Τελευταία Νέα

Ørsted: Κέρδη - ρεκόρ 4,8 δισεκ. δολάρια - Πωλήσεις assets στην Βόρεια Θάλασσα

Ørsted: Κέρδη - ρεκόρ 4,8 δισεκ. δολάρια - Πωλήσεις assets στην Βόρεια Θάλασσα
Το ένα τρίτο του ρεκόρ λειτουργικών κερδών της εταιρείας κοινής ωφελείας με έδρα την Κοπεγχάγη το 2022 προήλθε από την εκφόρτωση μέρους του έργου Hornsea 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο και του Borkum Riffgrund 3 από τη Γερμανία.

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα ενίσχυσαν την Orsted να πετύχει «τα υψηλότερα κέρδη μέχρι σήμερα».
Το ένα τρίτο του ρεκόρ λειτουργικών κερδών της εταιρείας κοινής ωφελείας με έδρα την Κοπεγχάγη το 2022 προήλθε από το έργο Hornsea 2 (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Borkum Riffgrund 3 (Γερμανία).

Ο διαχειριστής Orsted πέρυσι έφτασε το υψηλότερο λειτουργικό του κέρδος μέχρι σήμερα,  σε κέρδη προ φόρων τόκων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (Ebitda), βοηθούμενο από τα μεγάλα κέρδη από τις πωλήσεις υπεράκτιων αιολικών περιουσιακών στοιχείων.
Το Ebidta της Δανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας (συμπεριλαμβανομένων των νέων συμφωνιών συνεργασίας) αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 7,8% στα 32,1 δισ. DKr (4,68 δισ. δολάρια), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Σχεδόν το ένα τρίτο αυτού – 21,1 δισεκατομμύρια DKr – προήλθε από την πώληση κατά 50% των έργων Hornsea 2 και Borkum Riffgrund 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο γερμανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας αντίστοιχα.
«Σε ένα έτος με ασυνήθιστες συνθήκες της αγοράς, κυρίως τις πολύ ασταθείς τιμές της ενέργειας και μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιτύχουμε ένα ρεκόρ Ebitda για το 2022, πάνω από τις αρχικές μας προσδοκίες για το έτος», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Orsted, Mads Nipper στο Recharge.

«Η σύνθεση και η ανάπτυξη του μείγματος κερδών μας ήταν σημαντικά διαφορετική από το αναμενόμενο και έδειξε για άλλη μια φορά τα οφέλη από την ύπαρξη διαφορετικού χαρτοφυλακίου.
«Αναμένουμε ότι τα κέρδη από τα λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθούν σημαντικά το 2023 και θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός ομαδικού Ebitda εξαιρουμένων των νέων συνεργασιών ύψους 20-23 δισ. DKr, και παραμένουμε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές μας εκτιμήσεις και τις φιλοδοξίες ανάπτυξης».

Εξαιρουμένων των έκτακτων κερδών, το τελευταίο Ebitda της εταιρείας θα εξακολουθούσε να είναι 21,1 δισ. ευρώ και αύξηση 5,3 δισ. DKr από το 2021.
Η Orsted τόνισε ότι πέτυχε σημαντικά υψηλότερα κέρδη από τις χερσαίες δραστηριότητές της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και από σταθμούς συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής, και δραστηριότητες αερίου, από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του περασμένου έτους.

«Νέο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου»

Αυτό αντιστάθμισε τη μείωση του εισοδήματος από υπεράκτια αιολική ενέργεια λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τους αντισταθμιστές και τις καθυστερήσεις στο Hornsea 2 και το έργο Greater Changhua 1&2A στα ανοιχτά της Ταϊβάν.
Η Orsted έπρεπε επίσης να αναγνωρίσει μια απομείωση ύψους 2,5 δισ. DKr που σχετίζεται με το μερίδιο 50% της στο έργο Sunrise Wind στις ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, είδαμε δυσμενείς επιπτώσεις από την υπερκάλυψη, τις αναποτελεσματικές αντισταθμίσεις και τις καθυστερήσεις στο Hornsea 2 και στο Greater Changhua 1 & 2a, κάτι που δεν είναι ικανοποιητικό», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Daniel Lerup.

«Ως απάντηση στις ακούσιες επιπτώσεις από τις αντισταθμίσεις, δημιουργήσαμε και βαδίζουμε σε εφαρμογή ενός νέου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου για να μειώσουμε την αστάθεια από τα χρηματοοικονομικά μέσα και να επαναφέρουμε την εγγενή προβλεψιμότητα των κερδών που διαθέτουν οι δραστηριότητές μας με σύμβαση και ρύθμιση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης