Συνεργασία Masdar - EWEC σε έργο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας 5 GW/19 GWh στο Άμπου Ντάμπι

Συνεργασία Masdar - EWEC σε έργο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας 5 GW/19 GWh στο Άμπου Ντάμπι

θα κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια - Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027

Σχετικά Άρθρα

Η Masdar (κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και η Emirates Water and Electricity Co. (EWEC) σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα έργο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας (BESS) 5 GW/19 GWh, αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Άμπου Ντάμπι, με τις εργασίες να ξεκινούν έως το 2027.

Ειδικότερα το έργο θα συνδυάσει 5,2 GW ηλιακής ενέργειας με 19 GWh αποθήκευσης μπαταρίας για την παραγωγή 1 GW συνεχούς βασικού φορτίου ανανεώσιμης ενέργειας.

Το έργο ανακοινώθηκε στις 14/1/2025 από τον Sultan Ahmed Al-Jaber (Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), στα εγκαίνια της Συνόδου Κορυφής για την Αειφορία του Άμπου Ντάμπι 2025.


Συνοπτικά για το έργο

Ο Al-Jaber είπε ότι η εγκατάσταση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της «πρόκλησης του φεγγαριού» της διαλείπουσας περιόδου με την παραγωγή ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο. Είπε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια που προέρχεται από τα κέντρα δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Το έργο θα βρίσκεται σε μια έκταση γης στην έρημο του Άμπου Ντάμπι που εκτείνεται σε 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027, σύμφωνα με τον Abdulaziz Alobaidli (επικεφαλής της Masdar).

Χαρακτηριστικά είπε: «Η εύρεση μιας επεκτάσιμης τεχνολογίας για την αξιοποίηση καθαρής ενέργειας μέρα και νύχτα σε όλο τον κόσμο ήταν μια πρόκληση. Σήμερα, έχουμε τη λύση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο έργο μας μέχρι σήμερα».

Θα κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβεβαίωσε ο Alobaidli. Έκανε μάλιστα έκκληση για ενδιαφέρον από διεθνείς παραλήπτες, προμηθευτές και κυβερνήσεις για την κλιμάκωση της τεχνολογίας παγκοσμίως.


Ο Andy Biffen (Εκτελεστικός Διευθυντής ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων στο EWEC),
ισχυρίστηκε ότι το έργο θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, παρέχοντας παραγωγή βασικού φορτίου για ηλιακή ενέργεια.

«Η ηλιακή παραγωγή θεωρούνταν πάντα ως τρόπος προόδου προς τους στόχους, αλλά δεν είναι εντελώς μοναδική, 24ωρη γενιά», είπε.

Η προσθήκη μπαταριών (είπε ότι έχουν μειωμένες τιμές), σημαίνει ότι ένα έργο όπως αυτό μπορεί να δομηθεί σαν ένα παραδοσιακό έργο ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά το κόστος για τους παραχωρητές, ο Biffen δεν έδωσε αριθμούς, αλλά επιβεβαίωσε ότι «το τιμολόγιο θα ήταν ανταγωνιστικό και σύμφωνο με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του EWEC».


Έργα της Masdar εκτός Η.Α.Ε.

Ο Alobaidli είπε ότι η γνώση έχει προχωρήσει πάρα πολύ γύρω από την αποθήκευση ενέργειας.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «υπήρξαν πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε όλο τον κόσμο σε ιδιωτική αλλά και σε εμπορική κλίμακα. Η Masdar, ανέπτυξε νέα έργα αποθήκευσης μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατασκευάζουμε ένα έργο στο Ουζμπεκιστάν. Όλη αυτή η εμπειρία μας επέτρεψε να κατανοήσουμε καλύτερα την τεχνολογία».

 

Τα έργα της EWEC στα Η.Α.Ε.

Η EWEC έχει πολλά ηλιακά έργα μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού έργου Al Dhafra 2 GW στο Άμπου Ντάμπι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπέβαλε αίτημα για προτάσεις για 1,5 GW ηλιακής ενέργειας.

Ο Biffen διευκρίνισε ότι ενώ η EWEC δεν είναι ο κατασκευαστής του επερχόμενου έργου ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στο Άμπου Ντάμπι, παρατήρησε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού έχει μετατοπιστεί ευνοϊκά για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη ανάπτυξη.

«Η Masdar και η EWEC βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις με κορυφαίους προμηθευτές για το έργο συνεχούς παραγωγής», δήλωσε ο Alobaidli στο pv-magazine.com.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης