Ανελέητος ανταγωνισμός για τις τιμές στα ηλιακά πάνελ (pveurope)

Ανελέητος ανταγωνισμός για τις τιμές στα ηλιακά πάνελ (pveurope)

Καθοριστικός ο ρόλος της επέκτασης των εγκαταστάσεων των μεγάλων Κινέζων προμηθευτών στα 500 γιγαβάτ την τελευταία διετία

Η μάχη των Κινέζων προμηθευτών ενέργειας συνεχίζεται. Οι ελπίδες ότι τα πιο ισχυρά ηλιακά πάνελ θα επιτύχουν υψηλότερες τιμές δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Παρόλα αυτά, ενδιαφέροντα νέα προϊόντα παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι του 2024.

Ειδικότερα, οι τιμές των νέων μονάδων διπλού υαλοπίνακα Topcon με απόδοση 22% και άνω αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κύριο ρεύμα, επομένως δεν δίνουν στους κατασκευαστές περιθώριο αναπνοής.

Σύμφωνα με το pveurope.eu, ο ανταγωνισμός είναι βάναυσος, καθώς δεν μπορεί να αναμένεται ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμα.

 

Μεγαλώνει πολύ γρήγορα ο ανταγωνισμός

Οι μεγάλοι Κινέζοι προμηθευτές έχουν επεκτείνει τις εγκαταστάσεις τους στα 500 γιγαβάτ τα τελευταία 2 χρόνια, στοιχείο στο οποίο αποδίδεται η επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας.

Πέρυσι, η εγχώρια αγορά στην Κίνα πήρε μόνο περίπου 280 γιγαβάτ. Φέτος μπορεί να είναι 340 γιγαβάτ.

Επειδή οι Αμερικανοί αντέδρασαν στο ντάμπινγκ τιμών με τιμωρητικούς δασμούς, μόνο η Ευρώπη παραμένει ως αγορά πωλήσεων.

Ως εκ τούτου, τα ηλιακά πάνελ προσφέρονται στην Ευρώπη για λιγότερο από 0,12 ευρώ. Το κόστος παραγωγής στην Κίνα είναι 13 έως 14 σεντς. Από αυτό πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα για τη θαλάσσια μεταφορά, το τελωνείο και την αποθήκευση στο Ρότερνταμ καθώς και τη διανομή με φορτηγό εντός της Ευρώπης.


Οι κινέζικες τράπεζες διστάζουν να δανειοδοτήσουν

Σε αντίθεση με την πρώτη κρίση πριν από 12, το Πεκίνο δεν θα ανοίξει τα ταμεία του αυτή τη φορά για να διασώσει τους κατασκευαστές με δάνεια.

Το 2011 και το 2012, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν σε κατασκευαστές δομοστοιχείων που αντιμετώπιζαν πτώχευση μετά την κατάρρευση του τιμολογίου τροφοδοσίας στη Γερμανία.

Εκείνη την εποχή, η κινεζική εγχώρια αγορά δεν αγόραζε αρκετά αγαθά για να αναπληρώσει το έλλειμμα στις εξαγωγές.

Αναφέρθηκε στο Μόναχο ότι οι κινεζικές τράπεζες είχαν λάβει οδηγίες να σταματήσουν να χορηγούν επισφαλή δάνεια. Η οικονομία στην Κίνα βρίσκεται σε ύφεση.

Η χρεοκοπία του ομίλου ακινήτων Evergrande έχει πυροδοτήσει μια εθνική κρίση, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εξαπατηθεί και είναι πλέον χωρίς στέγη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης