Το Μπουτάν μελετά σχέδια για τη χρηματοδότηση ώστε να αναπτύξει της δυναμικότητας παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα μείγμα μικτής χρηματοδότησης και πράσινων ομολόγων, καθώς το έθνος των Ιμαλαΐων επιδιώκει να αναζωογονήσει την παρακμάζουσα οικονομία του.
Το Μπουτάν βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, και θέλει να προσθέσει επιπλέον 15 γιγαβάτ υδραυλικής δυναμικότητας έως το 2040, όπως δήλωσε ο Ujjwal Deep Dahal, διευθύνων σύμβουλος της Druk Holding and Investments Ltd., του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Μπουτάν, που ελέγχει η μοναδική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.
Υδροηλεκτρική ενέργεια
Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και η κινητήρια δύναμη των εσόδων από τις εξαγωγές. Το έθνος έχει υπάρχουσα χωρητικότητα περίπου 2,4 γιγαβάτ και επιπλέον 3,1 γιγαβάτ ήδη υπό κατασκευή. Οι αξιωματούχοι έχουν ευρύτερες φιλοδοξίες για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου κόμβου τεχνολογίας και χρηματοδότησης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επιδιώκεται μάλιστα, να προσελκυσθούν επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δεδομένης της κλίμακας της προτεινόμενης υδροηλεκτρικής επέκτασης, το Μπουτάν πρέπει να εξετάσει χρηματοδοτικά μέσα που η χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Η χώρα, η οποία έχει ως επί το πλείστον καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω ενός συνδυασμού δανείων με ευνοϊκούς όρους και επιχορηγήσεων από μακροχρόνιους συμμάχους όπως η Ινδία, πρόσφατα είδε ένα κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος από οντότητες όπως το Adani, η Reliance Group του Anil Ambani και το Ταμείο του OPEC για τη Διεθνή Ανάπτυξη για την έργα καθαρής ενέργειας. Το Μπουτάν εξάγει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας ενέργειάς του στην Ινδία, αν και δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως το τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό του.
Η χρηματοδότηση
Η λεγόμενη μεικτή χρηματοδότηση είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί backstops του δημόσιου τομέα για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την έκδοση πράσινων ομολόγων, αν και θα χρειαστεί να δημιουργήσει την υποδομή της αγοράς για την έκδοση και την εμπορία αυτών των μέσων. Και τα δύο αυτά μέσα θα εξεταστούν επίσης για τη χρηματοδότηση ισχύος 5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr