Συμφωνία Engie με την OCP του Μαρόκου για επενδύσεις σε ΑΠΕ   

Συμφωνία Engie με την OCP του Μαρόκου για επενδύσεις σε ΑΠΕ    

Η στρατηγική συνεργασία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ραμπάτ

 

Ο γίγαντας φωσφορικών αλάτων και λιπασμάτων του Μαρόκου OCP και η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie, υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία τη Δευτέρα για έργα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επενδύσεις στο Μαρόκο ύψους έως και 17 δισ. ευρώ σε αφαλάτωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο, δήλωσε πηγή που επικαλείται το reuters.

Η στρατηγική συνεργασία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ραμπάτ, στο πλαίσιο μιας σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών μετά τη βελτίωση των πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η κοινή αναπτυξιακή συμφωνία καλύπτει την έρευνα και την καινοτομία συν τέσσερα έργα: παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας, παραγωγή πράσινης αμμωνίας, υποδομή για τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με εγκαταστάσεις OCP και μια μονάδα αφαλάτωσης νερού για γεωργική χρήση σε περιοχές όπου λειτουργεί η OCP, σύμφωνα με ανακοίνωση της Engie.

 

Μελέτες σκοπιμότητας

Παράλληλα, θα διεξαχθούν μελέτες σκοπιμότητας για πιθανή παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ηλεκτρονικής μεθανόλης και βιώσιμης παραγωγής καυσίμων αεροσκαφών.

Τα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να υλοποιηθούν το 2026, ενώ τα έργα αφαλάτωσης και πράσινου υδρογόνου προβλέπονται το 2028 και το 2032 αντίστοιχα, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Εκπρόσωπος της Engie  δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει σε μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) το 2026 για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευέλικτης αποθήκευσης, με τα υπόλοιπα σχέδια να ξεκινούν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

«Θα σεβαστούμε αυστηρά τα επενδυτικά κριτήρια για να εγγυηθούμε την κερδοφορία των έργων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Engie.

Η OCP σχεδιάζει να επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-2027 για να βασιστεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις βιομηχανικές διαδικασίες και στο αφαλατωμένο νερό, καθώς πιέζει για πλήρη ουδετερότητα άνθρακα έως το 2040.

Η γαλλική TotalEnergies, ανακοίνωσε επίσης ότι θα μελετήσει πιθανά έργα παραγωγής και εξαγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στο Μαρόκο κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης, καθώς το Ραμπάτ εργάζεται για τη δημιουργία ενός κόμβου εξαγωγών για ανανεώσιμα καύσιμα που πρέπει να εισάγει για να επιτύχει τους στόχους της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης