόρυβα στον οργανισμό κάποιου χρονίως πάσχοντα ανοσοκατεσταλμένου ασθενούς, π.χ. με HIV/AIDS, όπου είχε χρόνο για να συσσωρεύσει μεταλλάξεις.
3. Να κρυβόταν σε κάποιο ζώο από όπου πρόσφατα μεταπήδησε στους ανθρώπους.
Η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιη ότι η Omicron δεν προήλθε από κάποια από τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Alpha και η Delta.
Αντίθετα, φαίνεται να εξελίχτηκε παράλληλα με αυτές και στο 'σκοτάδι'.

Που διαφέρει η Omicron;

Είναι τόσο διαφορετική από τα γονιδιώματα των άλλων παραλλαγών, που ο εντοπισμός του πλησιέστερου "συγγενούς" της είναι πολύ δύσκολος, σύμφωνα με την ιολόγο Emma Hondcroft του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης.
Όπως εκτιμά, η Omicron "διαχωρίστηκε νωρίς από τα άλλα στελέχη, κάτι που μπορεί να συνέβη στα μέσα του 2020".
Με άλλα λόγια, για πάνω από ένα χρόνο κάπου μπορεί να "κρυβόταν".
Ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος Christian Drosten του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite του Βερολίνου θεωρεί πιθανότερο το πρώτο σενάριο.

Όπως εκτιμά, "η Omicron δεν εξελίχτηκε στη χώρα της Νότιας Αφρικής όπου γίνεται πολλή γενετική ανάλυση δειγμάτων, αλλά κάπου αλλού στη νότια Αφρική στη διάρκεια του χειμωνιάτικου επιδημικού κύματος. Υπήρξαν πολλές μολύνσεις που συνέβησαν για πολύ καιρό και για να αναπτυχθεί αυτό το είδος του ιού, χρειάζεται πραγματικά τεράστια εξελικτική πίεση".
Άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ Andrew Rambot του σκωτσέζικου Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό η Omicron να παρέμεινε για τόσο πολύ καιρό κρυμμένη σε μια ομάδα ανθρώπων.
Όπως λέει, "δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πραγματικά κάποιο μέρος στον κόσμο αρκετά απομονωμένο, ώστε ένας τέτοιου είδους ιός να μεταδίδεται για τόσο χρόνο, χωρίς να γίνει αντιληπτός σε διάφορα μέρη".
Γι' αυτό, ο Rembot και άλλοι αντιτείνουν ότι η Omicron πιθανότερα αναπτύχθηκε σε έναν μοναδικό ασθενή με χρόνια λοίμωξη Covid-19, ο οποίος ταυτόχρονα είχε εξασθενημένο/κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλης πάθησης ή λήψης φαρμάκου, πιθανώς κάποιος άνθρωπος με τον ιό HIV που προκαλεί AIDS.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Richard Lesels του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου του Κβα-Ζούλου-Νατάλ, "τα στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, γίνονται ολοένα πιο ισχυρά".
Ο Drosten όμως θεωρεί ότι η έως τώρα εμπειρία με τις χρόνιες λοιμώξεις από γρίπη και άλλους ιούς σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς δεν υποστηρίζει αυτή την υπόθεση για την εμφάνιση της Όμικρον. Όπως λέει, όντως παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσιακής προστασίας, εμφανίζονται σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μαζί με άλλες αλλαγές που τους καθιστούν λιγότερο πιθανούς μεταδότες από άνθρωπο σε άνθρωπο.
"Αυτοί οι ιοί έχουν πολύ μικρή καταλληλότητα για τον πραγματικό κόσμο", σύμφωνα με τον Ντρόστεν. Με την εκτίμηση του συμφωνεί η εξελικτική βιολόγος Τζέσικα Μέτκαλφ του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Βερολίνου.

Είναι πιθανό το τρίτο σενάριο;

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες προτιμούν το τρίτο σενάριο: ότι η Omicron κρυβόταν σε τρωκτικά ή άλλα ζώα παρά σε ανθρώπους (έναν ή πολλούς).
Όπως λέει ο καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας Κρίστιαν 'Αντερσεν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, "το γονιδίωμα της Omicron είναι τόσο παράξενο", εμφανίζοντας ένα ασυνήθιστο μίγμα μεταλλάξεων, πολλές από τις οποίες δεν υπήρξαν σε καμία προηγούμενη παραλλαγή του κορονοϊού, κάτι που, κατά τον ίδιο, συνηγορεί ότι αυτές εμφανίστηκαν μέσα σε κάποιο ζώο ξενιστή.
"Είναι πραγματικά ενδιαφέρον πόσο τρελά διαφορετική είναι η Όμικρον", δήλωσε και ο εξελικτικός βιολόγος Μάικ Γουορομπέι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος προτιμά το δεύτερο σενάριο της προέλευσης από έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, αλλά χωρίς να αποκλείει και το τρίτο σενάριο.
Ο Έλληνας εξελικτικός βιολόγος 'Αρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσει κανείς οποιαδήποτε θεωρία για την καταγωγή της Omicron, αν και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστής σχετικά με το τρίτο σενάριο περί ζώων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης