Πήλιο: Τριήμερο δράσεων κατά εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Πήλιο: Τριήμερο δράσεων κατά εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Κοινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τοπικούς φορείς πολιτισμού

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και εν γένει εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Μαγνησίας και συγκεκριμένα χωριών του Πηλίου.

Τριήμερο αντιδράσεων για το αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνι προγραμματίζει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου, σε συνεργασία με άλλους φορείς πολιτισμού, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η πρόεδρος Ελένη Παπαδημητροπούλου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου (χημικός στο επάγγελμα) τόνισε ότι το δεύτερο τριήμερο δράσεων υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία, αρχίζει από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 3 του μήνα στα Κανάλια και την Κερασιά του Δήμου Ρ. Φεραίου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητροπούλου, η πρωτοβουλία ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και ανέλαβαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κερασιωτών, Κεραμιδίου και ο Φορέας Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, να αντιδράσουν για τις ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στο Μαυροβούνι. Πρόσφατα, στην προσπάθεια αυτή μπήκε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενέτου.


«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας - Καταστρέφεται το περιβάλλον»

Η κ. Παπαδημητροπούλου, τόνισε ότι η πράσινη ενέργεια είναι πολύ καλή, όταν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, καθώς δεν μπορεί να δόθηκαν απεριόριστα χρήματα για να αναπτυχθεί ο βιότοπος της Κάρλας, να έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura, να υπάρχουν 3 ζώνες προστασίας, η ΕΕ να στέλνει συνεχώς προειδοποιήσεις για πρόστιμα και το ελληνικό κράτος, μη λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, να προχωρά σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε οποιοδήποτε σημείο.

Η πρόεδρος έκανε λόγο για καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς για κάθε ανεμογεννήτρια θέλουμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σε σημείο που υπάρχουν αιωνόβια δένδρα, αρχαιότητες, προστατευόμενα είδη και οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που έμειναν στην περιοχή και διερωτήθηκε γιατί τέτοιες δραστηριότητες δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ξεροβούνια.

«Υπάρχουν κάποια οφθαλμοφανή γεγονότα που ενισχύουν την άποψή μας ότι όλα γίνονται για το κέρδος», ανέφερε η κ. Παπαδημητροπούλου.

 «Αναλάβαμε αυτή τη δράση, γιατί πολιτισμός και περιβάλλον με την αιολική αυτή βιομηχανία σε έναν τόπο τόσο σημαντικό και προστατευόμενο, δεν θα είχε κανένα νόημα.

Οπότε στην προκειμένη περίπτωση πάμε για το δεύτερο τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου, στα Κανάλια και στην Κερασιά, σε συνεννόηση με την ομάδα Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου και φορείς απ’ όλη την Ελλάδα θα έρθουν, όπως και πέρυσι, θα εγκατασταθούν στην Κερασιά και με διάφορες δράσεις θα δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου.


Το πρόγραμμα των δράσεων

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου ανακοινώνει κάποιες δράσεις με αφορμή το «2ο Τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία» το οποίο θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου σε Κανάλια και Κερασιά.

Είναι δράσεις που αφορούν κυρίως στο οργανωτικό μέρος της εκδήλωσης, αλλά και την καλύτερη πληρότητα του προγράμματος.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και μετά από συνεννόηση με την ομάδα της «Συνέλευσης Υπεράσπισης του Πηλίου» οι δράσεις αυτές είναι οι παρακάτω:

– Την ημέρα του Σαββάτου 2/11/2024, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις και οι παρουσιάσεις στα μουσεία της Κερασιάς, θα υπάρχει από 10:00 π.μ. εντός της αυλής του παλαιού σχολείου σημείο υποδοχής με αντίστοιχο υπεύθυνο προκειμένου να σημειώνονται οι εκπρόσωποι των Φορέων που θα παρευρίσκονται στην εκδήλωση. Στο ίδιο σημείο θα υπάρχει αναρτημένο το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας, ώστε όποιοι επιθυμούν (πολίτες ή εκπρόσωποι Φορέων) να το υπογράφουν.

– Για συμβολικούς λόγους και εις ανάμνηση του «2ου Τριημέρου υπεράσπισης του Πηλίου» αποφασίστηκε η φύτευση ενός δένδρου ηλικίας άνω των 15 ετών σε χώρο που θα υποδειχθεί. Το χωριό της Κερασιάς και ο Σύλλογος μας συμμετέχει και συμπαρίσταται συμβολικά και ουσιαστικά, εν πλήρει συνειδήσει, στην πολύ σοβαρή υπόθεση της περιοχής μας.

– Την Κυριακή 3/11/2024 και ώρα 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια πεζοπορία από την Άνω Κερασιά έως την τοποθεσία της Γερακοφωλιάς. Το σημείο συνάντησης έχει οριστεί στην είσοδο της Άνω Κερασιάς, στον χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης. Όσον αφορά την πεζοπορία, αυτή θα είναι μικρής έντασης και για όσους θέλουν να απολαύσουν το τοπίο σε ένα πιο χαλαρό ρυθμό. Ακόμη, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η πεζοπορία γίνεται μετά από συνεννόηση με την ομάδα της «Συνέλευσης Υπεράσπισης του Πηλίου», υπεύθυνοι δε, της οργάνωσης και της πραγματοποίησης της θα είναι μέλη του Συλλόγου μας. Η διάρκεια της διαδρομής θα είναι περί τις 4 ώρες συνολικά. Για συμμετοχή στην πεζοπορία και για άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτή μπορείτε να επικοινωνείτε με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας, την κ. Χρύσα Αναγνώστου (τηλ. 6982 232 342).

Για καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων παρατίθεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα του τριημέρου, που είναι το παρακάτω:

– Προβολή του ντοκυμαντέρ «Planet of the humans» (Κανάλια, Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού – Παρασκευή 01/11/2024, ώρα 19:00),

– Περίπατος – ξενάγηση στην Κερασιά και στα μουσεία της («Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου», Μουσείο Ηλία Λεφούση & Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς – Σάββατο 02/11/2024, ώρα 10:00),

– Παραδοσιακό παιχνίδι «Μήλα» (Κερασιά, γήπεδο μπάσκετ – Σάββατο 02/11/2024, ώρα 13:00),

– Ομιλίες – Συζήτηση (Κανάλια, Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού – Σάββατο 02/11/2024, ώρα 17:30),

– Παραδοσιακό γλέντι (πλατεία Κ. Κερασιάς – Σάββατο 02/11/2024, ώρα 21:00)

– Μεγάλη πεζοπορία (18 χλμ, 7:00 ώρες), Άνω Κερασιά – Ι. Μ. Φλαμουρίου – Μνημείο Αλφόνς – Άνω Κερασιά (τόπος συνάντησης: πλατεία Άνω Κερασιάς – Κυριακή 03/11/2024, ώρα 9:00πμ.)

– Μικρή πεζοπορία (13 χλμ, 4:00 ώρες) Άνω Κερασιά– Ι. Μ. Φλαμουρίου – Άνω Κερασιά (τόπος συνάντησης: πλατεία Άνω Κερασιάς – Κυριακή 03/11/2024, ώρα 9:00πμ.)

Όσον αφορά τις ομιλίες στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού θα συμμετάσχουν οι παρακάτω Φορείς με αντίστοιχους ομιλητές:

– Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Φορέων: «Ένας χρόνος και πλέον: Τα πεπραγμένα μιας επιτροπής που ήρε τους τοπικισμούς προς όφελος του τόπου».

– Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης «Πρωτέας» & Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών «Χείρων»: «Παρουσίαση των ευρημάτων της αποστολής “Βαλότρυπα 2024” στο βαθύτερο βάραθρο της Θεσσαλίας εντός της χωροθέτησης του αιολικού σταθμού».

– Απόστολος Καλτσής, βιολόγος, υπεύθυνος προγραμμάτων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: «Αιολικές εγκαταστάσεις σε προστατευόμενες και φυσικές περιοχές: Μια μεγάλη απειλή για την Ελληνική φύση».

– Κώστας Ακρίβος, φιλόλογος & συγγραφέας: «Από τις Άλπεις στο Πήλιο. Αφήγηση για τη ζωή του Αλφόνς Χοχάουζερ στο βουνό μας»

– Μια παρουσίαση από τους εκδότες του περιοδικού «Εραστές των Αγράφων»: «Διαχείριση και περιφράξεις του νερού στον Θεσσαλικό κάμπο».

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου καλεί όπως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του «όλους τους πολίτες, καθώς και τους τοπικούς Φορείς να επισκεφθούν και να δώσουν μήνυμα συμπαράστασης στα τέσσερα χωριά της περιοχής μας.

Προσκαλεί όλους τους κάτοικους του Δήμου μας και της περιοχής μας, ευαισθητοποιημένους και μη, το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου 2024 να βρεθούν στα δυο χωριά (Κανάλια και Κερασιά) επιλέγοντας μία ή και περισσότερες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Ο ορεινός όγκος του Πηλίου και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη όλων. Οφείλουμε να αναφέρουμε τελειώνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν ήδη οριστεί να μείνουν στον ίδιο χώρο της περσινής χρονιάς, στην Κ. Κερασιά, στον «Αβουρό» (όπισθεν της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου), καθώς και στο γήπεδο του μπάσκετ. Ακόμη, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει ήδη αποφασίσει για τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι επισκέπτες να βρούνε τις κατάλληλες ευκολίες. Ομοίως και ο Σύλλογος μας λειτουργεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλωσορίζει με χαρά Φορείς και επισκέπτες, τους υποδέχεται για ακόμη μία χρονιά στο υπέροχο Βόρειο Πήλιο και τους εύχεται καλή διαμονή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης