Τελευταία Νέα

Habeck και Le Mair στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τις πράσινες επιδοτήσεις

Habeck και Le Mair στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τις πράσινες επιδοτήσεις

Θα ζητήσουν ευνοϊκή μεταχείριση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

 

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Mair θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις κλιματικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ και να ζητήσουν ευνοϊκή μεταχείριση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσορίζουν τη νέα ώθηση προς τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που δόθηκε από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Biden φοβούνται επίσης ότι οι επιδοτήσεις ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό κατασκευαστές με έδρα τη Βόρεια Αμερική θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εταιρείες μακριά από την Ευρώπη.

Ορισμένοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι οι επιδοτήσεις παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά δεν υπάρχει διάθεση για εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγνωρίζεται ότι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης βρίσκεται στον επηρεασμό του τρόπου εφαρμογής του συστήματος στην πράξη.

«Από τη σκοπιά της γερμανικής βιομηχανίας, είναι σημαντικό οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής των αρχών των ΗΠΑ να αποφεύγουν πλέον όσο το δυνατόν περισσότερο τις διακρίσεις», δήλωσε η Tanja Goenner, γενική διευθύντρια της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας BDI.

Ο Habeck και ο Le Mair πρόκειται να συναντηθούν με τους αμερικανούς ομολόγους τους την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες θα μελετήσουν σχέδια για ενίσχυση της κρατικής βοήθειας και άλλες κινήσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να την ανταγωνιστεί ως κόμβος για ηλεκτρικά οχήματα και άλλα πράσινα προϊόντα.

«Η σύνοδος κορυφής τον Φεβρουάριο θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στον IRA των ΗΠΑ θα είναι ένας ευρωπαϊκός IRA, συγκρίσιμος ως προς τα μέσα, το πεδίο εφαρμογής και τα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Volkswagen.

Εκπτώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η συζήτηση γύρω από το IRA στη Γερμανία επικεντρώνεται στα πιθανά μειονεκτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία που ήταν η ραχοκοκαλιά της εξαγωγικής επιτυχίας της Γερμανίας για δεκαετίες, αλλά που τώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση από την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον IRA, νέες εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρικά οχήματα ισχύουν για εκείνα με τελική συναρμολόγηση καθώς και βασικές εισροές που γίνονται στη Βόρεια Αμερική, η οποία περιλαμβάνει τον Καναδά και το Μεξικό - χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίκεντρο του γαλλογερμανικού ταξιδιού είναι η αναζήτηση "θεραπείας" για την Ευρώπη συγκρίσιμη με αυτή για το Μεξικό και τον Καναδά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Εάν οι υπουργοί Habeck και Le Maire το κατάφερναν, θα ήταν μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Mercedes-Benz.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι τα ηλεκτρικά οχήματα που μισθώνονται από καταναλωτές θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για έως και 7.500 $ σε εμπορικές εκπτώσεις φόρου καθαρών οχημάτων, μια απόφαση που θα καθιστούσε επιλέξιμα εκείνα που συναρμολογούνται εκτός της Βόρειας Αμερικής. Ένας στόχος της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον είναι να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι ισχύει.

Ωστόσο, ενώ η δυνατότητα για τα μισθωμένα ευρωπαϊκά οχήματα να καλύπτονται από την επιδότηση είναι ευπρόσδεκτη, θα ισχύει μόνο για ένα μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών οχημάτων, δήλωσε η Hildegard Mueller, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αυτοκινήτων VDA.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου τα μισά από τα γερμανικά ηλεκτρικά οχήματα που είναι ταξινομημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μισθωμένα.

Ενώ η κλίμακα των επιδοτήσεων των ΗΠΑ έχει προσελκύσει την περισσότερη προσοχή, η ΕΕ διαθέτει μεγάλους δυνητικούς πόρους από μόνη της. Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι μια αρχική ανάλυση έδειξε ότι θα μπορούσαν ακόμη και να είναι συγκρίσιμες με εκείνες που διατίθενται στο πλαίσιο του IRA.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz είπε τον περασμένο μήνα ότι σχεδόν 180 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα για την περίοδο 2023-2026 στο πλαίσιο του γερμανικού ταμείου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων, ενώ τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια του IRA καλύπτουν 10 χρόνια.

«Τα ποσά των επιδοτήσεων στην Ευρώπη είναι ευθυγραμμισμένα ή και περισσότερα από αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι αυτό το πρόβλημα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Τα πραγματικά προβλήματα είναι τα κίνητρα για να αναγκαστούν οι εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις τοπικές απαιτήσεις περιεχομένου.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επιμένουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι επιχειρήσεις να μπουν στον πειρασμό να στραφούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι διατάξεις των ΗΠΑ συνδυάζονται με άλλους παράγοντες παραγωγής για να κάνουν την Ευρώπη να φαίνεται λιγότερο ελκυστική.

«Λόγω του IRA και των πολύ υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στη Γερμανία, η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική», δήλωσε εκπρόσωπος της Volkswagen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης