Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Προς κατάργηση του ορίου ισχύος για ενεργειακούς συμψηφισμούς - Ποιοί θα κερδίσουν από την ρύθμιση

ΥΠΕΝ: Προς κατάργηση του ορίου ισχύος για ενεργειακούς συμψηφισμούς - Ποιοί θα κερδίσουν από την ρύθμιση
Η κατάργηση του ορίου των 3 MW θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,  ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ  κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης
Την πρόθεση να καταργήσει το όριο ισχύος των σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού , φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες που σήμερα είναι στα 3 MW, έχει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος να στηρίξει περαιτέρω τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω αυτοπαραγωγής (net-metering) για τις επιχειρήσεις, αλλά και για ενεργειακές κοινότητες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «worldenergynews.gr» παράγοντας του ΥΠΕΝ, αναμένεται σύντομα σχετική ρύθμιση.

Στην ηπειρωτική χώρα καθώς και στα διασυνδεδεμένα νησιά σήμερα, η ισχύς ενός σταθμού παραγωγής ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί για αυτοπαραγωγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 3 MW. Το συγκεκριμένο όριο, είχε τεθεί με υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 2021, οπότε είχε αυξηθεί από 1 MW που ίσχυε έως τότε. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά η ισχύς είναι σήμερα ακόμη μικρότερη και φτάνει π.χ. στο 1 MW στη Ρόδο, τα 300 kW σε Κω και Λέσβο, τα 200 kW σε Θήρα, Χίο και Σάμο, τα 100 kW στα υπόλοιπα συστήματα ενώ για νομικά πρόσωπα ή άλλους σταθμούς τα ανώτατα όρια ισχύος είναι ακόμη χαμηλότερα.


Κίνητρο για σταθμούς ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ


Η κατάργηση του ορίου των 3 MW αναμένεται να δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,  ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας) κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης. H αύξηση του ορίου ισχύος θα δώσει τη δυνατότητα περιορισμού του ενεργειακού κόστους σε μία μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα logistics center, τα αεροδρόμια, οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα σουπερμάρκετ, μικρές βιομηχανικές μονάδες ή βιοτεχνίες, οι οποίες συνήθως διαθέτουν ελεύθερους χώρους για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και παράλληλα έχουν μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες μπορούν να τις συμψηφίσουν με την παραγόμενη.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ για net-metering και έχουν την πρόθεση να αυξήσουν περαιτέρω τη δυναμικότητά τους, ώστε να περιορίσουν τον ενεργειακό κόστος που εδώ και έναν χρόνο έχει γίνει «θηλιά» για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προτίθεται παράλληλα να επεκτείνει το πλαίσιο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τις ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων πέραν των ορίων της Περιφέρειας ενώ ακόμη συζητά για την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες). Επίσης, για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό επιχειρήσεων αναμένεται από την ερχόμενη άνοιξη, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο σχετικός οδηγός, να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης