Alobaidli (COO, Masdar): Διασυνδέσεις και δίκτυα απαραίτητες για τις ΑΠΕ - Τι ανέφεραν οι νέοι ιδιοκτήτες της ΤΕΝΕΡΓΑ στην IRENA

Alobaidli (COO, Masdar): Διασυνδέσεις και δίκτυα απαραίτητες για τις ΑΠΕ - Τι ανέφεραν οι νέοι ιδιοκτήτες της ΤΕΝΕΡΓΑ στην IRENA
Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αναμορφώσουν πολιτικές και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους
«Δεν αρκεί οι χώρες που θέλουν να αναπτύξουν ΑΠΕ να θέτουν στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα και να δίνουν έμφαση μόνο στην παραγωγή ενέργειας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι διασυνδέσεις και πρέπει οι ενεργειακές πολιτικές να επικεντρώνονται και στην ανάπτυξη των δικτύων», τόνισε ο ο κ. Abdulaziz Alobaidli, Chief Operating Officer, Masdar, μιλώντας σε πανελ στην Γενική Συνέλευση της IRENA, του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Αμπου Ντάμπι.

Ο κ. Abdulaziz Alobaidli αναφέρθηκε στη στρατηγική της Masdar, που πλέον έχει αποκτήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι η εταιρεία Masdar ιδρύθηκε το 2006 και σήμερα διαθέτει έργα ΑΠΕ σε πάνω από 40 χώρες και στις 6 ηπείρους. Έχει φτάσει σε ισχύ ΑΠΕ 31 GW και η στρατηγική της είναι τόσο να δίνει έμφαση στην καινοτομία για να διευκολύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ λύνοντας προβλήματα όπου παρουσιάζονται, όσο και να βρίσκεται σε επαφή με κράτη και κυβερνήσεις για την αναμόρφωση των ενεργειακών τους πολιτικών.

" Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αναμορφώσουν πολιτικές και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, ώστε να προσελκύουν επενδυτές όπως η Masdar. Σήμερα βλέπουμε ότι οι διασυνδέσεις -που λείπουν- δημιουργούν μια συμφόρηση (bottleneck), και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σε πολλά επενδυτικά μας σχέδια βλέπουμε ότι ενώ υπάρχει η χρηματοδότηση και η αλυσίδα εφοδιασμού για να κατασκευαστούν έργα, δεν υπάρχουν τα δίκτυα για να μεταφέρουν την ενέργεια που θα παραχθεί. Τα κράτη όταν αναμορφώνουν τα ενεργειακά τους συστήματα δεν αρκεί να θέτουν στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα, αλλά πρέπει να δίνουν έμφαση στις υποδομές και τα δίκτυα", τόνισε.

Σημείωσε ότι η Masdar τα τελυταία δύο χρόνια τριπλασίασε την ισχύ των ΑΠΕ που διαθέτει και διπλασίασε τις συμπράξεις της.
Παρουσιάζουμε τις ΑΠΕ που λειτουργούν όλο το 24ωρο

Η Masdar ηγείται και στην καινοτομίας αναπτύσσοντας λύσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά και λύσεις για off-shore για βαθιά νερά, ενώ προωθεί και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας για αξιόπιστη παροχή ενέργειας όλο το 24 ωρο. «Αυτή την εβδομάδα στην Εβδομάδα Βιωσιμότητας, θα παρουσιάσει η Masdar λύσεις για ΑΠΕ που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα", τόνισε.

15η Συνέλευση IRENA και Εβδομάδα Βιωσιμότητας του Άμπου Ντάμπι (ADSW)

Η 15η Σύνοδος της Συνέλευσης της (IRENA) έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2025, στο Άμπου Ντάμπι, σηματοδοτώντας την πρώτη διεθνή συνάντηση ενέργειας του έτους. Κάτω από το θέμα «Επιτάχυνση της μετάβασης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Η πορεία προς τα εμπρός», οι διήμερες συναντήσεις με υπουργούς και αντιπροσώπους υψηλού επιπέδου από τα 170 κράτη μέλη του IRENA, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις αναπτυξιακές τράπεζες, τους διευθύνοντες συμβούλους και τη νεολαία για να ενισχύσουν ευρύτερα, διατομεακά συνεργασία για την ενεργειακή μετάβαση.

Η 15η Συνέλευση IRENA εγκαινιάζει επίσης την Εβδομάδας Βιωσιμότητας του Άμπου Ντάμπι (ADSW), που πραγματοποιείται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στο Άμπου Ντάμπι, όπου αρχηγοί κρατών, υπουργοί, εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου και εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν για να επιταχύνουν την προσπάθειες αειφορίας στον κόσμο.

Οι βασικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, στην ενίσχυση της φιλοδοξίας στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC 3.0), στη στήριξη των μεταβάσεων στις αναδυόμενες οικονομίες και στη μόχλευση καινοτόμων χρηματοοικονομικών ροών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ditte Juul Jørgensen: Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς κλιματική ασφάλεια

Η κα Ditte Juul Jørgensen, Γενική Διευθύντρια, DGENER, Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ενεργειακές υποδομές. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με αποτελεσματικό τρόπο μόνο εάν συνεργαστούμε στενότερα» αντανακλώντας τη διασύνδεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική πολιτική, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να συνεργαστούν στενά για να μειώσουν το κόστος κεφαλαίου, χαμηλότερα κινδύνου και να τοποθετήσουν πολιτικές που επιτρέπουν την εξασφάλιση επενδύσεων για την επιτάχυνση της προόδου της ενεργειακής μετάβασης.

«Δεν είναι αποδεκτό πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε, λέγοντας, «Το παγκόσμιο πλαίσιο αποτελεί μια πρόκληση, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλα μέρη του κόσμου και την ανάγκη να συνεργαστείτε. Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς κλιματική ασφάλεια, δεν υπάρχει οικονομική ασφάλεια χωρίς κλιματική ασφάλεια. Δεν υπάρχει εναλλακτική από το να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν παγκοσμίως», υπενθυμίζοντας στους ομιλητές την ανισότητα στις παγκόσμιες επενδύσεις και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης