Τελευταία Νέα

Aurora : Πώς θα γίνει ανταγωνιστικό το πράσινο υδρογόνο που εισάγεται στην Ευρώπη ως το 2030

Aurora : Πώς θα γίνει ανταγωνιστικό το πράσινο υδρογόνο που εισάγεται στην Ευρώπη ως το 2030
Η ΕΕ σχεδιάζει να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους από αυτό εκτός του μπλοκ έως το 2030, με άλλους 10 εκατομμύρια τόνους να παράγονται εγχώρια.

Η εισαγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη θα είναι μια οικονομικά ελκυστική πρόταση έως το 2030, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Aurora Energy Research, που μεταδίδει το recharge

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανανεώσιμες πηγές H2 από την Αυστραλία, τη Χιλή και το Μαρόκο θα ήταν ανταγωνιστικές ως προς το κόστος στην Ευρώπη με το αντίστοιχο της εγχώριας παραγωγής τους έως το 2030.

Η Γερμανία

Επίσης, η Aurora  εξηγεί ότι η φθηνότερη επιλογή για τη Γερμανία θα ήταν η εισαγωγή πράσινου υδρογόνου από την Ισπανία μέσω αγωγού. Μάλιστα, το κόστος του πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία – παράγεται από ηλεκτρολύτες απευθείας συνδεδεμένους με σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές - θα κυμαινόταν από 3,90 έως 5 ευρώ/ κιλό.

Αντιθέτως, θα κόστιζε 3,10 ευρώ/κιλό για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην ηλιόλουστη Ισπανία, με πρόσθετο 0,36 ευρώ/κιλό για τη μεταφορά του μέσω αγωγού στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής υδρογόνου που σχεδιάζονται για τη βορειοδυτική Γερμανία, προκειμένου να δεχτεί αποστολές από όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα η χώρα προκήρυξε διαγωνισμούς για εισαγωγή Η2 με τη μορφή αμμωνίας, μεθανόλης και συνθετικού καυσίμου αεροσκαφών από χώρες εκτός ΕΕ.

Το σχέδιο της ΕΕ

Ενώ ορισμένοι αναλυτές είναι σκεπτικοί για το ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο που εισάγεται στην Ευρώπη θα είναι προσιτό, η ΕΕ σχεδιάζει να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους από αυτό εκτός του μπλοκ έως το 2030, με άλλους 10 εκατομμύρια τόνους να παράγονται εγχώρια.

«Η παγκόσμια δυναμική πίσω από τη βιομηχανία υδρογόνου δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης το 2023 – οι ανακοινώσεις για τα εξαγωγικά έργα έρχονται πυκνά και γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας υδρογόνου της Aurora, Anise Ganbold. «Η ανάλυσή μας παρέχει έναν έλεγχο γεγονότων σε αυτό και διαπιστώνει ότι η εισαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις έχει οικονομική λογική δεδομένου του πολύ χαμηλότερου κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αγορές όπως το Μαρόκο και η Αυστραλία».

Η ανώτερη συνεργάτης Dilara Caglayan πρόσθεσε: «Το υδρογόνο θα είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα. Μόλις η υποδομή είναι διαθέσιμη, οι αγωγοί θα απελευθερώσουν τις φθηνότερες διαδρομές εισαγωγής υδρογόνου προς την Ευρώπη. Ωστόσο, ακόμη και οι εισαγωγές υδρογόνου με πλοίο — ακριβότερο από τους αγωγούς — θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικές με την εγχώρια παραγωγή».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης