Αϊβαλιώτης: Στήριξη με επιδοτήσεις για τη παραγωγή υδρογόνου - Στην τελική ευθεία το ρυθμιστικό πλαίσιο

Αϊβαλιώτης: Στήριξη με επιδοτήσεις για τη παραγωγή υδρογόνου - Στην τελική ευθεία το ρυθμιστικό πλαίσιο
Προωθείται η χρηματοδότηση του αγωγού υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ προς τη Βουλγαρία

Μετρημένη στρατηγική για το υδρογόνο έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το ΥΠΕΝ στηρίζοντας με επιδοτήσεις μια μικρή παραγωγή πράσινου Υδρογόνου στην Ελλάδα και προωθώντας τη χρηματοδότηση του αγωγού υδρογόνου του ΔΕΣΦΑ προς τη Βουλγαρία.

«Θέλουμε να είμαστε παρόντες σε μια αγορά που μπορεί στο μέλλον να είναι σημαντική», είπε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μιλώντας στο Athens Energy Forum, δηλώνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα βγει σε διαβούλευση το ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, ο νόμος που θα καθορίζει τον τρόπο που θα λειτουργεί η αγορά υδρογόνου στην Ελλάδα.
Όπως είπε δεν έχουμε σήμερα μεγαλεπήβολα σχέδια για παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, αλλά θα στηρίξει με επιδοτήσεις τα δύο επενδυτικά σχέδια της Hellenic Hydrogen και της Motor Oil για να ξεκινήσει κάποια μικρή παραγωγή.

Ειδικότερα, είπε ότι θα επιδοτηθεί από το Repower EU η επένδυση γύρω των 100 εκ. της Motor Oil στο διυλιστήριο της, ότι θα αιτηθούν ένταξη για επιδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού τα λεωφορεία υδρογόνου και θα επιδοτηθεί και μια περιορισμένη ποσότητα υδρογόνου που θα παράγει η Hellenic Hydrogen στη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ταμείου Εκσυχρονισμού.

Σήμερα η αγορά πράσινου υδρογόνου είναι μηδενική, όμως τόνισε ο κ.Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ότι " στο ΕΣΕΚ έχουμε βάλει στόχο την παραγωγή 1,2 Twh υδρογόνου και ελπίζουμε οι τεχνολογικές εξελίξεις να μας οδηγήσουν στην πραγματοποίηση του στόχου αυτού, σημείωσε".
Όπως είπε, προς το παρόν, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι ακριβή και οι επενδύσεις αυτές δεν είναι βιώσιμες. "Σήμερα η παραγωγή υδρογόνου έχει κόστος 6,6 ευρώ το κιλό υπερτριπλάσια από την παραγωγή του γκρίζου υδρογόνου και για να έχει κανείς με σημερινούς όρους παραγωγή υδρογόνου χρειάζεται πολύ μεγάλες επιδοτήσεις, ενώ έχουμε σχετικά λίγες δυνατότητες", σημείωσε.
Το Υπουργείο προτίθεται να ενισχύσει μια σχετικά περιορισμένη παραγωγή υδρογόνου "για να συμμετέχουμε στην κούρσα που ελπίζουμε να έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα πέσει η τιμή σε ηλεκτρολύτες και η ενέργεια" ανέφερε ο κ.Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Τι είπε για το ενδιαφέρον από Γερμανία

Ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε την Ελλάδα ενδιαφέρει το υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης και γιατί υπάρχει ενδιαφέρον εξαγωγών.
Ειδικότερα είπε ότι η Γερμανία μας έχει πιέσει να χρηματοδοτήσουμε έναν αγωγό ώστε να μπορούν να προμηθεύονται υδρογόνο από την Ελλάδα. Ωστόσο, σχολίασε, ότι το σχέδιο αυτό είναι σχετικά πρόωρο αφού σήμερα οι τιμές ενέργειας στις χώρες από όπου θέλει η Γερμανία να φέρει υδρογόνο έχουν υψηλότερες τιμές από τη Γερμανία.

Ταυτόχρονα, όμως το ΥΠΕΝ φροντίζει να προωθηθούν τα έργα που χρειάζεται το υδρογόνο. Και για αυτό, ενισχύει τις προσπάθειες του ΔΕΣΦΑ να αποκτήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον αγωγό που θα περνάει από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και μετά προς το Βορρά ώστε να υπάρχει ετοιμότητα στο μέλλον.
"Μετρημένη επιδότηση, προσπάθεια να βρούμε χρήσεις και έρευνα για το πόσο υδρογόνο μπορεί να μπει στους αγωγούς φυσικούς αερίου, είναι αυτά που θα κάνουμε σήμερα. Όταν στο μέλλον θα φτάσουμε να έχουμε 70 MW παραγωγή ΑΠΕ τότε μπορεί να παράγουμε υδρογόνο εδώ και να τότε να δούμε τις επιλογές για να το εξάγουμε", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ.

Τι αλλάζει για την Ελλάδα στην Ενεργειακή μετάβαση

Σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση και την ελληνική πολιτική, σημείωσε ότι είναι σημαντική για την Ελλάδα, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά για να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Επεσήμανε όμως, ότι όπως έχει αποφασιστεί, θα υπάρξει κάποια μετακίνηση, για επιμέρους στόχους που δεν είναι δυνατό να πιαστούν, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση.
"Θα μετακινηθούμε σε κάποιο βαθμό, και θα έχουμε μια στρατηγική ενός στόχου. Θα στοχεύουμε να πιάνουμε τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και αν το κάνουμε αυτό θα είμαστε επιτυχημένοι.

Ήδη έχουμε πιάσει το στόχο μείωσης των εκπομπών και τον έχουμε ξεπεράσει κατά 10 εκ. τόνους και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ισχυροί στην άποψη της στρατηγικής για ένα στόχο και όχι με πολλούς", σημείωσε.

Και εξήγησε ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση δεν είναι για την Ελλάδα τόσο σημαντική γιατί οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι τόσο απαιτητικοί που δημιουργούν αδιέξοδο οικονομικό. "Αν ακολουθούσαμε τους στόχους εξοικονόμησης με προσήλωση, θα έπρεπε για την αντικατάσταση των καυστήρων και των κλιματιστικών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα χρειάζονταν η χώρα μέχρι το 2040 100 δισ., δηλαδή 7 δισ. το χρόνο. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο", σημείωσε

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης