Τελευταία Νέα

Αποθήκευση: Άδειες παραγωγού για 522 + 418 MW τον Ιανουάριο - Ποιοί τις έλαβαν

Αποθήκευση: Άδειες παραγωγού για 522 + 418 MW τον Ιανουάριο - Ποιοί τις έλαβαν
Για τον αδειοδοτικό κύκλο του Ιανουαρίου 2023, μεταξύ των αιτήσεων περιλαμβάνεται ένα μεγάλο έργο ισχύος 240 MW του Δήμου Φυλής Αττικής.

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η βροχή αδειοδοτήσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του 2023 εννέα έργα, συνολικής ισχύος 522 ΜW (μεγαβάτ) εξασφάλισαν άδεια παραγωγού ενώ άλλα επτά έργα, συνολικής ισχύος 418 MW, που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ με διατάξεις αποθήκευσης, επικαιροποίησαν την άδειά τους.
Επιπλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών για έργα αποθήκευσης ενέργειας καταγράφεται και στον αδειοδοτικό κύκλο του Ιανουαρίου 2023, κατά τον οποίο υποβλήθηκαν στην Αρχή, 29 αιτήσεις έργων με συνολική μέγιστη ισχύ απορρόφησης και έκχυσης στα 1,4 GW (γιγαβάτ).

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο εξασφάλισαν άδειες 16 έργα, συνολικής ισχύος 940 MW. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ένα έργο της ΔΕΗΑΝ , 75 MW στο Αμύνταιο Δυτικής Μακεδονίας, τέσσερα της VOLTSTORAGE  110,91 MW στην Κοζάνη, 48,96 MW και 48,69 MW στη Ροδόπη, και ένα 10 MW στη Λιβαδειά, τρία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δύο των 50 MW στη δημοτική ενότητα Βαλτετσίου Τρίπολης και 35 MW στη Μαγνησία και ένα 80 MW της «MS KOMOTINI I ΜΑΕ».

Επίσης, ανανέωσαν τις άδειές τους, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για έργο αποθήκευσης 100 MW στη Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου Τρίπολης, η "MES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ" για τρία έργα , 50 MW και 20 MW στα Σέρβια Κοζάνης, 50 MW στη Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας Αχαΐας, η DIREEN Α.Ε για έργο 100 MW στη Μελίτη Φλώρινας ενώ ανανεώθηκαν και οι άδειες για δύο έργα των 49 MW φυσικού προσώπου στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Ποιοί υπέβαλαν αιτήσεις

Όσο για τον αδειοδοτικό κύκλο του Ιανουαρίου 2023, μεταξύ των αιτήσεων περιλαμβάνεται ένα μεγάλο έργο ισχύος 240 MW του Δήμου Φυλής Αττικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δήμος Φυλής έχει συστήσει την ενεργειακή κοινότητα “Φαέθων”, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος και τρία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του δήμου, με στόχο σε λίγα χρόνια να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτών τους και των υποδομών του.

Επίσης, στον κατάλογο της ΡΑΕ περιλαμβάνονται τρία έργα της DIMENSION 1 (θυγατρική της Energoplan) των 100 MW το καθένα, δύο έργα της ισπανικών συμφερόντων ELMYA GREECE των 100 MW, δύο της INTRA - S. ENERGY (τον πράσινο βραχίονα της Ιντρακάτ) των 100 MW το καθένα, δύο της γερμανικής Juwi των 50 MW, ένα των 50 MW της Lightsource Greece (θυγατρική της BP), ένα έργο της WATTCROP HELLAS των 82,2 MW, ένα της COLOCASSIDES Energy & Constugtions των 50 MW κλπ. Επίσης, πολλές αιτήσεις έγιναν από ενεργειακές κοινότητες.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ το 2022 εκδόθηκε ένας τεράστιος όγκος αδειών για αποθήκευση ενέργειας, συνολικής ισχύος 25 GW, όταν ο αντίστοιχος όγκος των έργων ΑΠΕ ήταν στα 100 GW.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης