Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τι περιλαμβάνει η πρώτη πιλοτική δημοπρασία της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο

Τι περιλαμβάνει η πρώτη πιλοτική δημοπρασία της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο

Αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ανάλογο με τα tax credits επί της παραγωγής που δίνουν οι ΗΠΑ.

 

Σχετικά Άρθρα
Στο μέλλον της αγοράς ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται γύρω από τις ΑΠΕ εστιάζουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, την ώρα που Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμενοποιεί την πολιτική της για τη μετάβαση στη νέα εποχή.  Χθες η Motor Oil και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν επισήμως τη σύσταση της κοινοπρακτικής εταιρίας Hellenic Hydrogen, με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου της «ενεργειακής λύσης του μέλλοντος» όπως τη χαρακτηρίζουν. H νέα εταιρία στην οποία η Motor Oil κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49% έχει σκοπό την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα και ιδρύεται σε μία περίοδο που η ΕΕ προετοιμάζει ειδικές δημοπρασίες για την ενίσχυση των πρότζεκτ παραγωγής πράσινου υδρογόνου, δηλαδή υδρογόνου που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ.


Σύμφωνα με το Green Deal Industrial Plan που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια της εβδομάδα η πρώτη δημοπρασία της κατηγορίας αυτής θα διεξαχθεί από την Κομισιόν το φθινόπωρο του 2023. Το σχέδιο προβλέπει την αμοιβή των νικητών της δημοπρασίας με ένα σταθερό premium για κάθε κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου, που θα παράγεται, για μία περίοδο 10 ετών. Αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ανάλογο με τα tax credits επί της παραγωγής που δίνουν οι ΗΠΑ.
Υπάρχει όμως και μία βασική διαφορά : Το premium, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί από τις προσφορές στη δημοπρασία, θα κάνει την ευρωπαϊκή ενίσχυση πιο αποτελεσματική και γρήγορη, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι εταιρίες

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ και η Motor Oil έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν στο μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο White Dragon για την παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία πράσινου υδρογόνου, με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Το σχέδιο αυτό στο οποίο συμμετείχαν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, η Advent Technologies, η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δεν επελέγη στα πιλοτικά έργα, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ, όμως πλέον η Ευρώπη διαμορφώνει συγκεκριμένες πολιτικές για τη στήριξη έργων πράσινου υδρογόνου σε ευρεία κλίμακα.

Στα 800 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Τον Ιούνιο του 2023 η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πρώτη πιλοτική δημοπρασία, με ενδεικτικό προϋπολογισμό περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Την πρώτη αυτή πιλοτική δημοπρασία θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς και άλλα σχήματα στήριξης για την παραγωγή και τη χρήση υδρογόνου, στο πλαίσιο των στόχων του REPowerEU για το υδρογόνο. Μάλιστα, με βάση την εμπειρία αυτή, η Επιτροπή σκοπεύει να επεκτείνει τη νέα αυτή ανταγωνιστική διαδικασία για την ανάπτυξη της κατασκευής εξαρτημάτων για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τις μπαταρίες και τους ηλεκτρολύτες.

Η επιλογή των συγκεκριμένων τομέων έγινε με βάση την ανάλυση των αναγκών για την επίτευξη του στόχου Net Zero, του μεγέθους της αγοράς και του pipeline των επενδυτικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο Καινοτομίας μπορεί να λάβει τελικώς τη μορφή οικονομικών ενισχύσεων στην παραγωγή, αντί της τρέχουσας πρακτικής του Ταμείου, με την ανάληψη του 60% του σχετικού κόστους.
Το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 αλλά και στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης